vigília

Megismerés az engedelmesség által

Az ember életében vannak meghatározó élmények. Így emlékszem vissza arra az időre, amikor harmincöt évvel ezelőtt egy ifjúsági közösségben lelkesen olvastuk János evangéliumát. Húsvét közeledtével egyre többet beszélgettünk a feltámadásról és Jézusról, mint a feltámadottról. Sokakkal együtt szerettünk volna valamilyen kézzelfogható bizonyosságot Jézus feltámadásával kapcsolatban. Újra és újra elolvastuk a 20. és 21. fejezetet, különösen is a Tibériás tengernél zajló jelenetet, ahol az apostol külön nyomatékkal hangsúlyozza, hogy Jézus megjelent a tanítványoknak.

Egy keresztény szellemi műhely ünnepe

Nagyon jó érzés jelen lenni ott, ahol kétségkívül dominálnak a szellemi értékek, és a találkozás résztvevőit már az érdemi megszólalások előtt is eltölti egy közös, magasztos érzés: van miért hálát adni, és van miért előretekinteni éppen akkor, amikor a stafétaváltás pillanata zajlik. Ebben az élményben volt részük mindazoknak, akik december 12-én megtöltötték a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermét abból az alkalomból, hogy Lukács László piarista szerzetes harmincöt év után átadta a Vigilia folyóirat főszerkesztői tisztét eddigi helyettesének, Görföl Tibornak.

Húsvét vigíliájára nagypéntek éjjeléről

„A hét első napján, korán reggel, amikor még sötét volt, a magdalai Mária odament a sírhoz, és látta, hogy a kő el van véve a sírbolt elől.” (Jn 20,1)

A reformációval foglalkozik a Vigilia júniusi száma

A nagy hagyományra visszatekintő katolikus lap júniusi számában az ökumenikus párbeszédről szervezett konferenciáról, valamint a reformáció mai üzenetéről is olvashatunk.

Ökumenikus pünkösdi vigíliát tartottak Budapesten

Budapest – Katolikus, evangélikus, református, metodista, baptista és pünkösdista fiatalok találkoztak a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) székházában, hogy pünkösd ünnepét közösen éljék át.

Kihirdették a keresztény értelmiségiek társadalmi szerepéről szóló pályázat díjazottjait – A junior kategória nyertese az evangélikus Hidasi Márk

Budapest – Kihirdették 2015. december 4-én a Vigilia folyóirat A keresztény értelmiségiek szerepe korunk társadalmában címmel kiírt pályázatának díjazottjait a Sapientia Főiskola dísztermében. Lukács László főszerkesztő szerint a pályaművek közös gondolkodást indítottak, lehetőséget teremtettek a párbeszédre.

KÖSZI a MEÖT pünkösdi vigíliáján

Budapest – 2015. május 22-én a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) ismét megrendezte a Pünkösdi Vigíliát a Lágymányosi Ökumenikus Központban, melynek előkészületeiben a KÖSZI idén is részt vett. Személyes beszámoló.

A 80 éves Vigilia köszöntése – Pályázatot is kiírtak a keresztény értelmiség szerepéről

Budapest – Irodalmi esttel köszöntötték a jubiláló Vigiliát a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola könyvtárában március 3-án.

Pünkösdi örömzenélés volt az ökumenikus kápolnában

Budapest – 2014. május 6-án a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) szervezésében ökumenikus pünkösdi vigíliát és zenei hálaadást tartottak az ökumenikus kápolnában.

Örökös vagy? – Pünkösd a kegyelem ideje a MEÖT-ben is...

Budapest – Hagyomány szerint idén is megrendezte a pünkösdi zenés vigíliát a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) Ifjúsági Bizottsága a Teológiai Keresztyén Egység Bizottsággal együtt 2013. május 17-én. Szokás szerint a pünkösdöt megelőző pénteken volt a zenés vigília. A vigília virrasztást jelent, ami nem szó szerint történt alkalmunkon, hiszen csupán két órát voltunk együtt. Mégis a lelkünk átvitt értelemben virrasztott. A virrasztás olykor kell, hogy képesek legyünk megerősödve az akadályokat leküzdeni Isten Szentlelke ajándékaival. Forrás: MEÖT
Feliratkozás RSS - vigília csatornájára