Károli Gáspár Református Egyetem

Az egyetemes hitvallásokról tartottak szakmai beszélgetést

A Magyarországi Evangélikus Egyház hitvallási iratainak első, az egyetemes vagy ökumenikus hitvallásokról szóló kötete alapján beszélgettek hitvallásaink fontosságáról az Evangélikus Hittudományi Egyetem Rendszeres Teológia Tanszéke és a Luther Kiadó szervezésében megvalósuló online szakmai rendezvényen 2021. március 8-án.

Együtt a hit útján

Budapest – Egynapos tudományos konferencia keretében mutatták be a Kálvin Kiadó gondozásában megjelent gyülekezetpedagógiai kézikönyvet, az Együtt a hit útján címet viselő kötetet. A Siba Balázs, Szabóné László Lilla és Pángyánszky Ágnes szerkesztésében készült könyv evangélikus és református szerzők kiváló tanulmányait tartalmazza, melyeknek célja, hogy gyakorlati segítséget nyújtson a gyülekezeti szolgálathoz.

Civil teremtésvédelmi találkozó volt a Károli-egyetemen evangélikus részvétellel

Budapest – Civil teremtésvédelem? A valóság ismét meghaladta előzetes elképzeléseinket, amikor 2019. február 23-án hívők és nem hívők, civilek és egyháztagok gyűltek össze, hogy megbeszéljék egymással a környezettel való kapcsolatunk aktuális kérdéseit. A rendezvény ötletgazdája és főszervezője Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének társelnöke volt, aki keresztényként maga is átéli e kettős hivatás sajátosságait.

Támaszt adó képzés

„Spiritualitás és misszió az egyházban” elnevezéssel indul hiánypótló szakirányú továbbképzés a Károli Gáspár Református Egyetemen (KRE) protestáns lelkészek számára. Siba Balázs, a képzés szakfelelőse, a KRE Hittudományi Karának dékánhelyettese szerint az így formálódó protestáns műhely segít majd a lelkészeknek, hogy a Krisztusban történő növekedés és a növekedésben való támogatás mai lehetőségeit lelki, szellemi és szakmai közösségében együtt keressék. A képzés 2019 februárjában indul.

A reformáció 500 éves öröksége: Luther bibliafordítása és a német irodalom

Budapest – A Magyarországi Luther Szövetség és a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága szervezésében jubileumi előadássorozatra kerül sor minden hónap utolsó csütörtökén a Deák téri Evangélikus Országos Múzeum előadótermében. 2017. október 26-án dr. Horváth Géza irodalomtörténész, egyetemi docens (Károli Gáspár Református Egyetem) tartott előadást Luther bibliafordítása és a német irodalom címmel.

Fabiny Tamás püspök és Pángyánszky Ágnes adjunktus a református teológus hallgatók csendesnapján járt Tahiban

Tahi – Szeptember első hétvégéjén tartották tanévkezdő csendesnapjukat a Károli Gáspár Református Egyetem lelkész és hittanár szakos hallhatói Tahiban, a Sion-hegye konferenciaközpontban. A lelki felkészülést nyújtó program középpontjában az igehirdetés állt.

Az igaz szó gyógyít

Budapest – Valóban „gettónyelvvé" vált a kánaáni nyelv, amit csak bennfentesek értenek? Mit lehet tenni, hogy Isten szava mindenki számára érthetővé váljék? Létrehozható-e az egyházak hagyománya és az internetvezérelt 21. századi ember között a nyelvi harmónia? Fogós kérdésekre kereste a választ előadásában Fabiny Tibor professzor, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára, a Gondoskodó szeretet című sorozat februári alkalmán, a budai református gyülekezetben.

Kapcsolatok hálójában – Előadás Győrben, a házasság hetén

Győr – A nádorvárosi templom alagsora adott helyet a házasság hete alkalmából szervezett győri programsorozat egyik alkalmának. 2016. február 12-én, pénteken este a családi kapcsolódásokról tartott interaktív előadást dr. Siba Balázs, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója és felesége, Siba-Rohn Hilda református lelkész, lelkigondozó.

Természet és technika – Konferencia az ötven éve elhunyt Paul Tillich emlékére

Budapest – A reformáció örökségének aktuális üzenetei Paul Tillich munkásságában címmel rendeztek konferenciát a 20. század kimagasló teológusa halálának ötvenedik évfordulója alkalmából az Evangélikus Hittudományi Egyetemen.

Nikolaus Schneider a Károli díszdoktora lett

Budapest – A Magyarországi Református Egyház (MRE) vendégeként hazánkba látogatott Nikolaus Schneider, az MRE aktív partneregyházának, a Rajnai Protestáns Egyháznak a leköszönt lelkészi elnöke és a Német Protestáns Egyház (EKD) tanácsának elnöke, akit az egyetem díszdoktori címével tüntettek ki. A jeles egyházi vezető 2013. június 11-én kedden délelőtt 10 órától nyilvános előadást is tartott a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán. Előadásának címe „Állam és egyház: a kormányzók és kormányzottak felelőssége a Barmeni hitvallás fényében” volt. Szöveg: evangelikus.hu, fotó: Cselovszkyné dr. Tarr Klára

Oldalak

Feliratkozás RSS - Károli Gáspár Református Egyetem csatornájára