Libanon

A reménység művészete – Gondolatok a bejrúti robbantás kapcsán

„Bizony, a libanoni erőszakoskodás gyászba borít téged…” – olvassuk az Ószövetségben (Hab 2,17; Károli-fordítás). Évezredes és évszázados csaták, véres események színtere volt ez a vidék, és a legújabb korban is merényletek történtek, polgárháborúk zajlottak itt. A Földközi-tenger keleti partvidékén fekvő közel-keleti ország a télen hó borította Libanoni-hegység csúcsairól kapta héber eredetű nevét.

Magyar segítség Bejrútnak

Az M1 Ma este című műsorában beszélgetett Somorjai Balázs szerkesztő dr. Fischl Vilmos evangélikus lelkésszel, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkárával.

Imádkozzunk Libanonért! – Frissítve!

Bejrút – Genf – Budapest – A bejrúti robbanás nem csak Libanont, hanem az egész világot megrázta: egyházi és állami vezetők fejezik ki részvétüket a libanoni emberek felé. Ferenc pápa külön megemlékezett katekézisén a történtekről, míg magyar részről Orbán Viktor miniszterelnök és Erdő Péter bíboros is táviratban fejezte ki szolidaritását a tragédia után.

Az üldözött keresztények érdekében tett magyar erőfeszítésekért vehetett át elismerést Azbej Tristan Libanonban

Bejrút – A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárát a Levantine Gathering által szervezett első nemzeti imareggelin díjazták.

Bechara Boutros al-Rahi maronita pátriárkánál tett hivatalos látogatást a MEÖT főtitkára

Budapest – A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) kiemelt figyelmet fordít a Közel-Keleten élő keresztények helyzetére és a napjainkban feszítő migrációs problémákra, valamint a megoldások lehetőségeire. Ennek megfelelően a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Elnöksége döntése értelmében 2017. szeptember 28–30. között dr. Fischl Vilmos főtitkár vezetésével MEÖT delegáció utazott Libanonba, ahol megbeszéléseket folytatott Őszentsége Bechara Boutros al-Rahi maronita pátriárkával.

Keresztény és iszlám vallási vezetők találkoztak Libanonban

Keresztény és iszlám vallási vezetők találkoztak Libanonban július 1-jén, a Bejrút közelében működő Notre Dame Katolikus Egyetemen. A konferencia résztvevői annak érdekében szólaltak fel, hogy a közel-keleti ország a vallások, kultúrák és civilizációk közötti párbeszéd központja legyen.

Ülésezett a Közel-Keleti Egyházak Tanácsa Bejrútban

Bejrút – Libanonban 2013. május 21. és 24. között került sor az Egyházak Világtanácsa (EVT) és a Közel-Keleti Egyházak Tanácsa (KKET) által szervezett ülésezésre. Az EVT-főtitkár, dr. Olav Fykse Tveit meghívására dr. Fischl Vilmos a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) főtitkáraként vett részt ezen a tanácskozáson. Szöveg és fotó: Fischl Vilmos
Feliratkozás RSS - Libanon csatornájára