Alsószeli

Nagy Olivér a Felvidékről jelentkezik a járvány idején

Alsószeli – Külhoni magyar evangélikus testvéreinket kértük meg arra, videós üzenetben számoljanak be nekünk arról, hogyan élnek, hogyan éreznek és gondolkodnak a koronavírus járvány idején. Most Nagy Olivér Alsószeli (Felvidék) lelkész bejelentkezését láthatják.

Hitelesen kell szolgálni

Alsószeli – A Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház egyedüli felvidéki származású, magyar nemzetiségű lelkészeként szolgál a mátyusföldi Alsószeliben Nagy Olivér. Levezetőlelkészként május végén a Magyar Evangélikus Tanácskozó Testület fórumát szolgálta falujában.

A Mátyusföldön ülésezett a Magyar Evangélikus Tanácskozó Testület

Alsószeli – A mátyusföldi Alsószeliben ülésezett a Magyar Evangélikus Tanácskozó Testület (METT) 2019. május 24-25 között. Az együvé tartozás jegyében megtartott konferencia lehetőséget adott arra, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház külhoni magyar egyházakkal, az azokat képviselő lelkészekkel egyeztessen és átvegyék a külhoni magyar evangélikus gyülekezeteket érintő problémákat, valamint beszéljenek a további együttműködési lehetőségekről is.

Egy nemzet imádságát nem lehet betiltani

A nemzeti himnusz olyan dal, ének vagy induló, amely egy nép együvé tartozását hivatott ünnepélyes formában megjeleníteni. Be lehet-e tiltani egy nemzeti imát? Erről kérdezte a Ma7.hu Nagy Olivért, az Alsószeli evangélikus gyülekezet lelkészét.

Ökumenikus istentisztelet a XIV. Alsószeli jurtanapokon

Alsószeli – Érezhetően fáradtabbak voltak már a fesztiválozók a XIV. Alsószeli jurtanapok harmadik napján, de a levegőben még mindig vibrált a baráti találkozások és újonnan szerzett élmények feletti öröm. A vasárnap ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd előadások és gyermekprogramok sorozatával folytatódott. Az esti órákban a zárszót Berényi József mondta el, majd a Vezér, Francisti László utasítására a Zele törzs levonta a három napon át büszkén lobogó törzsi zászlót.

Reformációi megemlékezés Alsószeliben

Alsószeli – Az alsószeli evangélikus templomban tartották az egyetlen magyar nyelvű reformációi megemlékezést a Felvidéken 2017. október 1-jén, vasárnap délután. A rendezvény Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége, a Pozsonyi Magyar Intézet és Nagyszombat megye támogatásával jött létre.

Az ünnepi kilók gyorsan felszaladnak, de az emberi lélek gyakran étlen-szomjan marad – Interjú Nagy Olivérrel

Alsószeli – Az advent az Úr eljövetelére való lelki felkészülés időszaka. Hogyan készül egy lelkész az ünnepekre? Mennyire változott meg az ünnepek előtti készülődés a modern társadalomban? Nagy Olivérrel, Alsószeli település evangélikus lelkészével beszélgettünk a feledésbe merült hagyományokról, Jézus tanításának időszerűségéről és a lelki szükségletekről napjainkban.

Anyanyelven hirdetni az evangéliumot – Alsószeli beszélgetés Nagy Olivér evangélikus lelkésszel

Alsószeli – Közeledünk a határhoz, a komáromi hídhoz. Nézek ki az ablakon, a messzeségben színes házak, szélerőművek. Mint fém szitakötők zúgnak a réten, közöttük kamionok sietnek nehéz teherrel. Szerencsére ma már nem kell útlevél, néhány perc, és Szlovákiában vagyunk. Nagy változást nem lehet látni, csak kevés a magyar feliratú tábla…

Kősziklára épített ház – 230 éves az alsószeli gyülekezet

Alsószeli – Fennállása kétszázharmincadik évfordulóját kétnyelvű istentiszteleten ünnepelte a szlovákiai Alsószeli (Dolné Saliby) gyülekezete. A 2014. szeptember 27-én, szombaton tartott alkalmon Milan Krivda, a szlovák evangélikus egyház nyugati kerületi püspöke, valamint Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét.

Alsószelin volt a felvidéki missziói nap

Alsószeli – Budaörs – Alsószelin jártak és szolgáltak a Budaörsi Evangélikus Egyházközség tagjai a felvidéki missziói nap alkalmából. A missziói napra több mint százan érkeztek Felvidék több gyülekezetéből, illetve Győrből és Budaörsről. Forrás: Facebook.com
Feliratkozás RSS - Alsószeli csatornájára