temető

Minden vallásban megemlékeznek a halottakról

Október utolsó és november első napja nálunk a halottakról való megemlékezésről szól. Vallástól mentesen is, a nyugati világban mindenhol ezen a két napon emlékezünk meg halottainkról. Ám más vallásokban, más kultúrákban ez másként működik. Vagy mégsem? „Van emléknapja a halottaknak az ön vallásában? Miként emlékeznek meg az elhunytakról, létezik-e bármilyen, a halottakhoz köthető különleges szokás az ön vallásban?” – kérdezte a 24.hu Isten tudja rovata vallások képviselőitől, köztük Mézes Zsolt László evangélikus teológustól is.

Szépül a temetőkapu Téten

Tét – Szorgos és dolgos önkénteseinknek, valamint a Sokoró Kft.-nek hála, a temetőkapu felújítása is megkezdődött, és a múlt héten megtörtént az első próba. Még különböző fémmegmunkálási és festési feladatok vannak hátra, hogy a kapu (és ajtó) minél jobban ellenálljon az időjárás viszontagságainak – írták a téti gyülekezet Facebook-oldalán.

Telekiek megszépült nyughelye – Műemléki felújítás a sziráki temetőben

Nógrád megyében, Szirák község temetőjében áll a széki gróf Teleki család sírboltja. Ez év szeptemberére a barokk épület teljesen megújult. A műemléki rekonstrukciót a Magyar Nemzeti Múzeum szakembereinek közreműködésével, a Miniszterelnökség és a Magyar Tudományos Akadémia által nyújtott forrásból végezték el, az egyik, több száz darabra tört szarkofág helyreállítását pedig egyházunk támogatta.

Német fiatalok a pesti zsidó temetőben jártak

Budapest – Európa mi vagyunk – Európa az, amivé tesszük! Ez a gondolat lehetne a jelmondata annak a kezdeményezésnek, amelyet a német ASF, azaz Aktion Sühnezeichen Friedensdienste – magyarul Engesztelés/Jóvátétel Békeszolgálat Akció nevet viselő, evangélikus alapítású szervezet hirdetett meg. Céljuk, hogy közelebb hozzák egymáshoz a különböző nemzetiségű, kulturális hátterű, és történelmi örökséget hordozó társadalmi csoportokat egész Európában.

A zsélyi evangélikus temető

Zsély – Az 1863-as nagy zsélyi tűzvész után a község jobbágyai szinte földönfutókká váltak: házaik porig égtek, földjeik nagy részét kénytelenek voltak eladni. Ekkor váltak a település gazdag polgáraivá azok a szlovák evangélikus beköltözöttek, akik felvásárolták a szerencsétlenné vált helybeliek maradék vagyonát.

Temetőből áradó fény – A szeretet pislákoló lángjai

Halottak napján megmozdul az ország. Soha máskor nem tapasztalható tömegek keresik fel a temetőket. A legtöbb ember igyekszik friss virágot tenni, gyertyát gyújtani előrement szerettei sírjára. Sötétség után sejtelmes fényben tündökölnek a temetők a sokezernyi gyertya ragyogó fényétől.

Valami, ami itt elkezdődik – Séta a kondorosi evangélikus öreg temetőben

Kosztolányi Dezső írja: „Szeretem a temetőket. Egyszerűen és közönségesen szeretem a színeit, az őszi okkersárgáját, a haragoszöld árnyalatait, a csendjét, mely úgy veszi körül, mint néma zivatar.” Ebben az okkersárgában indultunk el egy temetői sétára Kondoroson, az öreg evangélikus sírkertben egy idős asszonnyal, Kalhammer Mátyásné Látkóczki Gyöngyivel, a helyi könyvtár egykori vezetőjével, a temető kutatójával, hogy visszacsöppenjünk a múltba, amely holtában is megérint, és égeti a lelket.

Emlékezés a régiekről

Szarvas – Sok évre visszatekintő hagyományaikat őrizve ebben az évben is rendbe tették a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói az iskola egykori tanárainak, lelkészeinek nyughelyeit az Ó-temetőben.

Rázga Pál hitvesének sírja is megérdemelné az odafigyelést

Pozsony – Minden évben, immár hosszú évek óta október 6-án, az aradi vértanúk emléknapján egy csoportnyi pozsonyi, illetve környékbeli elzarándokol a pozsonyi Kecske-kapui evangélikus temetőbe és bensőséges ünnepség keretében megemlékezik az aradi mártírokról, az 1848–49-es magyar szabadságharc hőseiről, különös tekintettel a felvidéki, kiemelten a pozsonyi áldozatokról.

Lezárták a vízcsapokat a miskolci evangélikus temetőben

Miskolc – Tartozások, hajléktalanok fürdenek a temetőben, nincs folyó víz. Ilyen hírek jutottak el a boon.hu szerkesztőségébe a miskolci evangélikus temető kapcsán. Mi az igazság? – ennek járt utána az online lap.

Oldalak

Feliratkozás RSS - temető csatornájára