temető

Visszaállt a szokott rend Békés megye temetőiben

A veszélyhelyzet feloldását követően visszatért a megszokott rend Békés megye temetőiben. Azonban a távolságtartás és a részvétnyilvánítás mellőzése most is javasolt.

Megmentette az utókornak az évszázados síremlékeket

Farád – Százötven régi, kidőlt, növényekkel benőtt, indákkal befutott síremléket mentett meg az utókornak Farádon Élő Imre. Kis csapatával az evangélikus temető elhagyott területén dolgoztak napokon keresztül. Az eredmény látható.

Felújítják az evangélikus sírkertet Kassán

Kassa – Egy új parkot alakítana ki a város vezetése abban a Forrás utca (Žriedlová ulica) feletti téren található temetőben, ahol 1687-tól 1889-ig, az első kassai köztemető megnyitásáig temetkeztek.

Kamerákat is felszerelnek a tótkomlósi temetőben a lopások ellen

Tótkomlós – A tótkomlósi evangélikus egyház temetőiben hetek óta dolgoznak. Szpisák Attila lelkész a helyszínen elmondta, az Ó-temetőben, a katonai parcellában utat építettek, az új sírhelyek kényelmesen megközelíthetővé válnak. Probléma mindenhol a szemetelés, sokszor kérik, a sírok körül ne raktározzanak semmit, a szél elfújja. Használják a hulladékgyűjtőket. Két temetőben tizenkét konténert helyeztek már ki. Az Ó-temetőben pedig kamerákat helyeztek el.

A község régi családjainak emlékhelyei kerülnek elő a bokrok közül Farádon

Farád – Bokrok és cserjék, borostyánok közül bontják ki a farádi evangélikus temető régi sírköveit önkéntes értékmentők. Azt szeretnék, ha az ősök méltó környezetben aludhatnák örök álmukat.

Főként a hozzátartozók feladata a temetői nyughelyek gondozása

Békéscsaba – A temetők karbantartása a fenntartók részéről folyamatos, viszont a megváltott sír- és urnahelyek gondozása, illetve azokon az élő és művirágok cseréje a tulajdonosok feladata – tudta meg a Beol.hu egy olvasói megkeresés nyomán Nagy Zoltán evangélikus esperestől.

Tanársírokat gondoznak a vajdások

Szarvas – Hagyományainkat követve ebben a tanévben is felkeresték tanulóink az Ótemetőben a gimnázium egykori tanárainak nyughelyeit halottak napja előtt. Az őszi szünetet megelőző időszakban az időjárás is kedvezett a sírok rendbetételéhez.

Minden vallásban megemlékeznek a halottakról

Október utolsó és november első napja nálunk a halottakról való megemlékezésről szól. Vallástól mentesen is, a nyugati világban mindenhol ezen a két napon emlékezünk meg halottainkról. Ám más vallásokban, más kultúrákban ez másként működik. Vagy mégsem? „Van emléknapja a halottaknak az ön vallásában? Miként emlékeznek meg az elhunytakról, létezik-e bármilyen, a halottakhoz köthető különleges szokás az ön vallásban?” – kérdezte a 24.hu Isten tudja rovata vallások képviselőitől, köztük Mézes Zsolt László evangélikus teológustól is.

Szépül a temetőkapu Téten

Tét – Szorgos és dolgos önkénteseinknek, valamint a Sokoró Kft.-nek hála, a temetőkapu felújítása is megkezdődött, és a múlt héten megtörtént az első próba. Még különböző fémmegmunkálási és festési feladatok vannak hátra, hogy a kapu (és ajtó) minél jobban ellenálljon az időjárás viszontagságainak – írták a téti gyülekezet Facebook-oldalán.

Telekiek megszépült nyughelye – Műemléki felújítás a sziráki temetőben

Nógrád megyében, Szirák község temetőjében áll a széki gróf Teleki család sírboltja. Ez év szeptemberére a barokk épület teljesen megújult. A műemléki rekonstrukciót a Magyar Nemzeti Múzeum szakembereinek közreműködésével, a Miniszterelnökség és a Magyar Tudományos Akadémia által nyújtott forrásból végezték el, az egyik, több száz darabra tört szarkofág helyreállítását pedig egyházunk támogatta.

Oldalak

Feliratkozás RSS - temető csatornájára