egyháztörténet

Püspök a partvonalon kívülről? – Interjú Korányi Andrással Dezséry László életéről

Budapest – Egy lelkész, aki értett a fiatalok nyelvén, ugyanakkor maga Rákosi Mátyás is fantáziát látott benne. Egy meggyötört életút, mely a sűrűn változó politikai rendszerek mindegyikében próbálta magát pozicionálni, de törekvései rendre kudarcot vallottak. Dezséry László (1914–1977) evangélikus püspök 1950–1956 között állt a Bányai (később Déli) Evangélikus Egyházkerület élén. Korányi András egyháztörténésszel, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanárával e meglehetősen ellentmondásos és összetett életútról beszélgettünk.

Népegyház – diaszpóra – missziói terep

Budapest – Népegyház – diaszpóra – missziói terep címmel rendezett az Evangélikus Hittudományi Egyetem Egyháztörténeti Tanszéke műhelykonferenciát. Az előadások fókuszában az egyházkormányzati elvek és egyházszervezési modellek biblikus, történeti és rendszeres teológiai alapjai álltak.

A protestantizmus története a Kárpát-medencében – Beszélgetés Oláh Tamással

Kassa – Vissza a forrásokhoz – ez a címe a Magyar Nemzeti Levéltár által összeállított vándorkiállításnak, mely a protestantizmus történetét dolgozza fel a Kárpát-medencében. A kiállítást a határon túl elsőként Kassán mutatják be. A tárlat látnivalóit Oláh Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltárának osztályvezetője ismertette.

Egyháztörténeti versenyt tartottak Cirill és Metód misszionáriusok munkásságáról

Zalavár – Blatnohradon (Zalavár) fejeződött be a Reformáció 500 /Ref500/ jubileuma alkalmából megrendezett Cirill és Metód országos történelmi verseny.

Vétkeztünk – Egyház a történelmi és társadalmi bűnösszefüggések rendszerében | Megjelent Fazakas Sándor legújabb kötete

Budapest – Debrecen – Budapesten és Debrecenben mutatták be Fazakas Sándor legújabb könyvét Vétkeztünk… Egyház a történelmi és társadalmi bűnösszefüggések rendszerében címen. A református teológus és egyetemi tanár közel négyszáz oldal terjedelmű kötetét a L’Harmattan Kiadó jelentette meg és politikai-filozófiai sorozatának, az Ad Marginem sorozatnak a keretében látott napvilágot.

Megjelent Sólyom Károly: Egy evangélikus gyülekezet a Duna partján című kötete

Paks – A Paksi Evangélikus Egyházközség múltját és jelenét mutatja be az a kötet, melyet a gyülekezet egykori lelkésze, Paks város díszpolgára, Sólyom Károly esperes írt. A gyülekezet történetét eddig kéziratban őrzők a reformáció ötszázadik évfordulójára adják közre a kötetet. Az alábbiakban Kernné Magda Irén méltatását olvashatják.

Tudományos konferenciát tartottak Dévai Bíró Mátyás munkásságáról

Budapest – „Hit nélkül senki nem üdvözülhet, mint a virág, nap nélkül nem zöldülhet” – olvasható Dévai Bíró Mátyás énekében. De ki is volt valójában a magyar Luther? A reformáció emlékévére készülve, Dévai munkásságáról szóló tudományos konferenciát és ünnepélyes megemlékezést szervezett az Óbudai Evangélikus Egyházközség, ahol az előadók különböző megközelítésekből a fenti kérdésre keresték a választ.

„Festusok és főpapok előtt” – Mirák Katalin előadása – VIDEÓ – Frissítve további felvételekkel!

Murga – Az egyháztörténészek harmadik országos találkozóján Mirák Katalin, a Magyarországi Evangélikus Egyház Tényfeltáró Bizottságának tagja tartott előadást.

Murgán tartották az egyháztörténészek 3. országos találkozóját

Murga – A festői környezetben fekvő aprócska tolnai zsákfalu, Murga adott otthon a harmadik alkalommal megrendezett egyháztörténészek országos találkozójának.

Vendégprofesszor járt az Evangélikus Hittudományi Egyetemen – Interjú Lothar Vogel egyháztörténésszel

Budapest – A tavaszi félév első napjaiban, 2016. február 7. és 12. között járt az Evangélikus Hittudományi Egyetemen (EHE) a római Valdens Teológiai Fakultás egyháztörténész professzora, Lothar Vogel. A két testvérintézmény közötti kapcsolat az elmúlt években elmélyült, hallgatói és oktatói csereprogramot is sikerült megvalósítani az Erasmus + program keretei között. A német származású, de Olaszországban élő teológust itteni látogatásáról kérdeztük.

Oldalak

Feliratkozás RSS - egyháztörténet csatornájára