dal

Egy dal, mely megdönthetetlenül vezeti a keresztény toplistákat

Lauren Daigle You Say című számával hirtelen robbant be a köztudatba, meghódítva vele nemcsak a keresztény, hanem a populárisabb zenei világot is. Egyedülálló módon, 59 hete tartja első helyét a Billboard keresztény zenei toplistáján, megjelenése után a lemezeladási toplistán a harmadik helyet érte el, szorosan Paul McCartney és Eminem mögött. A You Say egy Isten és ember kapcsolatáról szóló őszinte, megható alkotás.

600 diák torkából zengett szívvel-lélekkel az ének

Budapest – „A zene kitűnő nevelő, mely az embereket békésebbé, szelídebbé, erkölcsösebbé és okosabbá teszi. Aki ért ehhez a művészethez, rendszerint jóra hajló ember” – Luther Márton.

„Isten szavának igazát, a szív a dalban éli át”

Békéscsaba – A reformáció 500. évfordulója alkalmából a Calandrella Kamarakórus is nagyszabású, különleges műsorral készül az Alföld Quartettel közösen. A kamarakórus művészeti vezetője és karnagya, Kutyejné Ablonczy Katalin egy olyan programot álmodott meg, melynek végighallgatásával a publikum egy igazi időutazáson vehet részt. A műsor terve már kész, jelenleg a próbák zajlanak.

Énekeljetek, zengedezzetek Néki!

A Hajdú-bihari Zenei Egyesület vezetőségében támadt az ötlet: készítsünk egy kórusgyűjteményt a magyar protestáns hagyomány értékei mentén, egyházi és világi kórusderékhadunk számára. Debrecenben, a „kálvinista Rómában” ehhez az eszmei-lelki hátteret a közel fél évezredes református kollégium biztosítja.

A reformáció ünnepe elé – A reformáció dalai

Dalok szólalnak meg Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos Kossuth-díjas művészek előadásában. A lutheri reformáció egyik sajátossága volt, hogy az új hit énekeken, himnuszokon keresztül is terjedt. A felvételek különlegessége: az egyes énekek a hitújítás németországi, valamint a történelmi Magyarországhoz kötődő helyszínein hangoznak el: Wittenberg, Eisenach, Wartburg, Sopron, Pápa, Sárvár, Detrekő, Felsőőr, Dörgicse, Huszt, Debrecen, Kolozsvár és Torockószentgyörgy.

Erő a szavakban – 500-szor éneklik el az Erős vár a mi Istenünket

Braunschweig – Négyezerhatszáz énekes találkozott Braunschweigben a gospel egyházi napokon. A reformáció 500 éves jubileumáig (2017. október 31.) különleges célt tűztek ki maguk elé: az Erős vár a mi Istenünk című Luther-ének 500 variánsát szeretnék előadni.

Jer, dicsőítsük Istent! – Interjú az Ez az a nap! alapító-főszervezőjével

Június 4-én ismét ezrek készülnek Isten dicsőítésére a Papp László Budapest Sportarénába. Az elmúlt másfél évtizedben — a legkülönbözőbb felekezetekből — több mint negyedmillióan (!) vettek részt az Ez az a nap! alkalmain. A modern keresztény könnyűzene legjobbjainak közreműködésével zajló „megarendezvények” alapító-főszervezőjével, László Viktorral pünkösd közelségében beszélgettünk.

Kilenc indok: miért énekeljünk gyülekezeti énekeket?

Nem is olyan régen a gyülekezeti énekek szerves részét alkották minden keresztény istentiszteletnek és alkalomnak. Mára – a gyülekezeti (bibliaórás) kemény magot leszámítva – nem igazán énekeljük ezeket a klasszikus keresztény, illetve felekezeti korálokat. Ez a folyamat a gyülekezeti élet minden területét elérte, talán az istentiszteleti liturgiát legkevésbé. Mindenkinek lehet tapasztalata a temetéseken egyedül zengő lelkész- és kántorhangról, a kínos-csendes iskolai éneklésekről, ifjúsági órákon pedig csak a gitáros ifjúsági énekek kerülnek elő – jó esetben. Összegyűjtöttünk néhány tényt és érvet: miért gyakoroljuk mégis tovább ezt a hosszú, szép hagyománnyal bíró gyülekezeti „himnuszköltészetet”?

Soltvadkert: Negyvenhét óvodás nevezett a Dal Napja versenyre

Soltvadkert – Negyvenhét óvodás nevezett a Dal Napja versenyre. A díjakat a zsűri elnöke, Katona Klári adta át a tehetséges gyerekeknek. Forrás: baon.hu, szöveg: Barta Zsolt, fotó: vadkertiovi.lutheran.hu

CEC: A dal ereje

Budapest – A 14. CEC nagygyűlés témája által ihletett dalnak megvan az ereje, hogy kifejezze szívünkben lakó érzéseinket és ne csak a gondolatainkat. A zene segítségével életre kelthetjük a nagygyűlés témáját, így segítve a teljes ráhangolódást arra a folyamatra, amiért idén júliusban Budapesten összegyűlünk. Forrás: assembly2013.ceceurope.org, fotó: Magnus Aronson/IKON
Feliratkozás RSS - dal csatornájára