Czenthe Miklós

A Szepesség reformációja – Czenthe Miklós tartott előadást

Budapest – 2019. április 25-én Czenthe Miklós tartott előadást A Szepesség reformációja címmel az Evangélikus Országos Műzeum és a Magyarországi Luther Szövetség közös előadássorozatának keretében.

Visszakerült a Balassa-kódex egyházunkhoz – Átadták az Ordass- és Prónay-díjakat – VIDEÓ!

Budapest – 2018. november 11-én került sor a hagyományos Márton-napi ünnepségre az evangélikus egyház szervezésében. Az alkalmon kiosztották az Ordass- és Prónay-díjakat, és átadták az egyház gyülekezeteiben az iraki üldözött keresztények támogatására összegyűjtött mintegy 10 millió forintot is. Prőhle Gergely országos felügyelő átvette továbbá az Országos Széchényi Könyvtártól (OSZK) azt a 15 könyvritkaságot, köztük a Balassa-kódexet, amelyet 1950 óta letétként őriztek.

Különleges utas a fedélzeten – Wittenbergben Luther Márton végrendelete

„Luther végrendelete visszatért!” – ezzel a hangzatos címmel adták hírül a németországi, szász-anhalti tartományi lapok, hogy a reformátornak a budapesti Evangélikus Országos Levéltárban őrzött testamentuma évszá- zadokkal papírra vetése után megérkezett Wittenbergbe. A reformáció kezdetének ötszázadik évfordulóját Németországban is egész éven át tartó rendezvénysorozattal ünneplik meg, s ebbe a sorba illeszkedik az az idő- szaki kiállítás, amely három hónapon át a nagyközönség elé tárja a nevezetes iratot. A végrendeletről, szállításáról és németországi fogadtatásáról Czenthe Miklóst, az Evangélikus Országos Levéltár vezetőjét kérdeztük.

Bemutatták a levéltárban Luther Márton végrendeletét – Egyedi gyártású 19. századi földgömb restaurálását segítették a németek

Budapest – A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában egy 19. századi, berlini gyártmányú, felfújható és hordozható földgömböt mutattak be 2016. április 25-én, és sor került az ünnepélyes átadására is. A ritkaság restaurálásának fő szponzora a budapesti német nagykövetség volt. A különleges kiállítási darab mellett Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának első embere és a német nagykövet megtekintették Luther végrendeletét is, amelyet ideiglenesen a levéltárban őriznek.

Válasz helyett „költözési merengés” – Az EvÉlet kérdése: Milyen tapasztalatokkal járt a költözés?

Egy nagyszabású költözés mindenképp kihívás. De alkalmat ad az eddigi helyzetünkkel való szembenézésre, új kezdetre is. A költözés szervezésénél igyekeztünk szorosan együttműködni a kollégákkal, a könyvtárral, illetve az országos irodával.

Lélek-vándorlás – Gondolatok a népszámlálás kapcsán

Czenthe Miklós, az Evangélikus Országos Levéltár vezetőjének a népszámlálással kapcsoaltos gondolatai jelentek meg a Híd magazin legújabb számában. Forrás: Híd magazin, 2013./2., szöveg: Czenthe Miklós
Feliratkozás RSS - Czenthe Miklós csatornájára