éneklés

Megtartották a 15. országos koráléneklési versenyt

Albertirsa – Ebben az évben 10 intézményből 46 versenyző nevezett a 15. Országos Koráléneklési Versenyre. Idén először nem helyezéseket adtak, hanem minősítéseket, így mindenki sikerélménnyel tért haza. Az eredmények a következők: 11 bronz, 14 ezüst, 13 arany és 8 kiemelt arany minősítés.

„Erőm és énekem az Úr” – Éneklés a Zsoltárok könyvében

Az Evangélikus Élet Cantate rovata – nevéhez híven – különleges válogatással jelentkezett Cantate vasárnapján. Megvizsgálták, hogy milyen környezetben, milyen szövegösszefüggésben szólnak a zsoltárok az éneklésről, és bemutatták, hogyan indíthatnak a liturgikus szövegek a szívből jövő hálaadásra.

„Ki énekel, az duplán imádkozik” – Országos koráléneklési verseny Albertiben

Alberti – A Roszík Mihály Evangélikus Általános Iskola idén 2018. október 13-án, szombaton 14. alkalommal rendezte meg az országos koráléneklési versenyt. A versenyre 34 gyermek nevezett be, akik Albertiből, Mendéről, Aszódról, Orosházáról, Nyíregyházáról, Szarvasról, Kiskőrösről és Soltvadkertről érkeztek.

Finn mintára szervezték meg a hagyományos karácsonyi éneklést

Veszprém – A Veszprémi Magyar Finn Egyesület (VeMaFi) és az evangélikus gyülekezet közösen szervezte meg a hagyományos adventi éneklést az evangélikus templomban.

Megtartották Albertirsán a XII. országos koráléneklési versenyt

Albertirsa – Ismét énekléstől zengett a Roszík Mihály Evangélikus Általános Iskola 2016. október 29-én. A szép őszi délutánon negyven diák érkezett tíz iskolából, hogy a zsűri előtt megmutassa, mennyire ismeri az evangélikus korálokat.

Kilenc indok: miért énekeljünk gyülekezeti énekeket?

Nem is olyan régen a gyülekezeti énekek szerves részét alkották minden keresztény istentiszteletnek és alkalomnak. Mára – a gyülekezeti (bibliaórás) kemény magot leszámítva – nem igazán énekeljük ezeket a klasszikus keresztény, illetve felekezeti korálokat. Ez a folyamat a gyülekezeti élet minden területét elérte, talán az istentiszteleti liturgiát legkevésbé. Mindenkinek lehet tapasztalata a temetéseken egyedül zengő lelkész- és kántorhangról, a kínos-csendes iskolai éneklésekről, ifjúsági órákon pedig csak a gitáros ifjúsági énekek kerülnek elő – jó esetben. Összegyűjtöttünk néhány tényt és érvet: miért gyakoroljuk mégis tovább ezt a hosszú, szép hagyománnyal bíró gyülekezeti „himnuszköltészetet”?

Családos karácsonyvárás Rákoskeresztúron – KÉPRIPORT!

Budapest – A Podmaniczky János Evangélikus Általános Iskola diákjait zenés-éneklős adventi várakozásra hívogatták a rákoskeresztúri evangélikus templomba december 13-án. A Darvas Anikó iskolalelkész vezette alkalmon a gyerekek egy árnyjátékot adtak elő, Szunyoghy Györgyi tanárnő irányításával pedig a gyerekek kórusa karácsonyi dalokat énekelt, amelybe később a szülők és a testvérek is bekapcsolódtak. Az esemény szeretetvendégséggel zárult.

„Mindenik embernek a lelkében dal van” – Jubilált a koráléneklési verseny Albertiben

Alberti – „Mindenik embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek.” – Ezzel a Babits-idézettel nyitotta meg Mányi Sándorné, a Roszík Mihály Evangélikus Általános Iskola igazgatónője a tizedik koráléneklési versenyt Albertiben 2014. október 4-én.

Énekeljünk együtt – Statisztákat keresünk flashmobhoz

Budapest – A Reformacio.500 bizottság kérésére flashmob-akciót szervezünk 2014. március 29-én, szombaton a budapesti Deák téren. A cél az, hogy az „Erős vár a mi Istenünk” éneket megszólaltassuk amúgy „véletlenszerűen”, a szabadban. Az akcióról filmfelvételt is készítünk, amely keringhet a világhálón, erősítve ezzel az evangélikusság ismertségét. Szeretnénk, ha sokan lennénk együtt énekesek!

„Énekeljetek az Úrnak...!” – Kórustalálkozóvá bővített jubileumi koncert

Pécs – Fennállásának harmincötödik évfordulója alkalmából kórustalálkozóra, ünneplésre hívta baráti, testvéri együtteseit a pécsi evangélikus kórus 2014. március 8-án délután a Dischka Győző utcai templomba. A pécsi evangélikus gyülekezetben már az első világháborút követő években működött énekkar. Ők voltak azok az elődök, akik noha alkalomszerűen, de már elhintették a pécsi gyülekezetben a kóruséneklés magvait. Forrás: Evangélikus Élet

Oldalak

Feliratkozás RSS - éneklés csatornájára