festő

Festeni az evangéliumot

Budapest – Karátson Gábor személye, munkássága, ezen belül festészete (újra) felfedezésre vár. Utóbbira most látszik is esély, hiszen Budapesten öt helyszínen lehet képeivel találkozni.

„Festőnek születtem” – Szeverényi Mihály kiállítása a békéscsabai múzeumban

Békéscsaba – Fényben címmel nyílt meg Szeverényi Mihály kiállítása a Munkácsy Mihály Múzeum Tégla Termében. Az idén 65 éves festőművész tárlatának egy része visszatekintés a korábbi évtizedekre, nagyobbik hányada azonban az elmúlt öt év alkotásait tartalmazza.

Bemutatták Nagy Márta Aknay János csend-történetei című kötetét

Szentendre – A Pest Megyei Könyvtárban mutatták be Nagy Márta művészettörténész könyvét, amelyben a szerző Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész Jézus életét ábrázoló alkotásait elemzi. A jelenlévőket Werner Ákos, a Pest Megyei Könyvtár igazgatója és Soóky Andrea, a Balassi Kiadó igazgatója köszöntötte. A kötetet Galambos Ádám ismertette. Az alábbiakban a könyvbemutatón elhangzott beszédet közöljük.

Elhunyt Szita István evangélikus lelkész, festőművész

Budapest – Kilencvenéves korában, 2016. január 19-én elhunyt Szita István evangélikus lelkész, festőművész. Temetéséről később intézkednek – értesült az evangelikus.hu. A Zákeus Média Centrum egy filmjével emlékezünk rá.

Mindenkinek a maga Patmosza – Búcsú Karátson Gábortól

„E sorok íróját mélyen megrázta halála.” Nem, így nem lehet írni róla! Sokkal személyesebben kell elköszönni attól, akinek élete tipikusnak nem mondható, ám nagyon is jellemzően közép-európai, magyarországi történet.

Július 15.: Rembrandt születésnapjára

Rembrandt Harmenszoon van Rijn holland festő 1606 július 15-én született. Gondolatok a művész A tékozló fiú visszatérése című alkotása alapján. Szöveg: Galambos Ádám; kép: Rembrandt Harmenszoon van Rijn: A tékozló fiú visszatérése (1699)

Magyar emlékezetkultúra Berlinben

Berlin –„Hol van a te testvéred?” címmel a holokauszt áldozatára, Ámos Imre festőművészre reflektáló tárlat nyílik Berlinben, a Collegium Hungaricum épületében. A Magyarországi Evangélikus Egyház által is szervezett kiállítást Fabiny Tamás evangélikus püspök nyitja meg. Szöveg: Galambos Ádám
Feliratkozás RSS - festő csatornájára