Namíbia

Mérlegen a hét esztendő

Hét éven át voltam a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) egyik alelnöke. Megbízatásomat abban a meggyőződésben vállaltam, hogy a választók bizalma mögött Urunk elhívása áll. Ezért munkámat nem egyház-diplomáciai, hanem elsősorban lelkipásztori feladatként igyekeztem végezni. Ennek a hét izgalmas, küzdelmes, sikerekkel és kudarcokkal fűszerezett esztendőnek a mérlegét tárom most a tisztelt olvasó elé.

Sok nyelven szólni ugyanarról

Hadd kezdjem a végén! Május 16-án, kedden egy több mint kétéves folyamat, kaland és munka ért véget. Másodszor jártam az afrikai Namíbiában a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) kötelékében vállalt önkéntes munkám kapcsán, és remélem, hogy az ott szerzett élmények áldása még sokáig elkísér.

Ami nem eladó

Az LVSZ tizenkettedik nagygyűlésének tartalmi súlypontjait a mottó és annak három altémája adta. A reformáció kezdetének ötszázadik évfordulójával összefüggésben azon gondolkodhattunk együtt, hogy milyen ajándékot és milyen feladatot jelent ma „Isten kegyelméből szabadon” élni, és hogyan nyilvánul meg keresztény szabadságunk a megváltáshoz, a másik emberhez és a teremtett világhoz való viszonyunkban.

Afrika ölelése

Amikor másfél évvel ezelőtt felvetődött, hogy én utazhatok ki ifjúsági küldöttként a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) namíbiai nagygyűlésére, Afrika még nagyon távolinak tűnt. Aztán ahogyan közeledett 2017 májusa, mindinkább elérhetőnek látszott, hogy életre szóló élményekkel gazdagodom, és a cselekvésre ösztönző feladatokkal térek majd haza. Ám arra végképp nem gondoltam, hogy végül egy namíbiai otthonom is lesz!

A namíbiai–német megbékélési folyamat támogatására adott ki nyilatkozatot az LVSZ

Windhoek – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) 12. nagygyűlése kiadott egy nyilatkozatot a namíbiai népirtással összefüggésben, a megbékélés előmozdítására.

„Lutheránus vagyok!” – A namíbiai elnök, Hage G. Geingob beszéde

Windhoek – A namíbiai elnök, Hage G. Geingob is részt vett a Lutheránus Világszövetség 12. nagygyűlésén, ahol kijelentette: „Magam is lutheránus vagyok. Ezért ma megtiszteltetés számomra, hogy a protestáns reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából örömmel üdvözölhetem evangélikus testvéreimet Namíbiában” – mondta az elnök 2017. május 10-én, Windhoekben.

Namíbia bélyeget adott ki a reformáció nagygyűlése előtt tisztelegve

Windhoek – A május 10. és 16. között a namíbiai Windhoekben tartott Lutheránus Világszövetség 12. nagygyűlése tiszteletére a namíbiai posta, a NamPost kiadott egy díszborítékot, egy bélyeget tartalmazó szuvenír blokkot és egy különleges bélyeget, amellyel a reformáció ötszázadik évfordulója előtt tiszteleg.

Kik az LVSZ nagygyűlésének vendéglátó egyházai?

Windhoek – Május 10-én kezdődött a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) 12. nagygyűlése Namíbia fővárosában, Windhoekban. Ebben a cikkben a házigazda országot és az egyházakat mutatjuk be röviden.

Younan elnök hangsúlyozta, hogy Luther tudatosan akarta megreformálni és megújítani az egyházat

Windhuk – A Lutheránus Világszövetség elnöke, dr. Munib A. Younan püspök arra buzdította a világméretű evangélikusság közösségét, hogy folytassák Luther Mártonnak az egyház reformjára, újjáépítésére és átalakítására vonatkozó fáradozásait a megtérés szellemében, és a Jézus Krisztus evangéliumához való hűség jegyében.

Világméretű reformációi ünnepre készülnek az LVSZ szervezésében

Genf – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) 12. nagygyűlésének minden bizonnyal egyik csúcspontja lesz az a megemlékezés, amelyet istentisztelet keretében, mintegy tízezer résztvevővel fognak megtartani a Sam Nujoma Stadionban, 2017. május 14-én.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Namíbia csatornájára