Sztehlo Gábor

A földi pokolból mentett ki magyar gyerekeket Sztehlo Gábor

Sztehlo Gábor evangélikus lelkész a holokauszt idején egyháza megbízásából zsidó gyerekek mentésében vett részt, aztán a harcokat követően a háború egyéb kárvallottjai, kibombázottak, elárvult gyerekek is csatlakoztak hozzá. A sokszínű társaságot egy gyermekotthonba terelte, az intézmény keretében pedig egy saját gyermekköztársaságot is kialakítottak, melyet Gaudiopolisnak neveztek. Sztehlo Gábor munkájáról és tevékenységének üzenetéről Andrási Andort, a Sztehlo-gyerekek egyikét kérdezte a 24.hu.

Az embermentő Sztehlo Gábor életének feltárására alapítottak evangélikus kutatócsoportot

Budapest – A vészkorszakban ezreket megmentő Sztehlo Gábor evangélikus lelkész életútjának tudományos feltárására állított fel közös kutatócsoportot az Evangélikus Hittudományi Egyetem és az Evangélikus Országos Gyűjtemény. Az ötéves munkaprogram tervezett feladatairól, céljairól, valamint Sztehlo Gábor életének legfontosabb eseményeiről Kertész Botond, a kutatócsoport vezetője számol be.

Szabadulásszag

Budapest – Gazdátlanul kóborló katonaló ér egy budai telefonfülkéhez. Bedugja fejét az üveg nélküli ablakon, tétovázik, majd enni kezdi a szélfútta telefonkönyvet. Később őt is horpadt tálakba sarabolják, s viszik az óvóhelyekre. Még meleg. Éhhalál ellen lesz, gyerekeknek. – GABNAI KATALIN ÍRÁSA A REVIZOR, KRITIKAI PORTÁLON.

Emberek maradtak embertelen időkben

„Az utolsó fél évszázadban az embernek becsületesnek maradnia a saját és családja állandó kárára, mondhatni vesztére, nem volt éppen könnyű feladat. Benkő ennek a feladatnak játékossága mellett páratlan könnyedséggel és természetességgel felelt meg” – írta egykori recski rabtársáról, az evangélikus családba született Benkő Zoltánról Faludy György költő. Benkő egyike annak a hatvan múlt századi nemzettársunknak, akiknek az élettörténetét olvashatjuk a Magyar hősök – Elfeledett életutak a 20. századból címmel a közelmúltban megjelent, több mint négyszázötven oldalas kötetben.

Kocsik Mónika: Sztehlo Gábor jelentősége az evangélikus egyház történetében

Hatvan – Kocsik Mónika hatvani evangélikus lelkész beszélt Sztehlo Gábor munkásságáról a holokauszt emléknapján a Hatvan TV-ben.

Amikor egy lelkész megmentett 1600 gyermeket

Bécs – Gyors keresztség, hamisított papírok és veszélyes akciók az utolsó pillanatban: Sztehlo Gábor magyar evangélikus lelkész 1600 zsidó gyermeket mentett meg a holokauszttól úgy, hogy egy gyermekotthonban rejtette el őket. Később közülük néhányukkal megalapította a Gaudiopolis Köztársaságot. A befogadottak egyike az ORF osztrák televíziós csatornának beszélt arról, hogyan határozta meg őt az ott eltöltött időszak. Ausztriában a filmet 2021. január 29-én mutatták be. Magyarországon a Viasat History TV csatornán 2021. március 11-én (csütörtökön) 21.00-kor vetítik le a Sztehlo Gáborról és a Gaudiopolisról szóló francia dokumentumfilm magyar nyelvű változatát Gyermekek köztársasága címen.

Beszélgetés Tolnainé Kassai Margit: Óvoda az óvóhelyen – Feljegyzések a Sztehlo-gyermekmentésről című könyvéről

Budapest – Az Asztali beszélgetések sorozat 2020. október 29-re a Petőfi Irodalmi Múzeumba meghirdetett beszélgetése a járvány miatt online került rögzítésre. A felvételen Andrási Andorral, a Sztehlo Gábor Gyermek- és Ifjúságsegítő Alapítvány alapítójával, a Sztehlo Gábor által életre hívott Gaudiopolis egykori polgárával, Fabiny Tamással, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökével, Keveházi Lászlóval, nyugalmazott evangélikus esperessel, a Sztehlo Gábor által életre hívott Gaudiopolis első miniszterelnökével, Kunt Gergely társadalomtörténésszel (Miskolci Egyetem) és Schmal Alexandrával, A Tények és Tanúk sorozat szerkesztőjével (Magvető Kiadó) beszélgetett Galambos Ádám evangélikus teológus.

Az Evangélikus Diakónia Sztehlo Gáborra emlékezett

Budapest – Szűk körű megemlékezésen és az azt követő koszorúzáson tisztelgett Sztehlo Gábor emléke előtt egykori „Sztehlo-gyerek”, diakóniai dolgozó, vezető, lelkész és püspök 2020. szeptember 25-én, az embermentő lelkész születésnapján.

Sztehlo Gáborra emlékeztek a Deák téren

Budapest – Vígh Tamás szobrászművész Sztehlo Gábor evangélikus lelkészt ábrázoló szobra előtt tartottak a Flowszter szervezésben megemlékezést az evangélikus lelkész születésnapján, a Deák téren, 2020. szeptember 25-én. Az ünnepségen Kovács Áron lelkész tartott beszédet.

Óvoda az óvóhelyen – Új Sztehlo-kötetet mutattak be

Budapest – Tolnainé Kassai Margit memoárja Óvoda az óvóhelyen címmel jelent meg a Magvető Kiadó Tények és Tanúk sorozatában. Az online könyvbemutatón a könyvről Kunt Gergely társadalomtörténésszel Gács Anna irodalomtörténész beszélgetett.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Sztehlo Gábor csatornájára