dr. Szabó Lajos

A lelkészi pályáról – egyenesen és mindenkinek

„Nemcsak érdekfeszítő, hanem felüdülés elolvasni ezt a könyvet”– írja Reuss András. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem emeritus professzora Szabó Lajos Égi hívás – földi pálya avagy miért (ne) legyek lelkész? című, a Luther Kiadó gondozásában megjelent kötetről írt recenziót.

Beszélgetés az Égi hívás – földi pálya című kötetről – Videó

Budapest – A Luther Kiadó gondozásában megjelent Égi hívás – földi pálya című kötetről, a lelkészi életpályáról és a szolgálat sokrétűségéről beszélgetett Czöndör István, a Csővári Evangélikus Egyházközség lelkésze, Szabó B. András, a Pestújhely–Újpalotai Evangélikus Egyházközség lelkésze, Korányi András, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspökhelyettese, az Evangélikus Hittudományi Egyetem egyetemi tanára, valamint Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem nyugalmazott rektora, a kötet szerkesztője, a Pestújhely–Újpalotai Evangélikus Egyházközség templomában, 2020. november 15-én.

Miért ne lennél képes rá? – Szabó Lajos rektori beszéde

Budapest – Miért ne lennél képes rá? címmel 2018. június 22-én, az Evangélikus Hittudomány Egyetem tanévzáró istentiszteletén és ünnepi ülésén tartotta dr. Szabó Lajos leköszönő rektori beszédét, melyet most teljes terjedelmében közzéteszünk.

Megmarad-e a kincsünk?

Budapest – Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektorának a teológia évzáróján elhangozott beszédét teljes terjedelmében közöljük.

Jó példa a közép-európai összefogásra – Beszélgetés Szabó Lajos rektorral

Budapest – Ausztria, Magyarország és Szlovákia lelkészjelöltjei találkoztak Hainburgban, hogy egymás megismerésén túl teológiai eszmecserét folytassanak. A közel harmincfős konferencián téma volt a 21. század egyháza, az országok közötti kapcsolat és a jövő gyülekezete is. Szabó Lajossal, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektorával, a Gyakorlati Tanszék vezetőjével a konferencia kérdéseiről beszélgettünk.

Középpontban a hit tanulása – Rektori beszéd

Budapest – Az Evangélikus Hittudományi Egyetem 2016/2017-es tanévének ünnepi tanévnyitó istentisztelete utáni ünnepi ülésen dr. Szabó Lajos rektor kifejtette, hogy az egyetem képzésében ma a hangsúly a hitoktatásra, a hittantanárok képzésére tevődött át. Véleménye szerint nem kell aggódni amiatt, hogy az iskolai hitoktatás „veszélyezteti”, vagy éppen elsorvasztja a gyülekezeti gyermek- és ifjúsági munkát. A beszédet teljes terjedelmében közöljük.

A meghitt percek ünnepe – Karácsony

Budapest – A Luther Kiadó gondozásában, dr. Szabó Lajos szerkesztésében jelent meg nemrégiben a Színek harmóniája című ökumenikus igehirdetés-gyűjtemény. A kiadó engedélyével most dr. Szabó Lajos karácsony napjára írt gondolatait osztjuk meg olvasóinkkal.

Színek és egyházak harmóniája – Egyedülálló könyv jelent meg a héten

Budapest – Hány percet beszélhet egy lelkész a szószéken? Igényli-e egy lelkipásztor a visszajelzést a hívektől? És mennyire kötött vagy szabad a prédikáció egyes felekezetekben? – Ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk 2015. november 25-én a Színek harmóniája című ökumenikus igehirdetés-gyűjtemény bemutatóján.

Tolerancia és nyitottság – Együttműködési szerződést kötött az Evangélikus Hittudományi Egyetem és a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet

Budapest – Közös reggeli istentiszteleten és reformációi megemlékezésen látta vendégül az Evangélikus Hittudományi Egyetem a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet négyfős küldöttségét. A két teológiai felsőoktatási intézmény közötti korábbi jó viszonyt hivatalosan, együttműködési szerződés aláírásával szilárdították meg.

„Miért rendkívüli a keresztény élet?” – 124. tanévzáró az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

Budapest – 2015. június 19-én a zuglói templomban tartotta tanévzáró istentiszteletét és ünnepi ülését az Evangélikus Hittudományi Egyetem. Az évzáró istentiszteleten Pángyánszky Ágnes lelkész hirdette Isten igéjét, az ézsaiási ige alapján – „ilyen lesz az én igém is, amely számból kijön: nem tér vissza hozzám üresen, hanem véghezviszi, amit akarok, eléri célját, amiért küldtem” (Ézs 55,11).

Oldalak

Feliratkozás RSS - dr. Szabó Lajos csatornájára