Weöres Sándor

Így lett kerek a világ – A magyar kultúra napja dr. Fabiny Tamással és Gryllus Dániellel Sopronban

A 2020-as év magyar kultúra napjának soproni megünnepléséről már szerepelt rövid hír, sok képpel honlapunkon. Most az egyik szemtanú, Csiszár Ágnes személyes gondolatait adjuk közre a „Szolga csak egy van az Isten” című előadásról, amelyet dr. Fabiny Tamás és Gryllus Dániel mutattak be a határmenti városban.

Weöres Sándor bűvöletében ünnepelték a magyar kultúra napját Sopronban

Sopron – 1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. 1996 óta közösen ünneplünk Sopronbana Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyarországi Luther Szövetség soproni csoportjainak, valamint a Soproni Kálvin Kört tagjaival. Ebből az alkalomból hallhattuk a „Szolga csak egy van, az Isten” című, Weöres Sándor műveiből összeállított ünnepi előadást a Soproni Egyetem Közgazdaságtudományi Karán, 2020. január 22-én, szerdán este.

„Szolga csak egy van: az Isten” – Előadás Bakonyszentlászlón

Bakonyszentlászló – „Szolga csak egy van: az Isten” – Egy óra Weöres Sándor költészetének bűvöletében címmel tartott előadást Bakonyszentlászlón az evangélikus gyülekezet szervezésében Fabiny Tamás evangélikus püspök és Gryllus Dániel, 2020. január 18-án délután.

Versek között, telefon nélkül Weöres falujában

Csönge – Pár év kihagyás után hétfőtől ismét gyerekzsivaj tölti be a csöngei evangélikus templom udvarát – alkotótáboros diákok vertek tanyát a parókia épületében.

Egy apró ember a szépség Istenéről

Harkány – Urakkal tele van a végtelenség, de szolga csak egy van, az Isten – a gyermekverseiről is ismert költőóriás művészi világába nyertünk betekintést.

Paránytól a végtelenig – Weöres Sándor nyolc, kötetből kimaradt verse

Weöres Sándor a pápai, majd a csöngei evangélikus iskola tanulója volt, 1924-től pedig az 1912-ben alapított Faludi Ferenc Reálgimnáziumba járt. Felekezetének hitét verseiben őrizte meg és hol tudatosan, hol a tudatalattiból áradó témákban, jelképekben mutatta fel. A vallás az ő számára sokkal tágabb horizontú terület volt, mint amekkorának általánosságban tartjuk. Például az 1964-ben megjelent, botrányt kavart Antik eclogát Weöres nem erotikus költeménynek tartotta, hanem vallásos versnek. „Egy szüzesség elvesztésének a története és a szüzesség elvesztésének története: beavatás a létezésbe. […] Jelenetekből történet, történetből élet, erotikából a létezés titkait érzékelő mitológia” – fogalmaz Kabdebó Lóránt.

Szeretnék bekapcsolni a diakóniai munkába az iskolát is

Miskolc – Pedagógusokkal találkozott az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke Miskolcon. Fabiny Tamás a Kossuth Lajos Evangélikus Iskola és Óvoda nevelőit látogatta meg.

„Szolga csak egy van, az Isten” – Weöres Sándor az Ars Sacra Fesztiválon

Budapest – „Szolga csak egy van, az Isten” címmel tartott Weöres Sándor-estet az Ars Sacra Fesztivál keretében Fabiny Tamás evangélikus püspök és Gryllus Dániel a budai Barabás Villában 2014. szeptember 24-én.

„Szolga csak egy van, az Isten” – Weöres – Gryllus – Fabiny

Aszód – 2014. május 14-én az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium És Kollégium diáksága fogadta Gryllus Dániel előadóművészt és Fabiny Tamás püspököt, akik egy háromnegyed órás előadásukkal szerették volna a fiatalokhoz közelebb hozni Weöres Sándor verseit. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

„Szolga csak egy van, az Isten” – Weöres Sándort bemutató előadássorozat

Budapest – 2014. április 16-június 22-ig új típusú, Weöres Sándort bemutató előadássorozattal járja az országot Fabiny Tamás püspök és Gryllus Dániel muzsikus. Többek között evangélikus középiskolákban is előadják műsorukat, amellyel szeretnék a hallgatóságot egy órára Weöres Sándor költészetének bűvöletébe vonni. Forrás: kalaka.hu

Oldalak

Feliratkozás RSS - Weöres Sándor csatornájára