kapcsolat

Nagytarcsa–Denton testvérgyülekezeti kapcsolat

Nagytarcsa – Három évvel ezelőtt vettük fel a kapcsolatot a texasi Dentonban található Szent Pál evangélikus gyülekezettel. Ebben segítségünkre volt Sarah Cusson, Magyarországon élő hittestvérünk, aki megismertetett bennünket a Dentonban élő, magyar származású Anna Petersonnal. Neki szívügye volt, hogy szülőhazájában élő evangélikusokkal építhessen kapcsolatot – írták Baranka György és Baranka Mária nagytarcsai lelkészek a szerkesztőségünkhöz eljuttatott beszámolójukban.

Házasság 2.0 – A kapcsolatot cseréld, ne a társad!

Budapest – A házasság megítélésében bekövetkezett hazai szemléletváltásról, a közösségi média párkapcsolatokra gyakorolt hatásáról, valamint a meglévő házasságok megújítási gyakorlatáról tartottak ma könyvbemutatóval egybekötött sajtóbeszélgetést az Aranytíz Kultúrházban. A beszélgetés alapjául dr. Mihalec Gábornak a Harmat Kiadó gondozásában most megjelent, Házasság 2.0 című kötete szolgált, amely a házasságok újraépítésében, a krízisben lévő párok problémáinak kezelésében kíván segítséget nyújtani.

„A szeretet és hűség ne hagyjon el téged...” – Veszprémben volt a házasság hete központi nyitó istentisztelete

Veszprém – Nem könnyű házasságban élni, de nincs nála gyönyörűbb szövetség – mondta Zámbori Soma színművész a veszprémi Kálvin János parki református templomban tartott istentiszteleten, amelyen igét hirdetett Steinbach József püspök. A Veol.hu tudósítását adjuk közre.

Testvérek a hídon

Fabiny Tamás 25 évvel ez előtt mint kőbányai lelkész elsőként épített testvérgyülekezeti kapcsolatot az oltszakadáti evangélikusokkal. A Zákeus Média Centrum erről készült filmjét adjuk most közre. Ezzel készülünk az Erdélyben nem sokára megrendezére kerülő KÖZÉPPONT találkozóra.

A víz mellé ültetett fa (Jer 17,8) – A bajor–magyar testvérkapcsolati találkozó második napja – FRISSÜLT VIDEÓKKAL!

Bonyhád – A bajor–magyar testvértalálkozó második napján tikkasztó hőség kísérte az egész nap programját, mígnem délután eljött az enyhet adó zápor és megjelent a találkozó központi sátra felett a szivárvány is. A jelnek sokan szimbolikus jelentőséget is tulajdonítottak.

Finnországban jártak a nagykanizsai evangélikus gyülekezet és a Nagykanizsai Magyar-Finn Egyesület tagjai

Nagykanizsa – Salo – Az utazás apropója egy jubileum volt: a kanizsai és a saloi testvérgyülekezet 25 éve ápolja egymással a kapcsolatot. A csaknem húsz fős csapat egy hetet töltött Saloban, ahol a helyi evangélikus gyülekezet oktatóközpontjában szálltak meg. Utazásuk végén finn családoknál vendégeskedtek a kanizsaiak, akik rengeteg élménnyel gazdagodtak.

Finnországban jártak a miskolci kossuthosok

Miskolc – Kiuruvesi – A miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola diákjai Finnországba látogattak egy zenei táborba, amelyről beszámolót küldtek szerkesztőségünknek.

Mit jelent ma evangélikusnak lenni? – 6. svéd-magyar lelkészkonferencia

Vadstena – A Déli Evangélikus Egyházkerület 1997 óta ápol testvérkapcsolatot a svédországi Linköpingi Egyházkerülettel. Valódi, élő ez a kapcsolat, amelynek eredményeként a 18 év során egyházvezetők és lelkészek egyaránt lehetőséget kaptak a találkozásra, lelki épülésre. Kiemelkednek ezek közül a 2005 óta tartó, kétévenkénti svéd-magyar lelkészkonferenciák, melyeknek hol a hazai, hol pedig a skandináv evangélikusok a házigazdái.

Ha Szilvanap – akkor wittlichi diákok!

Szarvas – Már szinte hagyománnyá vált, hogy a németországi Wittlichből a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumba érkező diákok a Szilvanapi rendezvénysorozatra időzítik látogatásukat. Idén szeptember 4-én érkezett iskolánkba 32 vendégünk. A nagy napon mindenki az izgatottság lázában égett. Volt olyan, aki már részt vett a cserekapcsolatban, ismerte a partnerét, szóval rutinosnak mondhatta magát, de akadt olyan is, aki most fogadott először.

Északi útinapló

A sok nyelven szóló pünkösd vonzásában több találkozásra is módom nyílt evangélikus családunk finnugor tagjaival. A finnországi egyházi napokhoz kapcsolódó testvér-gyülekezeti szemináriumon vehettünk részt 2015. május 21–23. között Szemerei János püspökkel.

Oldalak

Feliratkozás RSS - kapcsolat csatornájára