igazságosság

Ha egy tag szenved, a többi is szenved vele! – Katolikus-evangélikus békeüzenet a világnak

Malmö – A világ szenvedőivel együtt érző egyházakra és azokban munkálkodó emberekre van szükség ma, amikor háború, békétlenség, klímakatasztrófa és igazságtalanság, gyűlölködés pusztít a világ számos régiójában. Olyan közös bizonyságtételekre van szükség, hogy lássuk, lehet „a szeretet őrületével” is viszonyulni a problémákhoz.

Összefogásra buzdította az evangélikusokat a pápa

Róma – Ferenc pápa arra buzdította az evangélikusokat, hogy tegyék félre ellentéteiket és fogjanak össze a katolikusokkal a szegények, a betegek és a menekültek megsegítésében. „Legyünk szabadok az előítéletektől, Isten segítségével haladjunk a teljes szeretetközösség felé” – fogalmazott beszédében Ferenc pápa a Németországból érkezett lutheránus zarándoklat résztvevőihez, akiket a vatikáni VI. Pál teremben fogadott 2016. október 13-án.

Keresztyén-muszlim közös nyilatkozat a szélsőségek ellen

Genf – A szélsőséges vallási jelenségek elutasítására, a párbeszéd és a béke előmozdítására szólít fel az a keresztyén-muszlim nyilatkozat, amelyet az Egyházak Világtanácsa (EVT) és az Elöljárók Muszlim Tanácsa közösen adott ki.

Éghajlati igazságosság – Egy igazságosabb és fenntarthatóbb holnapért

„Az igazságra és csakis az igazságra törekedj, hogy életben maradj, és megtarthasd birtokodban azt a földet, amelyet Istened, az Úr ad neked.” 5Móz 16,20

Tekerj a felebarátodért!

Az európai keresztények északról délre tartó közös zarándoklat keretében érkeznek majd ez év decemberében a párizsi klímacsúcsra, kifejezve összetartozásukat és közös tenni akarásukat. A magyarországi teremtés hete ehhez a menethez csatlakozik kelet–nyugati irányú kerékpározással.

Az LVSZ üdvözli a pápa klímaváltozás elleni harcát

Genf – A Lutheránus Világszövetség üdvözli I. Ferenc pápa napokban kiadott Laudato Si című enciklikáját, amelyben a katolikus egyházfő a klímaváltozással kapcsolatban osztotta meg gondolatait. Az LVSZ főtitkára, Martin Junge ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy „az enciklika arra bátorít minden embert zen a bolygón, hogy közös házunk sürgős védelmén dolgozzon”. Az LVSZ továbbra is különös nyitottsággal viszonyul a klímaváltozáshoz, annak témaként való feldolgozásához és a megfelelő lépések megtételéhez.

Zarándokok blogja

Genf – Az „igazságosság és béke zarándoklata” fémjelzi az EVT által összefogott ökumenikus mozgalmat a Puszan-i nagygyűlés óta. Április 28-án elindult a virtuális zarándoklat.

Társadalmi igazságosság napja

Budapest – Az ENSZ Közgyűlése 2007-ben nyilvánította február 20-át a társadalmi igazságosság világnapjává. Határozatában egyebek között arra hívta föl a tagállamokat, hogy támogassák a szegénység elleni küzdelmet és a tisztességes munkához való hozzáférést mindenki számára.

Ökumenikus testület az igazságos gazdaságért

Bossey – Gazdasági szakértőkből álló új ökumenikus testület keresi az egyházak segítségnyújtási lehetőségeit egy etikus, igazságos és fenntartható gazdasági és pénzügyi rendszer megvalósítására. Forrás: oikoumene.org, reformatus.hu, Külügyi Iroda. Fordítás: Rózsa Nikolett

A gender-kérdést járta körül az Lutheránus Világszövetség

Genf – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) a nemek közötti igazságosság kérdéséról átfogó alapdokumentumot adott ki, amelyet remélnek, hogy az egész világméretű közösség gyülekezeteiben, egyházaiban és programjaiban meg fognak valósítani. Forrás: LWI, szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Feliratkozás RSS - igazságosság csatornájára