Kelenföld

Zsoltárok, motetták negyedszázada – Zenékben gazdag honlappal ünnepel a Fővárosi Protestáns Kántorátus

Ajándék, hogy az egyház népe évezredek óta a Biblia „énekeskönyvének” szavaival szólítja meg közösségi módon Istenét, és hogy hitvalló elődeink magyar nyelven is megőrizték a zsoltározó istentiszteletek gyakorlatát.

Mindenki nyer vele. Mi az? – Életet mentő ötlet Újbudán

A kelenföldi evangélikus gyülekezet március 1-jén avatta fel az adok-kapok dobozt. A Bocskai út 10. szám alatti kelenföldi evangélikus lelkészi hivatal bejáratánál található ládába tartós élelmiszereket lehet elhelyezni a rászorulók megsegítésére. Az ételdoboz ötletének megszületésekor még nem tudhatta a gyülekezet, hogy hamarosan a feje tetejére áll a világ. A Márton-láda jelentőségéről dr. Gáncs Tamást, a gyülekezet igazgató lelkészét kérdeztük.

Kelenföldi asztalok köré ülhetünk

„Most sütöttük meg a túrótortádat, köszönöm a receptet! E.” – kaptam az sms-t néhány évvel ezelőtt, és azóta már én is megértettem, hogy igenis lehet egy szakácskönyvvel ünnepelni, hálát adni, közösséget és jövőt építeni, éppenséggel akár egy templomépítési kerek évfordulón is. A tíz éve megjelent és azóta már régen elfogyott, Kelenföldi ízek című kötet után szinte természetes volt, hogy gyülekezetünk egy újabb receptgyűjteménnyel készül a templom kilencvenedik születésnapjára.

Istentől kapott idő

Budapest – A Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség 2018. október 19–21. között változatos programokkal emlékezett meg a Schulek János tervei alapján felépült Bocskai úti templom 90. születésnapjáról. A hálaadó hétvége minden eleme az Istentől kapott múlt és a gyülekezet élő valósága között épített hidat.

Kihasználták az Ige-Idők nagykiállítás utolsó napjait a dunaújvárosiak

Budapest – Kihasználva a reformációi Ige-Idők nagykiállítás utolsó napjait Budapestre utaztunk Dunaújvárosból egy gyülekezeti kirándulás keretében. Kelenföldön kezdtünk, ahol áhítat után a helyi Bibliakiállításban gyönyörködtünk.

Bemutatták a Lukács-passiót Kelenföldön – VIDEÓK!

Budapest – 2016. március 26-án, nagyszombaton a kelenföldi evangélikus templomban a gyülekezet kórusa és zenekara bemutatta a Lukács-passiót.

20 éves a Fővárosi Protestáns Kántorátus – Húsz éve egy összeszokott csapat élén – Interjú Bence Gáborral

Budapest – Egyedülálló egyházzenei munka zajlik húsz éve a kelenföldi evangélikus templomban. Az 1996-ban alakult kántorátus (liturgikus kamarakórus) minden vasárnap változó zenei anyaggal díszített vesperát énekel, ahol a gregorián zsoltározásba és a gyülekezeti énekekbe a hívek is bekapcsolódhatnak. A valamikori tagok az ország számos pontján, sőt most már több európai országban végeznek színvonalas egyházzenei és kórusmunkát. A Fővárosi Protestáns Kántorátus vezetőjét, Bence Gábort kérdeztük az elmúlt húsz évről és a január 31-i ünnepi alkalomról.

Párbeszédek a nyitott templomok napján – Beszélgetés Pál Diana orgonaművésszel

Budapest – „A templomnak hídnak kell lenni Isten és ember, ember és ember között” – vallja Pál Diana, a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség kántora. Az orgonaművészt a Nyitott templomok napján megrendezésre kerülő programsorozatról kérdeztük.

Barokk estet tartottak Kelenföldön a Lutheránia Ének- és Zenekar szereplésével

Budapest – 2014. december 6-án szombaton 17.00 órakor került sor a kelenföldi református templomban a Lutheránia Ének- és Zenekar kantátaestjére, melyen Johann Sebastian Bach adventi BWV 36-os Schwingt freudig euch empor és karácsonyi BWV 122-es Das neugeborne Kindelein kantátájának előadására került sor.

Egy hajóban evezünk – Gyülekezeti hétvége Kelenföldön és Szentendrén

Budapest – Szentendre – Őszi gyülekezeti hétvégét tartottak a kelenföldi evangélikus gyülekezetben 2014. október 10. – 12. között, ami a templomszentelés 86. születésnapja is volt egyben.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Kelenföld csatornájára