Újpest

Hit, remény, szeretet – Monumentális térplasztikát szenteltek fel Újpesten

Budapest – Különleges térplasztika felavatására került sor 2020. szeptember 30-án délután, Újpesten, a helyi evangélikus templom, a baptista imaház, valamint a református és katolikus iskolákat összekötő téren. Detkovics Anikó szobrászművész alkotását a helyi önkormányzat támogatásával hozták létre, és a helyi egyházak ökumenikus támogatásával valósult meg. A hit, remény, szeretet hármasa a meghatározó motívum, valamint Piliszky János katolikus költő, Gyökössy Endre református lelkipásztor egy-egy gondolata és egy bibliai idézet is felkerült a monumentális köztéri szoborra.

Az Írás, ami összeköt – KÉPRIPORT!

Budapest – Az Írás, ami összeköt címmel bibliatörténeti kiállítás nyílt az újpesti Ifjúsági Házban. Id. dr. Blázy Árpád gyógyszerésznek a mintegy hetven kötetből álló, hat évszázad történetét felölelő, különleges bibliagyűjteményéből láthat válogatást az újpesti közönség.

Időtlen reformáció

Budapest – A keresztény világ idén ünnepli a reformáció ötszázadik évfordulóját. Attól a pillanattól kezdve, hogy Luther Márton 1517. október 31-én kiszegezte tanításait a wittenbergi vártemplom kapujára, elindult egy erőteljes vallásújítási folyamat, mely Európa-, sőt világszerte nagy hatást gyakorolt a közgondolkodásra, a tudományos, gazdasági és kulturális életre.

A múlt vagy a jövő öröksége a reformáció?

Budapest – Egyetlen kerület van a fővárosban, ahol mindkét protestáns reformátorról utcát neveztek el. Újpesten tisztelegnek így a történelmi személyiségek előtt! Most Újpest Önkormányzata és az újpesti protestáns felekezetek közösen emlékeznek a reformáció ötszáz éves jubileumára.

Lelkésznő öntözőkannával

Budapest – Egy csinos, világoszöld öntözőkannát kapott ajándékba a püspöktől Darvas Anikó lelkésznő, akit vasárnap állítottak gyülekezetépítő szolgálatba az Újpesti Evangélikus Egyházközség káposztásmegyeri területén.

„BETELJESÜL MÁR AZ IDŐ”

Advent időszakába léptünk, amit a várakozás időszakaként is szokás említeni. Az első meggyújtott gyertya, és a karácsonyi vásár is jelzi „kívül” ezt az időszakot. Vajon miből töltekezhet a lélek napjainkban karácsonyig? Az újpesti történelmi egyházak képviselői erről írnak az ujpest.hu oldalon. Ezúttal Solymár Péter evangélikus lelkész ünnepi gondolatait olvashatják.

Megszépültek az újpesti evangélikus templom külső falai

Budapest – Elkészült az újpesti evangélikus templom külső vakolása és festése. „Isten szeretete tükröződjön a megszépült falak színeiben. Köszönjük testvéreink imádságát és adakozását, az Újpesti Önkormányzat támogatását. Köszönjük a kivitelező cég áldozatos munkáját” – írták a gyülekezet Facebook oldalán.

Evangélikusok a panelrengetegben – Tudatos gyülekezetépítés – riport Újpestről

Nem sok evangélikus gyülekezet mondhatja el magáról, hogy Blaha Lujza szerezte vissza a templomát. Valójában az újpesti az egyetlen. Budapest IV. kerületének evangé­likusaira azonban nemcsak ezért érdemes odafigyelni, hanem azért is, mert kitartó munkával és sikeresen építik egyre nagyobbra a gyülekezetet a panelrengetegben.

Évzáró koncertet adott az újpesti gyülekezet énekkara

Budapest – 2015. június 13-án az újpesti evangélikus templomban az Újpesti Evangélikus Énekkar és a gyülekezet zenebarátainak koncertjére került sor. Az alkalom után kerti partira, bográcsban készült gulyás kóstolására is vártak mindenkit.

A keresztényüldözések áldozatairól emlékeztek meg Újpesten

Budapest – Ökumenikus imaalkalommal emlékeztek a történelmi egyházak újpesti lelkészei és a hívek a világban zajló keresztényüldözések áldozatairól 2015. június 12-én az Újpest-Kertvárosi Szent István Templomban. A megemlékezésen közreműködött Krizsik Alfonz színművész és a Laudate kórus.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Újpest csatornájára