érsek

Kitüntették az LVSZ elnökét

Abuja – A Lutheránus Világszövetség elnöke, dr. Musa Panti Filibus érsek megkapta az Afrikai Egyházak Konferenciájának kitüntetését a nemi alapú erőszak és a nőket érő igazságtalanság elleni harc érdekében végzett munkájáért. A kitüntetés átadására a nemi alapú erőszak elleni, évente megrendezett 16 napos kampány lezárásaként került sor Nigéria fővárosában, Abujában.

Dietrich Brauer német állami kitüntetésben részesült

Berlin – Moszkva – A Német Szövetségi Köztársaság nagykeresztet adományozott Dietrich Brauernek, az Oroszország és utódállamai területén működő evangélikus egyház (ELCROS) érsekének a „felekezetközi kapcsolatok, a szolidaritás és a megbékélés érdekében Oroszországban és külföldön” végzett munkája elismeréseképp.

Új elnöke van a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatnak

Nyíregyháza – A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat 2020. június 10-én szerdán tartotta éves közgyűlését, ahol megválasztották az elkövetkező évre a hálózat új elnökét. A tisztséget egy éven át Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája tölti be.

Hazánkban járt Antje Jackelén svéd érsek

Budapest – A budapesti Svéd Nagykövetség meghívására hazánkba érkezett a Svéd Evangélikus Egyház érseke, Antje Jackelén. Érkezésének napján, 2019. március 29-én a Magyarországi Evangélikus Egyház vendégeként ellátogatott az Evangélikus Országos Múzeumba, ahol Fabiny Tamás elnök-püspök vezetésével megtekintette a tárlatot és annak becses kincsét, Luther Márton végrendeletét.

A canterburyi érsek látogatást tett a genfi Ökumenikus Központban

Genf – A Lutheránus Világszövetségnek is otthont adó genfi Ökumenikus Központ vendége volt Justin Welby, Canterbury érseke. Az Egyházak Világtanácsa (EVT) létrejöttének hetvenedik évfordulója alkalmából tett látogatásán Welby a „tettek ökumenéjéről” beszélt.

Tapio Luoma lett az új finn érsek

Helsinki – Februárban érsekválasztás zajlott a Finnországi Evangélikus Egyházban. A kétfordulós választás eredményeképpen a jelenlegi espooi püspök, Tapio Luoma szerezte meg a szavazásra jogosultak többségének támogatását.

A nigériai érsek lett a Lutheránus Világszövetség új elnöke

Windhoek – Dr. Musa Panti Filibust, a Nigériai Krisztus Lutheránus Egyháza érsekét választották meg 2017. május 13-án a Lutheránus Világszövetség elnökévé. Ő a tizenharmadik elnök és a második egyházi vezető, aki Afrikából származik az LVSZ 1947-es alapítása óta. Már az első választási körben megválasztották, 303 szavazatból 274-et kapott.

Szabad ország – szabad egyház – Előadást tartott Magyaroszágon a finn evangélikus érsek

Budapest – Az múlt héten hivatalos látogatásra hazánkba érkezett Kari Mäkinen, a Finn Evangélikus Egyház érseke. 2017. április 7-én Szabad ország – szabad egyház címmel a budapesti finn nagykövetségen is előadást tartott, itt volt alkalmunk találkozni vele.

Tárgyalások folynak Finnországban az egyházi esketési jogról és annak jövőjéről

Helsinki – A 2017-es év első püspöki tanácsának nyitó beszédében Kari Mäkinen érsek az egynemű párok házasságát lehetővé tevő, március elején életbe lépő törvény kapcsán beszélt az egyházi esketési jogról és annak jövőjéről.

Fabiny püspök Rigában járt egy LVSZ delegáció élén – A lett evangélikusok továbbra sem szeretnének női lelkészeket felszentelni

Riga – Fabiny Tamás püspök, a Lutheránus Világszövetség alelnöke vezetésével ötfős küldöttség látogatott el a lettországi Rigába. A delegáció tagjai részt vettek a Lett Evangélikus Egyház lelkészeinek konferenciáján, amelynek fő célja a júniusban esedékes zsinati ülés előkészítése.

Oldalak

Feliratkozás RSS - érsek csatornájára