érsek

Hazánkban járt Antje Jackelén svéd érsek

Budapest – A budapesti Svéd Nagykövetség meghívására hazánkba érkezett a Svéd Evangélikus Egyház érseke, Antje Jackelén. Érkezésének napján, 2019. március 29-én a Magyarországi Evangélikus Egyház vendégeként ellátogatott az Evangélikus Országos Múzeumba, ahol Fabiny Tamás elnök-püspök vezetésével megtekintette a tárlatot és annak becses kincsét, Luther Márton végrendeletét.

A canterburyi érsek látogatást tett a genfi Ökumenikus Központban

Genf – A Lutheránus Világszövetségnek is otthont adó genfi Ökumenikus Központ vendége volt Justin Welby, Canterbury érseke. Az Egyházak Világtanácsa (EVT) létrejöttének hetvenedik évfordulója alkalmából tett látogatásán Welby a „tettek ökumenéjéről” beszélt.

Tapio Luoma lett az új finn érsek

Helsinki – Februárban érsekválasztás zajlott a Finnországi Evangélikus Egyházban. A kétfordulós választás eredményeképpen a jelenlegi espooi püspök, Tapio Luoma szerezte meg a szavazásra jogosultak többségének támogatását.

A nigériai érsek lett a Lutheránus Világszövetség új elnöke

Windhoek – Dr. Musa Panti Filibust, a Nigériai Krisztus Lutheránus Egyháza érsekét választották meg 2017. május 13-án a Lutheránus Világszövetség elnökévé. Ő a tizenharmadik elnök és a második egyházi vezető, aki Afrikából származik az LVSZ 1947-es alapítása óta. Már az első választási körben megválasztották, 303 szavazatból 274-et kapott.

Szabad ország – szabad egyház – Előadást tartott Magyaroszágon a finn evangélikus érsek

Budapest – Az múlt héten hivatalos látogatásra hazánkba érkezett Kari Mäkinen, a Finn Evangélikus Egyház érseke. 2017. április 7-én Szabad ország – szabad egyház címmel a budapesti finn nagykövetségen is előadást tartott, itt volt alkalmunk találkozni vele.

Tárgyalások folynak Finnországban az egyházi esketési jogról és annak jövőjéről

Helsinki – A 2017-es év első püspöki tanácsának nyitó beszédében Kari Mäkinen érsek az egynemű párok házasságát lehetővé tevő, március elején életbe lépő törvény kapcsán beszélt az egyházi esketési jogról és annak jövőjéről.

Fabiny püspök Rigában járt egy LVSZ delegáció élén – A lett evangélikusok továbbra sem szeretnének női lelkészeket felszentelni

Riga – Fabiny Tamás püspök, a Lutheránus Világszövetség alelnöke vezetésével ötfős küldöttség látogatott el a lettországi Rigába. A delegáció tagjai részt vettek a Lett Evangélikus Egyház lelkészeinek konferenciáján, amelynek fő célja a júniusban esedékes zsinati ülés előkészítése.

A szembenállástól a közösségig: Gáncs Péter püspök előszava

Budapest – Magyarul is megjelent a Lutheránus Világszövetség és a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa által elfogadott, A szembenállástól a közösségig. Evangélikus–római katolikus közös megemlékezés a reformációról 2017-ben című párbeszéddokumentum. Az alábbiakban Gáncs Péter püspöknek a könyvhöz írt előszavát olvashatják.

A szembenállástól a közösségig: Erdő Péter bíboros előszava

Budapest – Magyarul is megjelent a Lutheránus Világszövetség és a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa által elfogadott, A szembenállástól a közösségig. Evangélikus–római katolikus közös megemlékezés a reformációról 2017-ben című párbeszéddokumentum. Az alábbiakban Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érseknek a könyvhöz írt előszavát olvashatják.

„Túl fiatal...” – Interjú Urmas Viilma észt evangélikus érsekkel

Tallinn – 2015. február másodikán iktatták be az Észtországi Evangélikus-Lutheránus Egyház érseki hivatalába ünnepélyes keretek között a 41 éves Urmas Viilmát. Ezzel ő lett minden idők legfiatalabb érseke, Andreas Põder utódaként. A „túlságosan fiatal hivatali ember” imázsa már korábbi hivatalai óta kísérti őt. A következő interjú eredetileg az Eesti Kirik és a Lutherische Welt-Information hasábjain jelent meg. Mi a Lutherischer Dienst rövidített változatát vettük át.

Oldalak

Feliratkozás RSS - érsek csatornájára