ökológia

Felelősek vagyunk a teremtett világért

„Azt hiszem, a világ okos emberek nagy hahotája közepette fog elpusztulni, akik azt fogják hinni, hogy mindez csak vicc” – fogalmazott Søren Kierkegaard dán teológus 1841-ben. Ha ma minden jel katasztrófára utal, miben reménykedjünk keresztyénként az ökológiai krízisek időszakában?

Kereszténynek lenni biofarizeusok között

Édentől keletre (a bűnbeesés következtében) az alma elízetlenedik. A gyümölcs, zöldség és gabona az ember verítékes munkájával terem. A gépevolúció és génmanipuláció pedig végképp nem kedvez az őseredeti ízek meglelésének. Hogyan gondozhatjuk magukban a paradicsomi képet azon a földön, ahol már szinte mindent leromboltunk? Hit és egészség című sorozatunk második részét közöljük.

Ökológiai kérdésekkel foglalkoztak a balassagyarmati gyülekezet reformációi rendezvénysorozatának beharangozó előadásán

Balassagyarmat – A Balassagyarmati Evangélikus Egyházközség bibliaórájára vendégeket hívtak, és a téma is különleges volt. 2017. március 7-én, fél hatkor a szokásos időpontban a rendszeres bibliaórásokon kívül még más érdeklődők is megjelentek az egyházközség gyülekezeti termében.

Kertész leszek – Béres Tamás és Szarka István tartott előadást

Budapest – Az MTA Könyvtár és Információs Központ és a Magyar Szociológiai Társaság Holisztikus Ökológia Szakosztálya szervezésében Béres Tamás és Szarka István lelkészek tartottak előadást az ember és természet viszonyáról. Az előadók a jó gyakorlatokat bemutatva fogalmazták meg azt a felelősséget, melyet közösség, egyház és egyén végezhet a teremtett világ megóvása érdekében.

A teremtésvédelem az evangélium tiszta megélése

Szeged – Miért érkeznek Budapestről Szegedre kerékpárral egy istentiszteletre? Mit keres egy tengerimalac és egy növény egy templomban? Mitől több a teremtésvédelem, mint egy zöldmozgalom? Ezekre a kérdésekre is választ ad a Teremtés Hetének nyitó istentisztelete, amelyet 2016. szeptember 25-én tartottak Szegeden, a Kalkuttai Szent Teréz templomban. Az ünnepi hét idei témája az, hogy hogyan lehetünk szelídek a minket körülvevő teremtett világgal.

Faültetés a Szélrózsán – Videó

Mátrafüred – Sástó – „Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát” – fogalmazott Luther Márton. A Szélrózsa – 11. Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozón hagyományteremtő céllal egy facsemetét is elültettek.

Tényleg képes a gyógyulásra a Föld, ha odafigyelünk

Gyógyulni kezdett az ózonlyuk az Antarktisz felett, olvasható az ORIGO-n. Mégsem marad hatás nélkül, ha törődünk a Földdel? Mit tehetnek az egyházak a környezeti válság megoldásáért?

Egy gazdag és egy szegény – éghajlati igazságosság – A Teremtés Hete záró alkalmáról

Sopron – Idén a Soproni Evangélikus Egyházközség volt a házigazdája a Teremtés Hetét lezáró ünnepi istentiszteletnek, 2015. október 5-én. Az ökumenikus teremtésvédelmi alkalom mottója az Egy gazdag és egy szegény - éghajlati igazságosság volt. Az istentiszteletre egy csapat kerékpáros is érkezett, akik a Tekerj felebarátodért! című kezdeményezést népszerűsítették.

CEC: A gyümölcsfák is lélegeznek – Ökolábnyom a nagygyűlésen

Budapest – Nincs annál nyomasztóbb érzés, mint amikor szárnyalhatunk, de mégis be vagyunk zárva. Minden repülőút alapvetően ilyen: üvegházban repülünk, amelyben egy több tonnás gép felemelkedése miatt egyre több oxigént használunk el. Az Európai Egyházak Konferenciájának 14. budapesti nagygyűlésére érkezők is tudták ezt. Volt aki vonattal, volt aki autóval, de a legtöbben repülővel érkeztek. Más nemzetközi konferenciákhoz hasonlóan itt is lehetősége volt a résztvevőknek arra, hogy ha már mindenképpen utazniuk kellett, akkor az üvegházhatást valamilyen módon ellensúlyozzák. Forrás: okogyulekezet.hu. Szöveg: Kodácsy Tamás
Feliratkozás RSS - ökológia csatornájára