testvérkapcsolat

Hála egy régi-új kapcsolatért – Finn vendégek Kecskeméten

Kecskemét – „Az Úr csodásan működik, de útja rejtve van” – ez a kedves énekünk visszhangzott bennem május 24–25-én, amikor finn testvéreket láthattunk vendégül. Hyvinkää Kecskemét testvérvárosa, ezért a '90-es években a két gyülekezet is felvette egymással a kapcsolatot, de aztán az feledésbe is merült. Isten a rádiómissziót használta fel arra, hogy a kihűlt egyházi kapcsolatot megelevenítse.

Új utakat találó testvérkapcsolat

Sopron – Magasrangú küldöttség érkezett Sopronba a finnországi Seinäjoki gyülekezetétől a hosszú idő óta meglévő testvérkapcsolat megújítására, és az újabb lehetőségek feltérképezésére. A valóban testvéri találkozás lelki csúcspontja egy háromnyelvű istentisztelet volt fiatalok közreműködésével, melynek végén aláírásra került a testvérkapcsolati szerződés újabb öt éves ciklusra.

Tavak és erdők földjén – Finn vendégszeretet Mikkeliben

Mikkeli – Négy évvel ezelőtt kötött partnerkapcsolati szerződést a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület a Finn Evangélikus Egyház Mikkeli Egyházkerületével. Az azóta eltelt időszak bővelkedett a kölcsönös látogatásokban, az egymástól való tanulás lehetőségeinek felfedezésében. Idén a finn testvérek meghívták a nyugati kerület elnökségét – Szemerei János püspököt és Mészáros Tamás egyházkerületi felügyelőt –, az egyházmegyék képviselőit, illetve a győri püspöki hivatal munkatársait, hogy a személyes találkozás által is mélyülhessen a két egyház közötti partnerség.

Finn–magyar est az evangélikusoknál

Nagykanizsa – A testvérgyülekezetek kapcsolata már több évtizedes, rendszeresen felkeresik egymást.

Megtermi gyümölcsét (Zsolt 1,1-3) – Elkezdődött a bajor–magyar testvérkapcsolati találkozó Bonyhádon – FRISSÍTVE VIDEÓKKAL!

Bonyhád – Isten megáldotta a bajor–magyar partnerkapcsolatot: a 25 éves évfordulót ünnepeljük közösen magyar és bajor testvérek a Völgységben, Bonyhádon. 2017. július 6. és 9 között számtalan közös programon a reformáció 500 éves jubileumának közös megünneplésére is sor kerül majd.

Szlovák–magyar egyházi testvérkapcsolat Aszódon és Nógrád megyében

Aszód – Milan Krivda, a Nyugat-Szlovákiai Evangélikus Egyházkerület püspöke és Helena Pasiakova, a Tisoveci Evangélikus Gimnázium igazgatónője látogatott az Aszódi Evangélikus Gimnáziumba 2016. október 18-án. Dr. Roncz Béla igazgató mutatta be az intézményt és az abban folyó oktató-nevelő munkát, külön kiemelve a Tisoveci Evangélikus Gimnáziummal több évtizede tartó testvéri kapcsolatot.

Látogatóban norvég testvéreinknél

Molde – Norvégia alighanem legszebb, titokzatos fjordokkal és nyáron is hósipkás hegyekkel övezett nyugati vidékén rendhagyó módon élik meg hitüket az evangélikusok. A Molde központú mørei egyházkerület mintegy nyolcvan lelkésze hatalmas szárazföldi és óceáni területen végzi szolgálatát. Egyikük így fogalmaz: „A Biblia mellett a kompmenetrend a legfontosabb könyvecskénk, hiszen minden egyházi alkalmat és gyülekezeti látogatást a hajók és a kompok közlekedéséhez kell igazítanunk.”

Az iskolák közötti partnerség az emberi kapcsolatok kiépítését munkálja

Budapest – Tomas Jansson, a svédországi Rättvik város evangélikus lelkésze barátjával, John Staffassal még a vasfüggöny lehullása előtti hónapban, 1989 nyarán Magyarországon járt. Tapasztalataik alapján elhatározták, hogy hidakat fognak építeni az akkor még létező falakon át. Az általuk kiépített csereprogramban azóta 1500 diák vett részt, és idén már 12. alkalommal jöttek svéd diákok hozzánk. Velük és a Deák téri gimnázium vezetőségével a tapasztalatokról beszélgettünk, s közben a svéd diákok is elmondták véleményüket ittlétükről.

„Beszéljétek el dicsőségét a nemzeteknek, csodáit minden népnek!” (Zsolt 96,3) – Bajor–magyar partnerkapcsolati napot tartottak

Budapest – A bajor evangélikusokkal immáron több mint 25 éve fennálló partnerkapcsolati viszonyunk megóv bennünket a szűklátókörűségtől, és egymás kölcsönös segítésével folyamatosan tanulhatunk egymástól – hangsúlyozta Fabiny Tamás külkapcsolatokért felelős evangélikus püspök azon a programon, amelynek középpontjában a Bajorországi Evangélikus Egyházzal kialakított testvérkapcsolat állt a középpontban. Az alkalmat 2016. február 18-án tartották az Északi Evangélikus Egyházkerület székházában.

Holland-magyar diákprojekt a nyíregyházi Kossuth-gimnáziumban

Nyíregyháza – Doetinchem, Gerderland tartományának városa, a német határhoz közel fekszik, Kelet-Hollandiában. A mindössze 60.000 főt számláló kisváros középiskolájából az Ulenhof College-ból látogatott Nyíregyházára 14 diák és 2 pedagógus.

Oldalak

Feliratkozás RSS - testvérkapcsolat csatornájára