Sámsonháza

Másfél évszázados a sámsonházai templom

Sámsonháza – Már években mérhető a visszaszámlálás és a ráhangolódás. Az utolsó hónapokban felgyorsultak az események, az utolsó napokban pedig már teendő teendőt ért. És csak eljött a várva várt nap – a Covid ellenére is. Egy ünnep, amit csak egy kicsiny közösség ért és tart igazán fontosnak. A párszáz – főként tősgyökeres – helyi lakos, és a párszáz elszármazott, szétszórva az országban/világban. Nem hétköznapi egy másfél centenáriumos évforduló. Tán már egy templomnak is sok – nem szólva a közben jövő-menő nemzedékeknek.

Hovatovább-nosztalgia

Gyülekezettörténetet írok. A sámsonházi templom százötvenedik szentelési évfordulójára. Én, aki csak jövevény („gyüttment”) vagyok itt – hat éve. Én, aki tulajdonképpen nem is vagyok a gyülekezet múltjának része – és őseim sem azok. Majd évtizedek múlva belekerülhetek egy hasonló írásba, persze csak akkor, ha hagyok magam után említésre méltót. Van egy lelkes munkatársam is, egy tősgyökeres helyi, egyházszerető presbiter hölgy. Így illendő, és így könnyebb is. A munka finisében vagyunk, a határidő az október 11-i ünnepség – érzem, hogy a legjobb múzsa valóban a határidő.

Hegyi-áldás

Szentendre – Salgótarján – Sámsonháza – Horváth-Hegyi Áron, a sámsonházai evangélikus gyülekezet lelkésze fivérei Horváth-Hegyi Ádám salgótarjáni és Horváth-Hegyi Olivér szentendrei lelkész karantén-istentiszteleteit is figyelemmel kíséri mostanában. A felvételeket nézve jutott arra, hogy bár a forma más és más, a tartalom nagyon hasonló. Az istentisztelet utolsó mozzanata, az áldás azonban változatlan/változtathatatlan. Így készült el az alábbi videó. Legyen áldás további szolgálatukon, tudván: „Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők.” (Zsolt 127,1)

Négyzetméterek és létszámok – Imaházat szenteltek Sámsonházán

Pásztó – Sámsonháza – A pásztói és sámsonházai evangélikus gyülekezeteket látogatta meg 2017. szeptember 24-én vasárnap dr. Fabiny Tamás püspök. Mindkét közösségben családi istentiszteletet tartottak aznap, amelyeken az északi egyházkerület lelkészi vezetője hirdette Isten igéjét, Horváth-Hegyi Áron parókus lelkész pedig liturgiai szolgálatot végzett. Sámsonházán ezt követően Szabó András esperes jelenlétében felszentelték a gyülekezet új imaházát.

Hegyek – EKE csendesnap volt Sámsonházán

Sámsonháza – Az EKE (Evangélikusok Közössége az Evangéliumért) őszi csendesnapjának helyszínéül Sámsonházát választotta. 2016. szeptember 24-én, szombaton, az ország különböző pontjairól érkező evangélikusok a Hegyek témája köré csoportosított igehirdetéseket hallgathattak Horváth-Hegyi Áron, Ittzés István és Tóth Eszter szolgálatán keresztül.

27. Szlovák Nemzetiségi Letelepedési Ünnepséget tartottak Sámsonházán

Sámsonháza – Egész napos ünnepség keretében emlékeztek meg szlovák őseik letelepedéséről a kései utódok. A letelepedés 1674 és 1817 között zajlott. Az emlékező program igen színes volt, három helyszínen tartották: a faluházban, a szabadtéri színpadon és a templomban.

„Isten országának vendégei lehetünk” – Lelkésziktatás Sámsonházán

Sámsonháza – Elfogadta Isten és a gyülekezet hívását Horváth-Hegyi Áron lelkész. 2016. június 5-én, vasárnap délután tartott beiktatásán a sámsonházai és pásztói evangélikusokkal együtt ünnepelt népes családja és az egyházmegye lelkészeinek közössége.

Adventi evangelizáció Sámsonházán

Sámsonháza – Három estés sorozaton szolgált Adámi László nyíregyházi lelkész a sámsonházai gyülekezetben. Az alkalmakon a Jelenések Könyvének néhány fejezete került elő december 7. és 9. között.

Szentkútra kirándult a sámsonházai ifjúság

Szentkút – Az őszi szünet hétfőjén rövid, de kalandos túrára indult a sámsonházai konfis és ifis csapat. A cél Szentkút volt, ahol a remetebarlangokat és a forrást is megnézték. Az idő remek volt, az esőzések után marad sár nagyon nem zavart senkit sem. A 6 órás séta kellően kifárasztotta a csapatot.

Gospelzene csendült fel a nógrádi gyülekezetekben

Sámsonháza – Pásztó – 2014. december 14-én, advent harmadik vasárnapján a pásztói és sámsonházai evangélikus gyülekezetekbe a három éve megalakult Budavári Gospel Kórus látogatott el.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Sámsonháza csatornájára