nemzetiség

Érdekesség: Szlovákia lakosságának nemzetiségi és vallási összetétele az 1950. évi népszámlálás községsoros adatai alapján

Pozsony – A 2. világháború után megtartott csehszlovák népszámlálások közül az 1950-es népszámlálás községsoros nemzetiségi és felekezeti adatsorai különleges jelentőséggel bírnak.

Az 1945-ben elhurcolt németekre emlékeztek Bonyhádon

Bonyhád – Az 1945-ben szovjet munkatáborokba hurcolt németekre emlékeztek 2017. január 4-én csütörtökön Bonyhádon, a Petőfi Sándor evangélikus gimnáziumban túlélők és leszármazottaik az esemény 73. évfordulója alkalmából.

Szlovák Nemzetiségi Napok Mezőberényben

Mezőberény – „Mezőberény, ahol még sétálni is jó….” ezekkel a szavakkal jellemezték a Gútáról érkezett vendégek a Mezőberényben tartózkodásuk napjait. A közel 50, Gútáról és Kistapolcsányból érkezett vendég 2016. szeptember 30-tól október 2-ig, a Mezőberényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Szlovákok Szervezete meghívására látogatott Mezőberénybe.

„Buta tótok, gőgös magyarok, vad szerbek” – Érzékeny kérdések

„Buta tótok, gőgös magyarok, vad szerbek, anyagias zsidók, Trianon miatt utált csigaevő franciák, vérünket szívó osztrák labancok…” Mennyi ilyen és hasonló mondat hangzik el „belső körökben”.

A megbélyegzés természetéről – a pánszláv példa

A forradalom, majd a kiegyezés után hatalomra kerülő szabadelvű elit határozottan alakította a nemzetiségi kérdésről való közbeszéd kereteit. A kérdés árnyalt megközelítése nem volt jellemző a napi politikai, vagy nem egy esetben személyes haszonszerzés által motivált sajtó-polémiákra.

Konferenciát tartottak a Magyarországon élő nemzetiségek és a hazai egyházak történelmi viszonyáról – Soltész: a nemzetiségek megmaradása nagy mértékben függ az egyházi kapcsolataiktól

Budapest – A nemzetiségek megmaradása az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint nagy mértékben függ az egyházi kapcsolataiktól.

Egyház, nemzetiség, állam a XIX. század második felében – beszélgetés Guóth Emillel

Budapest – Az evangélikus egyház az állami elvárások és a nemzetiségi identitástörekvések kereszttüzében a XIX. század második felében címmel tartott előadást tavasszal az evangélikus iskolák kutató tanárainak első konferenciája alkalmával dr. Guóth Emil, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium történelemtanára. Kutatásának kérdéseiről beszélgettünk vele. Szöveg és fotó: Galambos Ádám
Feliratkozás RSS - nemzetiség csatornájára