lelkészkonferencia

„Ha olyanok nem lesztek, mint a kisgyermek…”

Balatonszárszó – A jövő reménységei, a gyermekek álltak a középpontban a Déli Evangélikus Egyházkerület munkaévkezdő lelkészkonferenciáján, melyre 2019. augusztus 26–28. között került sor Balatonszárszón az Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia- és Missziói Otthon változatlan vendégszeretetét élvezve.

Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület: Pápán gyűltek össze az evangélikus lelkészek

Pápa – Változatos közösségi programokkal tűzdelt konferenciával köszöntek el a nyártól a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület lelkészei. A munkaévkezdő konferenciát augusztus 26. és 28. között, Pápán rendezték meg. A hétfői és a szerdai programok a Lutheránus szigeten, a keddiek a Pápai Református Teológiai Akadémián kaptak helyet.

Képesek vagyunk befogadni – Észt vendég a lelkészkonferencián

„Szervusz! Legutóbb ugye Erdélyben találkoztunk?” „Annika! Örülök, hogy látlak. Azt hiszem, múltkor Németországban beszélgettünk a misszióról.” „De rég találkoztunk! Igaz, akkor a Balaton másik partján, a révfülöpi finnugor konferencián.” A nemzetközi téren is igen aktív, temperamentumos Annika Laats lelkésznőt sokan ismerősként köszöntik egyházunkban. Élénk visszhangot keltett diakóniai témájú előadását követően sokszínű gyülekezeti szolgálatáról beszélgettünk.

Teológia és társadalom kölcsönhatásban

Balatonszárszó – Teológia és társadalom kölcsönhatásban címmel tartották az idei lelkészkonferenciát 2018. május 7. és 9. között Balatonszárszón. A találkozó lelki atyja Gáncs Péter püspök volt, a három nap igei vezérfonalát Jónás története adta.

Erős hangsúlyok az elköteleződésre – Frissítve videókkal!

Balatonszárszó – A Kárpát-medencei evangélikus lelkészkonferencia másnapján az ember Isten iránti elköteleződése került a középpontba. Rendkívül színes előadói gárda járta körül a kérdést és igen sokféle, sokrétű válaszok születtek.

Kárpát-medencei lelkészkonferencia – Interjú Joób Mátéval

Budapest – „Elsősorban magunkba kell néznünk, a mi problémáinkkal, nehézségeinkkel kell megküzdenünk, és nem a gyülekezetek peremén lévő egyháztagokat kell számon kérnünk. Mintaként szolgálhatunk mások számára” – fogalmaz a június elején megrendezendő, az elköteleződés kérdésével foglalkozó Kárpát-medencei lelkészkonferenciával kapcsolatban dr. Joób Máté, a konferencia egyik szervezője.

Isten igéje nincs megbilincselve – Ebben a közösségben természetesek a teológiai viták

Oroszország Karéli Köztársaságában elgondolkodtató finnugor konferencia zajlott a közelmúltban. Témája az evangélikusság és az ökumenizmus volt. Csaknem nyolcvanéves múltra tekintenek vissza ezek az alkalmak. A két világháború között finnek, észtek és magyarok kapaszkodtak egymásba, örömmel vállalva a nyelvrokonságot és a közös hitet. Történelmi visszatekintésről, a jelenlegi állapotokról és az élmények sokaságáról olvastunk az alábbi riportban.

Négyharminchárom – Munkaévkezdő konferencia a Déli Evangélikus Egyházkerületben

Balatonszárszó – Van John Cage-nek, a zeneszerzőnek egy olyan műve, amely csupa szünetjelekből áll. Meg zenei utasításokból: allegro, dolcissimo és társai. Négy perc harminchárom másodpercig tart a mű, amelyben egyetlen hangszer sem szólal meg, mégis vannak hangok a csendben. Mozdulások, zajok, az élet hangjai. Előadók és hallgatók élvezni szokták, ha műsorra kerül John Cage 4’33 című darabja. Pont úgy, ahogy a déli kerület lelkészei élvezettel hallgatták az esti áhítatot, amely elénk hozta a különleges zeneművet.

LELKÉSZKONFERENCIA – Menekülés és szabadulás

Balatonszárszó – 2016. május 9–11. között került sor az évről-évre összehívott lelkészkonferenciára Balatonszárszón. Több mint harminc lelkész szánta oda magát az ország minden tájáról idén is, hogy találkozzon, pihenjen, ismereteket szerezzen. Az alkalom témáját – a Menekülés és szabadulás – az akadémikus világ különböző területeiről érkező egyetemi előadók járták körbe:

Bemutatták a Gyülekezeti munkaprogramot

Balatonszárszó – Győr – Piliscsaba – A Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében, a Luther Kiadó gondozásában lelkészek és gyülekezeti munkatársak részére segédkönyv jelent meg. A Balatonszárszón, Győrött és Piliscsabán megrendezésre kerülő egyházkerületi évkezdő lelkészkonferenciákon mutatta be a Gyülekezeti és Missziói Osztály a Tanítványok vagyunk – Evangélikus gyülekezeti munkaprogramok című kötetet.

Oldalak

Feliratkozás RSS - lelkészkonferencia csatornájára