kenyér

Hogyan készítsünk igazi kovászos kenyeret?

Amikor megkérdezem az ismerőseimet, vajon tudják-e, milyen összetevőkből áll a kenyér, elkezdik sorolni: liszt, víz, só és élesztő. Ilyenkor azt mondom: tévednek. Amikor kiül az arcukra a csodálkozás, így folytatom: az első három összetevő még rendben is van, de élesztő nem kell. Hogy miért? Mert az első kettő segítségével akár egy hét alatt lehet készíteni olyan kovászt, amely már megkeleszti a tésztát. Most olvasóinkkal is megosztom, hogyan.

Több, mint mindennapi eledel – A kenyér a Bibliában

„Jézus azt mondta nekik: Én vagyok az élet kenyere: aki énhozzám jön, nem éhezik meg, és aki énbennem hisz, nem szomjazik meg soha.” (Jn 6,35)

Az ostyától a kókuszdióig – Kulináris gondolatok az úrvacsoráról

Berlin – Az egyházak általában kenyérrel és borral ünneplik meg az úrvacsorát, ahogy azt Jézus nagycsütörtökön tette tanítványai körében. De nem mindig volt ez így, illetve ma sincs mindenhol így. Erről olvashatunk az Evangelisch.de oldalán egy rövid, áttekintést nyújtó cikkben.

Szentelni vagy sem? – Egyházjogba ütközhet az ünnepi ceremónia

Dunaföldvár – Árnyék vetült az augusztus 20-án rendezett ünnepségre Dunaföldváron, ahol a történelmi egyházak képviselői nehezményeztek néhány dolgot, amit sajátos módon szóvá is tettek. Az augusztus 20-i program szervezőinek szánt levelük megjelent a nyilvánosság előtt is, méghozzá közterületen, hirdetőoszlopra ragasztva.

„Ez Jézus Krisztus teste és vére” – Úrvacsorai közösségben az ételallergiásokkal

Egyre gyakoribb kérdés gyülekezeteinkben az úrvacsorai alkalmakkor, hogy vajon ki, hogyan, milyen formában veszi magához Jézus Krisztus testét és vérét. Nem csak a liturgiai sokszínűségre gondolunk itt (közös kehely, kis kelyhek, bemártás...), hanem arra is, hogy vannak, akik valamilyen ételallergia, egészségi probléma miatt (lisztérzékenység, alkoholbetegség, gyümölcscukorra való érzékenység) nem tudják magukhoz venni az úrvacsora akár egyik, vagy másik összetevőjét, akár mindkettőt. Körbejártuk a témát.

Kenyéráldás Szekszárdon – Középiskolás pékek sütötték a kenyeret

Szekszárd – A Kenyér Világnapjához kapcsolódóan a pék szakmából adtak ízelítőt a DASZK Csapó Dániel középiskola péktanulói 2013. október 16-án szerdán, a Garay téren. Forrás: teol.hu, szöveg: H. E. Fotó: Gottvald Károly

Kenyéráldás Miskolcon az augusztus 20-i ünnepségen

Miskolc – Szent István király hagyatékát megóvni és megőrizni nemcsak történelmi szükség, hanem erkölcsi kötelesség – hangzott el Miskolcon a Szent István téren rendezett augusztus 20-i központi ünnepségen. A köszöntéseket követően a történelmi egyházak képviselői megszentelték és megáldották az új kenyeret. Forrás: tirek.hu, szöveg: Kojsza Péter

Ökumenikus kenyéráldás volt a budapesti Clark Ádám téren Bence Imre esperes szolgálatával

Budapest – Az augusztus 20-ai ünnep kihagyhatatlan része a kenyéráldás. Az aratás után hagyományosan Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. Az ünnep jelképe a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér. Az Együtt az Ország 2013 – ünnepség sorozat keretében ökumenikus kenyéráldás volt a Clark Ádám téren, amelyet a Népművészeti Egyesületek Szövetségének és a Vendégségben Magyarországon rendezvénysorozat résztvevőinek jelenlétében ünnepeltünk. Az ökumenikus kenyéráldás szolgálatát Bence Imre esperes végezte. Szöveg: evangelikus.hu
Feliratkozás RSS - kenyér csatornájára