Fasor

Torkig vagyok már vele! – A fasori kiállításról

Nobel-díjas tudósok alma matereként, egyszersmind a minőségi oktatás szimbólumaként vált ismertté a majd kétszáz éves múlttal bíró (mai nevén) Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium. Egy közösség ereje a válságokban mutatkozik meg igazán. Az első világégés súlyos krízist jelentett az iskolának, mégis megerősödve élte meg a háború végét. Ennek az eleven közösségnek a háborús mindennapjaiba nyújt betekintést az Evangélikus Országos Múzeum kiállítása.

Szuplikáció a Fasorban

Budapest – Nagy Szabolcs teológushallgató hirdette az igét 2018. március 11-én a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközségben. „Nagy ajándék lesz ő az evangélikus egyház lelkészeként a jövőben. Isten áldja szolgálatát!” – írta Zachary Courter szerkesztőségünknek küldött képriportjában.

Reformáció hétről hétre: Reformáció és a Fasor

A Reformáció hétről hétre című, a Duna Televízióban, illetve a Duna World műsorán futó sorozat ötvenedik ötperces epizódjában megszólalt Hajdó Ákos, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium igazgatója, biológia–testnevelés szakos tanár, a Zuglói Evangélikus Egyházközség presbitere. 2012 óta vezeti a nagymúltú gimnáziumot az elődök nyomdokain járva és figyelve a mai kor kihívásaira. A filmből a gimnázium történetét is megismerhetjük. Az adást a készítők engedélyével mi is közzétesszük.

Evangélikus–református ünnepi közös zsinati ülésre kerül sor a Fasorban

Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Református Egyház Zsinatainak Emlékülését 2017. október 13-án a Fasori evangélikus templomban, a református templomban, a Reformációi Emlékparkban és a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében tartják meg. Az eseményekről élő közvetítéssel jelentkezünk honlapunkon.

Letizia Romiti adott nagy sikerű koncertet a Fasori evangélikus templomban

Budapest – Letizia Romiti olasz művésznő adott nagy sikerű koncertet 2016. szeptember 17-én a Fasor méltán híres Angster orgonáján. A sokoldalú művész a milánói konzervatórium orgona tanszékén szerezte diplomáját, majd Bresciában csembaló, Torinóban gregorián éneket tanult.

Hivatalosan is lesz Reformáció park

Budapest – Az elmúlt héten szerdán döntött a Fővárosi Közgyűlés arról, hogy helyt ad a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség lelkészi hivatala vezetője kezdeményezésének, így ennek nyomán a VII. kerületben egy eddig névtelen közparkot Reformáció parknak neveznek el. A park a fasori evangélikus templom melletti terület, ahol a reformáció négy alapelvét hirdető szobor áll. Bár a parkot nyolc évvel ezelőtt adták át, hivatalosan most nevezték el.

Nyolc éve avatták fel a Reformációi Emlékművet

Budapest – A VII. kerületben a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkánál, az evangélikus templom és gimnázium mellett, a református templom közelében áll a Reformációi Emlékmű, emlékeztetve a lutheri reformáció 500 éves évfordulójára (1517–2017). A művet Lestyán Goda János szobrászművész készítette 2008-ban. Az alapkőletételre 2007. október 31-én, a reformáció emléknapján került sor. (1517. október 31-én, Wittenbergben, dr. Luther Márton teológiai tanár, reformátor, ezen a napon tűzte ki a vártemplom kapujára 95 tételét az egyház megújításáról – a szerk.)

400 szárnyaló ember – Cigánymissziói nap a Fasori evangélikus templomban

Budapest – Történelminek mondható eseményre került sor 2016. február 20-án a Fasori evangélikus templomban, legalábbis a magyarországi cigánymisszió történetében egész biztosan. Folyamatosan frissítjük videókkal!

„A véges befogadhatja-e a végtelent?” – FASOR 110 – Kiállítás-megnyitó a K11-ben

Budapest – „A véges befogadhatja-e a végtelent?” Erre a kérdésre is nemzedékek óta reflektálhatnak azok, akik a 110 éves fasori evangélikus templomba „megkeresztelt gyermekként vagy felnőttként, kapcsolatukra áldást kérő házasokként, vagy veszteségeikben vigaszt keresőkként” jöttek be. Ezúttal – immár a falakon kívül – a templomról nyílt fotókiállítás teremt alkalmat bárki számára arra, hogy „kötött rend és alkotó szabadság” találkozásából merítve sokrétűen inspiráljon.

Megrendezték a Schola Nostra történelmi versenyt a Fasorban

Budapest – 2014. november 21-én megrendezésre került a Schola Nostra történelmi verseny, melyet a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium hirdetett meg az egyházi oktatás újraindulásának 25. évfordulója alkalmából.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Fasor csatornájára