vizsgálat

Ősi titkokat tár fel a holt-tengeri tekercsek DNS-vizsgálata

Jeruzsálem – A genetikai és számítógépes elemzésekből kiderült, hogy az 1948-ban Qumránban talált kétezer éves pergamen- és papirusztekercsek egy része nem helyben készült, hanem odavitték őket. A holt-tengeri tekercsek DNS-vizsgálata ugyanis fényt derített arra, hogy milyen állat bőréből készítették a pergameneket – tette közzé a The Jerusalem Post.

Amerikai egyházi vezetők elítélik George Floyd meggyilkolását – Folyamatosan frissítve!

Washington – Amerikai egyházi vezetők elítélték George Floyd meggyilkolását, ami 2020. május 25-én történt Minneapolisban (Minnesota állam). Fehér rendőrök erőszakos módon léptek fel a fegyvertelen afroamerikai férfival szemben, aki az intézkedés következtében életét vesztette. Az eseményről videofelvétel készült, és óriási felháborodást váltott ki nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte.

Lepellel vagy lepel nélkül – Krisztus a válasz

Fél évszázada, hogy dr. John P. Jackson fizikus érdeklődését felkeltette a torinói lepel. Az ereklye feltételezések szerint Jézus Krisztus halotti leple. Az amerikai tudós és harmincfős csapata 1978-ban kapott engedélyt – elsőként – a vizsgálatra. A kutatócsoport öt napon keresztül tanulmányozhatta a textilanyagot, majd a felvett adatokat éveken keresztül elemezték. Ilyen jellegű kutatást azóta sem végezhetett senki. A tudós szeptember 28-án az Erkel Színházban a 777 blog szervezésében több mint ezerhatszáz ember előtt beszélgetett Mohay Bence riporterrel a lepel eredetiségéről, a kutatás nehézségeiről, hit és tudomány kapcsolatáról.

Törvényszéki vizsgálat cáfolja a torinói lepel valódiságát

Róma – A legnagyobb valószínűség szerint középkori hamisítvány a Krisztus halotti lepleként számon tartott torinói lepel, amelyet ezúttal törvényszéki vizsgálatnak vetettek alá a kutatók, kizárólag a vérnyomoknak vélt vörös foltokra koncentrálva a relikvián.

Megkezdődik az evangélikus intézményekben a nyelvi agresszió kérdőíves vizsgálata

Budapest – A napokban kerültek az Evangélikus Pedagógiai-szakmai Szolgáltató és Továbbképző Intézet honlapjára azok a kérdőívek, amelyek segítségével az evangélikus intézményekben megjelenő nyelvi agressziót kutatjuk – tájékoztatta honlapunkat dr. Batár Levente kutató tanár és Orgoványi Lili, a kutatócsoport tagja.

A lelkészek válását vizsgáló etikai bizottság jelentése

Az alábbiakban az evangelikus.hu oldalán először kap nyilvánosságot a lelkészek válását vizsgáló etikai bizottság jelentése. A fontos jelenségeket elemző, értékelő és lehetséges megoldási javaslatokat is megfogalmazó szöveget szeretnénk, ha érdemben is felhasználnák egyházunk döntéshozói, ezért kommentár nélkül hozzuk nyilvánosságra.

Várok a szemészeten

Itt a folyosón minden ülőhely foglalt. Vagyunk vagy ötvenen. Kilencven százalékban idős emberek. Én rovom a köröket, néha megállok a középen. Amikor kinyílik a rendelő ajtaja, az előttem tolongók rányomulnak az ajtóra, úgy hogy aki épp kijön alig bírja átküzdeni magát a gyógyulás után esedezők gyűrűjén. És íme az első szabaduló, aki átvergődött a tömör zónán, zárójelentésével felém tart.

Hol kezdődik az emberi élet? – Interjú dr. Orosz Gábor Viktorral

Budapest – Dr. Orosz Gábor Viktorral, az Evangélikus Hittudományi Egyetem docensével készített interjút a Versys Magazin (2013. nyári szám / 84-85. o.) számára Higi Vera. Az interjúban az emberi élet kezdetéről, a preimplantációs diagnosztikáról, az embriók megsemmisítéséről is szó esik. Forrás: Versys Magazin
Feliratkozás RSS - vizsgálat csatornájára