Martin Luther King

Lutherek nyomában

A reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából a tavalyi miskolci operafesztiválon mutatták be Ittzés Tamás és Lanczkor Gábor A Lutherek című ragtime-operáját. Az opera az amerikai polgárjogi harcos Martin Luther King életének epizódjait mutatja be. Martin Luther King (Atlanta, Georgia, 1929. január 15. – Memphis, Tennessee, 1968. április 4.) születésének 90. évfordulója apropóján a Miskolci Keresztény Szemle egy interjúját közöljük.

„Billy Graham élete azt üzeni, hogy van egy hatalom az életünk felett”

Budapest – Billy Graham élete azt üzeni, hogy van egy hatalom az életünk felett, amely nélkül nem lehetünk sikeresek, boldogok sem a személyes életünkben, sem a munkánkban, sem a politikában – mondta Balog Zoltán a februárban elhunyt amerikai prédikátor, Billy Graham és az ötven éve meggyilkolt Martin Luther King emlékére rendezett konferencián 2018. április 9-én, hétfőn Budapesten.

Fabiny Tamás: Nekem is van egy álmom!

Sokan és sokat idézik a Nobel-békedíjas baptista lelkész beszédét, amely 1963 őszén hangzott el az amerikai fővárosban. A Capitoliumon negyedmillió ember – feketék és polgárjogi törekvéseikkel rokonszenvező fehérek sokasága – hallgatta a lelkipásztor átszellemült szavait: „I have a dream...” – Van egy álmom… Lincoln elnök hatalmas szobránál a később meggyilkolt King tiszteletes arról szólt, hogy a Függetlenségi Nyilatkozat nagyszerű szavaival annak idején az ország minden lakosa számára egy kötelezvényt állítottak ki. Kiderült azonban, hogy Amerika a feketéknek hamis csekket állított ki, mert számukra a tételek fedezet nélkülinek bizonyultak. Martin Luther King nem volt hajlandó elhinni, hogy csődbe jutott az igazság bankja, ezért hát elmentek Washingtonba, hogy „beváltsák a csekket”.

Ötven éve gyilkolták meg az igazság keresztény harcosát, Martin Luther Kinget

Az 1964-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett afroamerikai polgárjogi harcos életét 1968. április 4-én oltotta ki a merénylő lövése. Martin Luther King egyik legnagyobb tisztelője nem más, mint Ferenc pápa.

Megvalósult Martin Luther King álma?

„Istent kell mindig szem előtt tartanunk. Legyünk keresztények minden cselekedetünkben!” – mondta a Montgomery Haladás Egyesület frissen megválasztott elnöke. A szervezet nevéhez köthető a feketék városi buszokon való szegregált ültetése ellen szervezett bojkott, elnökük pedig nem volt más, mint az a baptista lelkipásztor, aki arra biztatta a bojkott fekete résztvevőit, hogy ne gyűlöljék fehér ellenségeiket. „A szeretet a keresztény hit egyik csúcspontja. Egy másik oldala pedig az igazságosság, de ez utóbbi mindig figyelembe veszi a szeretetet." Martin Luther Kingre emlékezünk halálának 50. évfordulóján.

Megkezdődött a miskolci operafesztivál – Bemutatták a Luthereket

Miskolc – Látványos felvonulással, sok száz ember előtt tartott szabadtéri koncerttel kezdődött meg 2017. június 16-án, péntek este Miskolc belvárosában a Bartók+ operafesztivál, a tizenhét éve útjára indított rendezvény ezúttal Kodály Zoltán műveire fókuszál, a zeneszerző 135 évvel ezelőtt született és 50 éve halt meg.

Erő a szeretethez – Krisztus által megerősítve a gonosszal szemben

„Egy olyan világban, amelyben azzal kell szembenézni, hogy Isten gyermekeinek rongyos és éhes tömegei fellázadnak, egy olyan világban, amelyet szétszakít a Kelet és a Nyugat, a fehérek és a feketék, az individualisták és a kollektivisták közötti feszültség, egy olyan világban, amelyben kulturális és spirituális erőnk ennyire elmarad technológiai képességeink mögött, egy olyan világban, ahol mindennap egymás kölcsönös nukleáris megsemmisítésének fenyegetettségében élünk, ebben a világban az erőszakmentesség már nem intellektuális elmélkedés kérdése, hanem cselekvésre szólító szükségszerűség” – írta Martin Luther King Jr. (1929–1968) Erő a szeretethez című, nemrégiben magyarul is megjelent könyvének előszavában.

Van egy álmom…

Ötven évvel ezelőtt, 1963. augusztus 28-án mondta el híressé vált beszédét Martin Luther King. Szöveg: Galambos Ádám; fotó: Dick DeMarsico
Feliratkozás RSS - Martin Luther King csatornájára