teremtett világ

Szerintem Isten az uralkodást nem teljesen így képzelte el... – A teremtett világ és az ember felelőssége

„Teremtsünk embert képmásunkra, magunkhoz hasonlóvá. Ők uralkodjanak a tenger halai, az ég madarai, a háziállatok, a mezei vadak és az összes csúszómászó fölött, amely a földön mozog.” (1Móz 1,26)

Őszi tárlat

Jártak önök, kedves olvasóim, mostanában kiállításon? Nem online, hanem igazin, múzeumin? Festmények, képek között? Ha igen, szerencsések, mert ez a furcsa, nehéz év sok ilyen alkalomtól is megfosztott bennünket.

Mézes élet – Beszélgetés Németh Virággal

Misefa – A háromgyerekes anyuka a Zalaegerszeg melletti Misefán él családjával. Méhészkedik, emellett tagja a helyi képviselő-testületnek, presbiter a zalaegerszegi gyülekezetben, ifjúsági munkával is foglalkozik, az evangélikus egyház által szervezett gyülekezetimunkatárs-képzőre jár, énekkarban énekel, hobbija pedig a lövészet. Felsorolni is sok ennyi tevékenységet, pedig Németh Virág életének része ez a sokszínűség.

Zöld sivatag helyett virág, méhbölcső és rovarszálló

A fogyatkozó élőhelyek, a rovarölő vegyszerek és műtrágyák használata, a káros hatású biológiai tényezők, valamint a klímaváltozás következtében a növények beporzását végző rovarok egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve. Erre kívánta felhívni a figyelmet dr. Vásárhelyi Tamás biológus kutató, címzetes egyetemi docens, nyugalmazott muzeológus, amikor egy maroknyi csapattal 2018-ban először hirdette meg az úgynevezett beporzók napját. Az azóta egyre sikeresebb március 10-i természetvédelmi kezdeményezésről a Magyar Természettudományi Múzeum tavaszköszöntő beporzóünnepi rendezvényén beszélgettünk.

Március 10. – Beporzók napja – Múzeumok páratlan összefogása a teremtett világért

Budapest – Számos magyarországi múzeum is csatlakozott már a Beporzók napja nevű kezdeményezéshez, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogyan lehet az ipari méretű káros mezőgazdasági hatásokat lakossági léptékű segítséggel enyhíteni azzal, úgy, hogy mesterséges élőhelyeket teremtünk (pl. rovarszállókat, méhbölcsőket), illetve a művelt területeket „visszavadítunk” rovarbarát kertté, vagy legalább a kert egyik rovarbarát sarkává. A teremtett világ védelmét a Magyarországi Evangélikus Egyház is fontosnak tartja.

Greta és a reformáció

Nem kedvelem Greta Thunberget. Nyilvánvalóan elhamarkodott kijelentés ez, hiszen nem is ismerem őt – talán ha személyesen találkoznánk, más lenne a véleményem erről a tizenhat éves svéd lányról, aki felforgatta a világot a klímakatasztrófára figyelmeztető pénteki iskolasztrájkjaival. Mégis, bevallom, hatásvadásznak érzem a nyilvános felszólalásait, azt, ahogyan elsírja magát beszéd közben, és ahogyan a dühtől eltorzul a hangja. Ugyanakkor azt is hozzá kell tennem, hogy felnézek rá a bátorságáért és az elszántságáért, elismerve, hogy amit ő tesz, én annak a felére sem lennék képes.

A teremtés hete

Évek óta gyakorlat, hogy ilyenkor, szeptember végén és október elején a figyelmünk az Isten által teremtett világra irányul.

Civil teremtésvédelmi találkozó volt a Károli-egyetemen evangélikus részvétellel

Budapest – Civil teremtésvédelem? A valóság ismét meghaladta előzetes elképzeléseinket, amikor 2019. február 23-án hívők és nem hívők, civilek és egyháztagok gyűltek össze, hogy megbeszéljék egymással a környezettel való kapcsolatunk aktuális kérdéseit. A rendezvény ötletgazdája és főszervezője Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének társelnöke volt, aki keresztényként maga is átéli e kettős hivatás sajátosságait.

Szabadok-e a gazdagok?

A világon élő felnőttek két százalékának kezében összpontosul az anyagi javak több mint fele, míg az emberiség ötven százaléka az anyagi javaknak csupán egy százalékán osztozik. Vajon akik ma a javak nyolcvan százalékát birtokolják, kiben bíznak, s kikkel szemben bizalmatlanok? Vajon a felnőtt népesség két százaléka, akik az anyagi javak több mint felével rendelkeznek, mire mernek szabadok lenni?

Az együttélés teológiája és gazdasága – Manchesterben tanácskozott az LVSZ Szolidaritás csoportja

Manchester – 2015. március 2. és 6. között tanácskozott az angliai Manchesterben a Lutheránus Világszövetség Diakóniai Platformjához tartozó Szolidaritás csoport. A találkozó résztvevői számos európai országból érkeztek, hogy tapasztalatot cseréljenek és kölcsönösen tanuljanak egymástól mindazzal kapcsolatosan, ami fontos és meghatározó napjaink európai társadalmaiban.

Oldalak

Feliratkozás RSS - teremtett világ csatornájára