Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség

Az 1951-es budapesti kitelepítések története – Beszélgetés Köbel Szilviával

Budapest – Bár a pártállam a fővárosi volt arisztokráciát szembe akarta állítani a vidéki módos parasztsággal, terve mégsem sikerült, ugyanis az emberek inkább szolidárisak voltak egymással, mintsem ellenségesek. Köbel Szilvia, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) tudományos főmunkatársa a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség és a Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség kitelepítési jegyzékeit kutatva a Honukban otthontalanok konferenciakötetbe írt tanulmányában mutatta be a pártállami rendszer embertelen és egyházellenes tevékenységét. A tudományos főmunkatárssal a budapesti kitelepítésről, az egyházvezetésről, egyéni sorsokról és a pártállami diktatúra hatásairól is beszélgettünk.

600 diák torkából zengett szívvel-lélekkel az ének

Budapest – „A zene kitűnő nevelő, mely az embereket békésebbé, szelídebbé, erkölcsösebbé és okosabbá teszi. Aki ért ehhez a művészethez, rendszerint jóra hajló ember” – Luther Márton.

„Pásztorok” ökumenikus találkozója

Budapest – 2018. március 7-én a budapesti Városliget környéki keresztény gyülekezetek lelkipásztorai közös igeolvasásra, lelki beszélgetésre és imádságra gyűltek össze a fasori evangélikus gyülekezet imatermében, ahol Aradi György és Magyarkuti Gyuláné Tóth Katalin lelkipásztorok köszöntötték házigazdaként a résztvevőket, majd Harmati Béla nyugalmazott püspök idézte föl az ökumenikus mozgalomban tapasztalt személyes élményeit.

A Fasor új nemzedéke

Szeretett baba-mama körünk kéthetente találkozik, minden hónap első és harmadik keddjén a délelőtti órákban. Amíg a bébik a játszószőnyegen gügyögnek, addig a picit nagyobbacskák ide-oda totyognak – mi pedig fél szemünket mindig rajtuk tartva beszélgetünk. Lényegre törőn, fesztelenül, őszintén, vidáman. Számontartjuk, hordozzuk egymás problémáit, nehézségeit is. A babákban a jövő hittanosait, konfirmandusait, ifiseit, fiatal felnőttjeit – a fasori gyülekezet jövőjét és megmaradását látjuk.

Átadták a Luther-katakombát

Budapest – A Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközségben a reformáció napján adták át azt az új közösségi termet, amelyet jelentős gyülekezeti összefogással és az önkormányzat segítségével hoztak létre. A termek ezentúl az ifjúsági munkát fogják szolgálni.

Kantátazenés ökumenikus istentiszteletet tartottak reformáció napján a Fasorban

Budapest – A Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség közös reformációi istentiszteletre hívta 2017. október 31-én a VI. és a VII. kerületben szolgáló református, baptista, metodista és pünkösdi gyülekezetek tagjait. A reformáció kezdetének ötszáz éves jubileumán részesei lehettünk egy kétfókuszú istentiszteletnek, mely igei és szentségi szolgálatból állt. Az úrvacsorás istentisztelet szerves részeként hangzott el Johann Sebastian Bachnak erre az ünnepnapra írt kantátája (BWV 80).

Toronyélmény – VIDEÓ! FOTÓK!

Budapest – Az Ars Sacra rendezvénysorozat részeként különleges installációt lehetett megtekinteni 2017. szeptember 23-án a budapest-fasori evangélikus templom tornyában. Mi is ott jártunk.

Ökumenikus együttlét, avagy pünkösd ünnepe a Fasorban

Budapest – Lehet közösen, közösségben és családias hangulatban ünnepelni pünkösd ünnepét! A budapesti Reformációi emlékparkban szervezett pünkösdhétfői együttlét megmutatta, hogy egy igazán felszabadult és sokrétű ünnep is lehet a pünkösdi találkozás. Egy példaértékű alkalmon jártunk.

Jótékonysági koncertet tartanak a nyíregyházi Anyaóvó javára a Budapest-Fasori evangélikus templomban

Budapest – Rohmann Ditta csellóművész és Fassang László orgonaművész a magyar zenei élet számos díjjal kitüntetett kiemelkedő egyéniségei. A házaspár régóta kötődik a fasori templom és közösség életéhez, a jubileumi évad koncertjének előadói. A Reformáció 500. jubileumi koncertjükre is ebben a szakrális térben kerül sor 2017. május 5-én (pénteken), este 7 órakor.

Előadták a János-passiót a fasori evangélikus templomban – VIDEÓ!

Budapest – A budapest-fasori evangélikus templomban 2017. április 8-án került sor Johann Sebastian Bach: János passiójának előadására. A reformáció ötszáz éves jubileumához kapcsolódva, kiváló előadókkal, a Quaartsiluni Ensemble és az Ars Nova Sacra Énekegyüttes közreműködésével, Rozmán Lajos irányításával, a teljes passió először szólalt meg a fasori templom minőségi akusztikájú liturgikus termében.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség csatornájára