Zselyk

Egyházmegyei lelkészértekezlet Zselyken

Zselyk – 2019. március 27-én az Zselyki Evangélikus-Lutheránus Egyházközségben gyűlt össze a kolozsvári egyházmegye „nagycsaládja”, hogy lelkészértekezleten beszéljék meg az egyházmegye jövőjét.

Évfordulót ünnepeltek a zselyki evangélikusok

Zselyk – Temploma fennállásának 150. évfordulóját ünnepelte az elmúlt vasárnap a zselyki evangélikus-lutheránus egyházközség, a Beszterce-Naszód megyei magyar szórvány egyetlen evangélikus gyülekezete.

Zselyki gyermeksziget és majális

Zselyk – Az elmúlt évben első alkalommal megrendezett Zselyki Gyermeksziget nagy sikernek örvendett, ezért idén is a helyi egyházközség a Pro Zselyk Egyesülettel karöltve megszervezte ezt az eseményt kibővítve a „majálissal”, amelyen részt vettek szülők, nagyszülők is.

Reformációi családos napot tartottak Zselyken

Zselyk – Reformáció ünnepének alkalmából a zselyki és besztercei gyülekezettel közös családos napot szerveztünk, annak a lutheri hagyománynak a jegyében, amelyet a település őríz csaknem 460 éve. Feljegyzések szerint Zselyk 1554 – ben már többségében magyarlakta település volt, ekkor vette fel a falu lakossága az evangélikus hitet Soós Péter nevű lelkész működése révén és önálló evangélikus egyházközséggé 1577 – ben lett.A program indításaként Luther Márton életéről és munkásságáról szóló dokumentumfilmet nézhettek meg az érdeklődők. Ezt követően kiállítás keretében a gyülekezeti tagok megtekinthették azokat a levéltári dokumentumokat, amelyek kis számban megmaradtak az egyházközség tulajdonában.

Zselyk

Besztercétől déli irányban, mintegy 24 km-re, a Sajó patak mentén húzódó dombok mögött fekszik Zselyk. Okiratilag már 1332-ben nyilvántartott település volt az egykori Királyföldön (Fundus Regius) jött létre, ahová a szászság települt.

Egyházmegyei konfirmandus sátortábor volt Zselyken

Zselyk – 2013. augusztus 29 – szeptember 1. között egyházmegyei konfirmandus sátortábornak adott otthont a zselyki egyházközség parókiája és templomkertje. Fotóriport. Forrás: evangelikus.net
Feliratkozás RSS - Zselyk csatornájára