Észtország

Hangosabb harangok

Hírek Kelet-Közép-Európából.

Konferenciát tartottak a készülő új énekeskönyvről Észtországban

Tartu – Egy énekeskönyv egészséges élettartama 30–50 év, így minden generáció számára adott a lehetőség, hogy új gyűjteményt állíthasson össze, megjelenítve saját értékrendjét és tudományos eredményeit. Az Észtországi Evangélikus Egyház számára most érkezett el az idő – erről a munkáról számoltak be az október 26–27. között Tartuban rendezett szakmai konferencián.

Ferenc pápa a fiatalokhoz Tallinnban: A szeretet nem halott, hív és küld bennünket!

Tallinn – Szeptember 25-én délben a Szentatya az észt fiatalokkal találkozott a tallinni evangélikus templomban. Többször is hivatkozott a közelgő ifjúsági szinódus munkadokumentumára, mely őszintén leírja, hogy sok fiatal számára az egyháznak nincs mondanivalója.

Ferenc pápa észtországi látogatása: várjuk a béke és a remény szavait

Róma – Vatikánváros – A pápa szeptember 22–25. között apostoli látogatást tesz Litvániában, Észtországban és Lettországban. Az egymástól nagyon eltérő három országot azonban összeköti, hogy az Európai Unióhoz tartoznak és tartanak az orosz közelségtől. Tallinnban folynak az előkészületek, amelyek érintik a kis katolikus közösséget, az ökumenikus kapcsolatokat és az állami szerveket. Philippe Jourdan püspök, apostoli adminisztrátor nyilatkozott a SIR olasz katolikus hírügynökségnek a várakozás légköréről, amelyben az ország él.

Újra elérkezett az ültetés ideje – Vendégségben Észtországban

Ötszáz, száz, ötven. Három kerek évforduló jegyében tartott ünnepi istentiszteletet és konferenciát az észt evangélikusok közössége. A hazai és az úgynevezett „exil” egyház közelmúltbeli egyesülése óta mintegy száznyolcvanezer lelket számláló közösség a reformáció kezdetének fél évszázados, valamint az észt nemzeti egyház létrejöttének százéves jubileuma mellett harmadikként arról az eseményről emlékezett meg, hogy ötven éve szentelték fel náluk az első női lelkészt. Erre a szeptember 7. és 10. közötti hármas ünnepre feleségemmel és Pap Kinga Marjatta tanácsossal kaptunk meghívást északi nyelvrokonainktól, akikkel a finnugor lelkészkonferenciáktól kezdve a Lutheránus Világszövetség közösségéig amúgy is hagyományosan jó kapcsolatot ápolunk.

Gyülekezeti napot tartottak Nemeskoltán, észt vendégekkel

Nemeskolta – 2013. szeptember 14-én gyülekezeti napon találkoztak egymással a nemeskoltai (vasi egyházmegye) és a hozzá tartozó szórványok evangélikusai. Vendégük volt az észtországi Nöo-ban élő evangélikus testvérgyülekezet lelkésze, Mart Jaanson és a gyülekezet felügyelője, Madis Kanarbik. Szöveg és fotó: Kovács László
Feliratkozás RSS - Észtország csatornájára