Soroksár

Rekordszámú résztvevővel tartották meg az országos bábfesztivált

Budapest – A Gyülekezeti és Missziói Osztály szervezésében idén kilenc kiváló előadás bemutatójára került sor a tizenhetedik alkalommal megszervezett országos evangélikus bábfesztiválon. Az „...én vagyok...” (Lk 24,39b) mottóval meghirdetett fesztivál a Magyarországi Metodista Egyház központjában, 2019. április 13-án került megrendezésre.

Megteríttetett számunkra az Úr asztala

Budapest – A pesterzsébeti evangélikusokra jellemző a nagy számú úrvacsorázás. Az istentisztelethez csatlakozó asztalközösségben általában az összlétszám nyolcvan százaléka részesül. Ebben persze benne vannak a még nem konfirmált gyermekek is, akik áldást és valami kis édességet kapnak, hogy emlékeztesse őket az Úr Jézus szeretetére. Háznál is osztunk úrvacsorát, főleg betegeknek, időseknek.

Előadták a Karácsonyi oratóriumot Soroksáron

Budapest – Soroksár – A Táncsics Mihály Művelődési Házban az evangélikusok által szervezett adventi koncerten, 2017. december 10-én bemutatták Győri János Sámuel lelkész 1970-ben írt Karácsonyi oratóriumát. Vezényelt Márkus Jánosné. Énekelt a soroksári evangélikus és katolikus gyülekezeti vegyeskar.

Székesegyház lettünk!

Soroksár – Ősagárd-felsőpetényi szolgálatom idején gondolkodtam el azon, hogy a reformációnak soká alakult ki az infrastruktúrája. Sőt egyes helyeken föllelhető mindmáig a templom bútorzatán, hogy a római egyház hagyatéka maradt az utókorra. Évszázadok alatt semmi nem változott. Ott maradtak az áldozáshoz a papok számára készített oltárok, oltárépítmények. Magyarország történelmi viharai miatt nem alakulhatott ki a reformáció tanainak megfelelő templom berendezése.

Történelmi jelentőségű évnyitó Soroksáron

Budapest – Soroksár – A címben szereplő kijelentés Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök beszédjében hangzott el 2017. szeptember 10-én. Történelminek nevezhető az évnyitó több vonatkozásban is. Egyrészt a világ evangélikusai most ünneplik az ötszáz éves reformációt. Luther Márton 1517. október 31-én tűzte ki a híres 95 tételt a wittenbergi vártemplom ajtajára. Történelmi, mert a soroksári evangélikusságnak eddig nem volt temploma. Magyarország kormánya jóvoltából azonban támogatást kapott a gyülekezet templomépítésre. Így a 23. kerületnek is lesz gyülekezési helye.

Anyagyülekezet áldott állapotban – VIDEÓ!

Budapest – 2008-tól a Pesterzsébeti Evangélikus Egyházközségtől, mint anyagyülekezettől önállósult soroksári evangélikusok a katolikus testvérektől kaptak helyet alkalmaik megtartásához. A reformáció 500 éves jubileuma kapcsán a kormány támogatásával lehetőség nyílt arra, hogy a közösség saját templomot építsen. A templomépítési tanácskozás előtt Gáncs Péter elnök-püspök hirdette az igét.

A soroksári emlékmű pulija

Az elválás mindig fáj. Különösen akkor, ha nincs indoka, különösen akkor, ha végleges. Amikor pedig nem is sejtjük, hogy többet nem látjuk azt, aki hozzánk tartozott, akkor a visszatérés várásában lassan felőrlődünk. A kitelepítés erőszakos, megmagyarázhatatlanul váratlan eseménysora, az elszakítás a hazától, a szülőföldtől, az otthontól és mindattól, ami az élet természetes részét alkotta, kimondhatatlanul fájdalmas volt.

Öt éve közös utakon Soroksáron

Budapest, Soroksár – Canonica visitatio-t tartott a Déli Evangélikus Egyházkerület elnöksége 2012. december 9-én Soroksáron. Szöveg és fotó: Kiss Tamás
Feliratkozás RSS - Soroksár csatornájára