Kenya

Az EVT főtitkára imádságra hív a nairobi támadás áldozataiért

Genf – Az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára, Olav Fykse Tveit elítélte a január 15-i kenyai fővárosban történt terrortámadást. Osztozzunk az elvesztett életek felett érzett gyászban, és hordozzuk imádságban a támadás áldozatait és családtagjait!

Tíz nap Nairobiban a támogatott árvák között

Kenya fővárosában, Nairobiban élve Bálintné Kis Beáta az egyik nyomornegyedben igyekezett segíteni a rászorulókat az Evangélikus Külmissziói Egyesület támogatásával és nagy találékonysággal. Szervezőmunkájának eredményeként AIDS-es árvák juthattak naponta ebédhez, negyven gyermek pedig – pártfogók rendszeres adományaiból – iskolába járhatott.

Keresztényüldözés és sajtószabadság – A kenyai tragédia margójára

2015 nagycsütörtökön, az utolsó vacsora ünnepén Kenyában vértanúhalált halt 148 keresztény testvérünk. Ártatlanul, senkit sem provokálva, kizárólag keresztény hitük és meggyőződésük miatt estek a barbár erőszak áldozatául. A magyar online médiában mindez ma, 2015 tavaszán csupán apró betűs hír lehet.

Nagycsütörtöki mészárlás – Gyászol a világ kereszténysége – 147 keresztényt öltek meg egy kenyai egyetemen

Garissa – Öt álarcos fegyveres támadta meg Nagycsütörtökön a szomáliai határtól nem messze fekvő Garissa város egyetemét. Tűzpárbajt vívtak az intézmény biztonsági őrségével, majd a foglyul ejtett diákokat kíméletlen módon kivégezték. 147-en meghaltak, 79-en megsebesültek. A kenyai kormányerők végül mind a négy terroristával végeztek. A világ keresztényei nem csak Jézus halála miatt gyászoltak Nagypénteken, hanem rájuk is imádsággal emlékeztek.

A legnagyobb ajándék az övék is

Még az ünnepek előtt hallottam a rádióban, hogy sok ember annyira agyonhajtja magát a karácsonyi készülődésben, hogy mire elérkezik a szenteste, teljesen kimerül, és gyakran veszekedés tör ki a fáradt családtagok között. Ezekben az otthonokban bizonyosan pazar vacsora kerül az asztalra, káprázatos karácsonyfa áll a szobában, gazdag – talán erőn felül vásárolt – ajándékok sorakoznak a fa alatt, és a ház is makulátlanul tiszta. És vajon a szívek? Felkészültek az Úr Jézus születésének ünneplésére?

Magyarországon koncertezik a Nairobi Girls Choral lánykórus

Budapest – Az Evangélikus Külmissziói Egyesület meghívására 2014. július 8 – 25. között hazánkban koncertezik a Nairobi Girls Choral lánykórus hat tagja. 2014. július 10-én tartott sajtótájékoztatójukon jártunk, ahol személyes bizonyságtételt is meghallgathattunk tőlük.

Ökumenikus Tanácsok főtitkárainak nemzetközi értekezlete zajlott Nairobiban

Nairobi – Az Egyházak Világtanácsa (EVT) néhány évente megszervezi a regionális ökumenikus szervezetek és nemzeti tanácsok főtitkárainak nemzetközi értekezletét. Ebben az esztendőben az Afrikai Egyházak Konferenciája közreműködésével a kenyai főváros, Nairobi volt a házigazda. Közel 50 főtitkár érkezett meg a Desmond Tutu Konferencia Központba. „Megtiszteltetés volt számomra, hogy az Egyházak Világtanácsa kérésére a Közép-Kelet Európai Egyházak Ökumenikus Tanácsait képviselhettem a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa főtitkáraként 2014. június 2-6 között” – írta dr. Fischl Vilmos a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében.

VÉRES SZOMBAT A KENYAI FŐVÁROSBAN – Vasárnap elnöki ima a nemzet egységéért

Nairobi/Kenya – 69 halott, 175 súlyos sebesült, több mint 1000 sérült a mérlege annak a terrorista támadásnak, amit a kenyai főváros Nyugati Kapu nevű bevásárlóközpontja ellen szombaton dél körül intéztek. A véres támadást a szomáliai félkatonai szervezet, az Al-Shabab – Arab ifjúság vállalta magára. A szervezethez radikális muszlim fiatalok tartoznak, 2006 óta egyre szervezettebben hajtanak végre akciókat. Becsült adatok szerint 7-9 ezer harcosuk van. Az áldozatok között francia, brit, kanadai, holland, kanadai, dél-afrikai, indiai, ghánai személyek is voltak a hazaiak mellett. Forrás: daily.nation.co.ke; bbc.news.com; cnn.news.com; AP.com; KVHM.hu, szöveg: dr. Békefy Lajos
Feliratkozás RSS - Kenya csatornájára