klíma

A klímavészhelyzetben az egyházak fokozott szerepvállalására van szükség

Oslo – „Az egyházak szerepe a fenntartható társadalomban – Kétségbeesés és remény között: Mit lehet tenni, és azt hogyan tegyük?” címmel szervezett konferenciát közösen a Norvég Evangélikus Egyház és az Európai Keresztény Környezeti Hálózat (ECEN, ecen.org) Oslóban 2019. május 25-28. között. A Magyarországi Evangélikus Egyház részéről részt vett Szűcs Kinga, a MEE Ararát Teremtésvédelmi Munkacsoportjának vezetője, és Kodácsy-Simon Eszter, aki előadást tartott arról, mit tesznek és mit tehetnek az egyházak Magyarországon egy fenntarthatóbb világért.

A párizsi klímacsúcs és az egyházak

Párizs – A Föld hőmérséklet-emelkedésének korlátozása, a terhek nemzetek közti elosztása, a kitűzött célok finanszírozása, mind olyan kérdések és témák, amelyeket a párizsi klímakonferencián várhatóan megvitatnak. A november 30-án kezdődött és két héten át tartó ENSZ-klímacsúccsal kapcsolatban számos egyházi vezető is elmondta véleményét. Folyamatosan frissített cikk!

Tekerj a felebarátodért!

Az európai keresztények északról délre tartó közös zarándoklat keretében érkeznek majd ez év decemberében a párizsi klímacsúcsra, kifejezve összetartozásukat és közös tenni akarásukat. A magyarországi teremtés hete ehhez a menethez csatlakozik kelet–nyugati irányú kerékpározással.

A teremtés ünnepe 2015: Egy gazdag és egy szegény – éghajlati igazságosság

Budapest - 2015. szeptember 27. és október 4. között kerül megrendezésre hazánkban a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa szervezésében a teremtés ünnepe. Ez alkalomból plakátot és segédanyagot adtak ki, amelyet honlapunkról is le lehet tölteni. Az idei téma: Egy gazdag és egy szegény – éghalati igazságosság.

Gyötrő szomjúság – fertőző víz – Több milliárd ember életét fenyegeti a vízhiány

Az idei nyár különösen forró – aki csak teheti, vízpartra menekül. Hogyha pedig messze a strand, kerti medencében, locsolótömlővel vagy közkúton hűtjük magunkat, legalábbis gyermekeinket. A víz pedig csak folyik, folyik és folyik – de tudjuk-e, mi folyik kevésbé szerencsés földrészeken?

Az LVSZ üdvözli a pápa klímaváltozás elleni harcát

Genf – A Lutheránus Világszövetség üdvözli I. Ferenc pápa napokban kiadott Laudato Si című enciklikáját, amelyben a katolikus egyházfő a klímaváltozással kapcsolatban osztotta meg gondolatait. Az LVSZ főtitkára, Martin Junge ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy „az enciklika arra bátorít minden embert zen a bolygón, hogy közös házunk sürgős védelmén dolgozzon”. Az LVSZ továbbra is különös nyitottsággal viszonyul a klímaváltozáshoz, annak témaként való feldolgozásához és a megfelelő lépések megtételéhez.

Böjt az éghajlatvédelemért

Genf – Egyházi vezetők vesznek részt az éghajlat védelméért folytatott böjtsorozatban, amelynek célja az életvitelt előtérbe helyező gazdasági rend elősegítése. Forrás: Protestantnews, reformatus.hu / Külügyi Iroda, fordítás: Király Márton

Klímadogma – Beszélgetés Podmaniczky Szilárd íróval

Balatonboglár – Tudunk etikai kérdésként (is) tekinteni az életünkre? Milyen változásokon megy keresztül a világ? A tudatos vásárlás vagy a felhasználói szintű élet határoz meg minket? Podmaniczky Szilárd író, költő, újságíró, tanár, forgatókönyvíró és dramaturg, a Librarius főszerkesztője. Legújabb regénye 2013 szeptemberében jelent meg, melyben az író a klímaváltozás kérdéseit és elszomorító valóságát helyezte a cselekmény középpontjába. Szöveg: Galambos Ádám; fotó: Nagy Charlie
Feliratkozás RSS - klíma csatornájára