regény

Palackposta egy más-világból – Petrőczi Éva regénye a dédszüleiről

Az Ida és Gyula – Dédszüleim története című könyv műfaja családi dokumentumregény, s így elsődleges célja a szerző felmenőiről összegyűjtött irat- és képanyag, illetve az ezekre vonatkozó személyes emlékek, gondolatok és írások közlése. Az írónő szerencséjére az elmúlt másfél évszázad eseményekben dúskáló fordulatai, a családtagok kényszerű lakóhely-változtatásai ellenére gazdag levél- és fényképegyüttes maradt fenn, így a gyökerek feltárása során nem kellett a kevésbé megbízható szájhagyományra, a családi legendáriumra támaszkodni.

Sámson – A vadon fia

Bitó László legújabb kötete úgy vezet be minket az Ószövetség egy meglehetősen agresszív történetébe, hogy regényében egyszerre elevenedik meg a filiszteus elnyomás alatt élő Izrael története, és ezzel párhuzamosan kirajzolódik a leírást kiindulópontként tekintő és abból vizionált bitói világ.

Anteusz ereje – Családregény a kisebbségi sorsról

Móricz Zsigmond írta: „A magyarság a történelem folyamán öt krisztusi sebet kapott: Muhi, Mohács, Kismajtény, Világos és Trianon.” Az első világháborút követően, 1919-ben a csehszlovák hadsereg elfoglalta Magyarország északi részét. A trianoni békeszerződés végleg rögzítette: északon a Duna határfolyó; bal parti része a Csehszlovák Köztársaságé lett. Az 1938-as első bécsi döntés (november 2.) a Felvidék magyarlakta területeinek túlnyomó részét visszacsatolta országunkhoz, a második világháború után azonban mindez újra Csehszlovákiához került.

Luther Márton élete regényben

Budapest – „Ki kell mondanunk, hogy a mai modern világ valamennyire a reformáció korából nőtt ki” – fogalmaz Cs. Szabó Sándor, aki interjúnkban a Luther-regény keletkezéséről, a reformátor személyéről és Luther máig tartó meghatározó szerepéről is beszél.

Kétkötetes Luther-regény készül

Esztergom – Debrecen – A reformáció 500. évfordulója alkalmából kétkötetes életrajzi regény jelenik meg 2017 tavaszán Luther Mártonról a debreceni Goldbook Kiadónál. A regény nem csak tisztelgés a reformátor élete előtt, hanem hiánypótló vállalkozás is, mert Lutherről számos életrajz született már, de az életét a teljesség igényével feldolgozó nagyregény még nem.

Klímadogma – Beszélgetés Podmaniczky Szilárd íróval

Balatonboglár – Tudunk etikai kérdésként (is) tekinteni az életünkre? Milyen változásokon megy keresztül a világ? A tudatos vásárlás vagy a felhasználói szintű élet határoz meg minket? Podmaniczky Szilárd író, költő, újságíró, tanár, forgatókönyvíró és dramaturg, a Librarius főszerkesztője. Legújabb regénye 2013 szeptemberében jelent meg, melyben az író a klímaváltozás kérdéseit és elszomorító valóságát helyezte a cselekmény középpontjába. Szöveg: Galambos Ádám; fotó: Nagy Charlie
Feliratkozás RSS - regény csatornájára