norvég

Norvég ifjúsági csoport látogatott Újpestre

Budapest – Újpest – Januárban Solymár Péter Tamás, az Újpesti Evangélikus Egyházközség lelkésze megkeresést kapott egy kis norvég település, Seljord ifjúsági lelkészétől, aki egyik kollégájával és 8 fiatallal budapesti látogatást tervez, melynek keretében egy evangélikus gyülekezet fiataljaival is szerettek volna találkozni.

Norvég–magyar zarándoklat: a második nap még nehezebb volt

Felsőtárkány–Bánkút – A második és egyben a legnehezebb napon vagyunk túl: 850 m szintkülönbséggel és egész napos gyaloglással. A napot áhítat kezdi és zárja, amely keretezi a gondolatainkat is. A második nap a 121. zsoltár jegyében telt. Az biztos, hogy tekintetünk a hegyeken volt egész nap és a segítséget is megkaptuk.

Norvég–magyar zarándoklat a reformáció és a közeledés jegyében

Eger – Az evangélikus templomból indult az a rendhagyó zarándoklat, amely a norvég morei egyházkerületből érkezett testvérekkel közösen ünnepli a reformáció ötszázadik évfordulóját – a közeledés jegyében.

Skandináv egyházak válságban – Ki marad a végén?

Az észak-európai államok népességének többsége történelmileg a protestáns kereszténységhez tartozik, amely a lutheri reformáció által kialakult kegyességet követi. Az evangélikus egyház Európa északi területeinek vezető vallása, mely törekszik a helyi állammal a lehető legszorosabb és legkiegyensúlyozottabb együttműködésre.

A norvég evangélikus egyház is belement a melegházasságba

Oslo – Ezentúl a Norvég Evangélikus Egyház lelkészei – összhangban több más külföldi protestáns felekezettel – azonos neműeket is összeadhatnak – írja a Reuters. Ez magával hozza a nemsemleges liturgikus nyelvezetet is, úgyhogy például kikopnak a szertartásból a menyasszony és a vőlegény szavak.

Kit érdekelnek a keresztek?

A norvég keresztek leszedésének ügye több szempontból abszurd: a felvetés és az ehhez kapcsolódó hazai vélekedés is az. Teszünk egy kísérletet annak bebizonyítására, hogyan lehetséges vallásilag korrekt, ám a legkevésbé sem semleges terek kialakítása úgy, hogy a keresztek is a helyükön maradjanak.

Születésnapi ünnepséget tartottak a Biztos Kezdet Gyerekházban – Norvég vendégekkel ünnepelték a reformációt

Nyírtelek – Görögszállás – 2015. október 30-án a Biztos Kezdet Gyerekház 6. születésnapját gyűltek össze megünnepelni az ott ellátást kapó családok és a Nyírtelek-görögszállási gyülekezet tagjai. Másnap pedig két reformációi alkalom is volt a Filadelfia gyülekezetben, amelyen a norvég testvérgyülekezet, Volda városának ifjúsági munkásokból álló munkacsoportja is részt vett. A sport sem hiányozhatott a gyülekezet életéből, októberben csocsó bajnokságot is rendeztek Görögszálláson. – Képes beszámolók!

Lutheránus identitásunkat formáló tényezők – Norvég esperesek jártak hazánkban

Budapest – Ingeborg Midttømme püspökasszony vezetésével szeptember 28. és október 2. között Magyarországra látogattak a Norvég Evangélikus Egyház Møre egyházkerületének esperesei. A vendéglátó Fabiny Tamás püspök és az Északi Evangélikus Egyházkerület volt, amely 2008 óta testvérkapcsolatokat ápol norvég partnerével.

Fázó gyermek és hideg lelkület

Budapest – Norvégiában az SOS Mayday segélyszervezet készített egy videót a szíriai gyerekeket segítő kampányához, melynek most magyarországi változata is megtekinthető. A kérdés: segítünk-e a fázó gyermeken? Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Kálmán Kata: Kenyérevő gyermek (1931)

A norvég nagykövet ellátogatott az evangélikus elnök-püspökhöz

Budapest – Tove Skarstein Norvégia új magyarországi nagykövete és helyettese, Arild Moberg Sande tanácsos bemutatkozó látogatást tett Gáncs Péter elnök-püspök hivatalában 2013. szeptember 24-én. Áttekintették a két ország és a két evangélikus egyház eddigi kapcsolatait és az együttműködés további lehetőségeit. A nagykövetasszony jelezte, hogy a közeljövőben meg szeretné látogatni a Deák téri evangélikus múzeumot és templomot – tudta meg szerkesztőségünk. Szöveg: evangelikus.hu
Feliratkozás RSS - norvég csatornájára