kisebbség

A kisebbségi egyház áldásai – Ambrosius metropolita gondolatai egyházunkról

A kisebbségi egyházaknak a 2000-es években jóval több lehetőségük van megvalósítani Krisztus egyházának közös feladatát, mint korábban. A hagyományos uralkodó egyházak ideje lejárt.

Anteusz ereje – Családregény a kisebbségi sorsról

Móricz Zsigmond írta: „A magyarság a történelem folyamán öt krisztusi sebet kapott: Muhi, Mohács, Kismajtény, Világos és Trianon.” Az első világháborút követően, 1919-ben a csehszlovák hadsereg elfoglalta Magyarország északi részét. A trianoni békeszerződés végleg rögzítette: északon a Duna határfolyó; bal parti része a Csehszlovák Köztársaságé lett. Az 1938-as első bécsi döntés (november 2.) a Felvidék magyarlakta területeinek túlnyomó részét visszacsatolta országunkhoz, a második világháború után azonban mindez újra Csehszlovákiához került.

Az Európai Parlament népirtásnak minősítette az Iszlám Állam rémtetteit

Brüsszel – Strasbourg – Népirtásnak minősítették az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetnek a közel-keleti etnikai és vallási kisebbségek ellen elkövetett rémtetteit az Európai Parlament (EP) csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén.

A megbélyegzés természetéről – a pánszláv példa

A forradalom, majd a kiegyezés után hatalomra kerülő szabadelvű elit határozottan alakította a nemzetiségi kérdésről való közbeszéd kereteit. A kérdés árnyalt megközelítése nem volt jellemző a napi politikai, vagy nem egy esetben személyes haszonszerzés által motivált sajtó-polémiákra.

A vallási kisebbségek jogaira összpontosítva

Genf – Az Egyházak Világtanácsának három napos ülésén többek között különféle távlatokból elemezték Ázsia, Afrika, a Közel-Kelet és Európa egyházpolitikai helyzetét. Forrás: reformatus.hu, Külügyi Iroda, oikoumene.org, fordítás: Soós Katalin
Feliratkozás RSS - kisebbség csatornájára