aradi vértanúk

Október 6. Nagyváradon: a vértanúk halála bizonyságtétel

Nagyvárad – A Nagyvárad-Olaszi templomban megtartott ökumenikus istentisztelettel és Nagysándor József emléktáblájának megkoszorúzásával emlékeztek kivégzésük 170. évfordulóján a 13 aradi vértanúra.

Az aradi vértanúk portréiból nyílt kiállítás Balatonbogláron

Balatonboglár – Fülöp Mihály aradi vértanúk portréit ábrázoló grafikáinak kiállításával emlékeztek meg a kivégzett hősökről a balatonboglári evangélikus templomban október 6-án. A kiállítás október végéig látogatható az evangélikus templomban – írták a balatonboglári evangélikus egyházközség Facebook-oldalán.

„Hol sírjaink domborulnak”

Pozsony – Pozsonyban a Kecske kapui evangélikus temetőben emlékezett a Magyarországi Evangélikus Egyház országos elnöksége az október 6-ai aradi és pozsonyi vértanúkra, akik életüket adták a magyar szabadságért.

Arad evangélikus vértanúi: Dessewffy Arisztid és Leiningen-Westerburg Károly

Kissé félve írom le ezt a címet. Az 1848-1849-es szabadságharc többek között abban különbözött a korábbi rendi felkelésektől, hogy valóban nemzeti és nem felekezeti ügy volt. Bár a szabadságharc leverése után voltak arra kísérletek, hogy „protestáns rebellióként” írják le a történteket, a megtorlás vezetői is jól tudták, hogy ez nem igaz.

Az aradi vértanúk napján – Ma gondoljunk reájuk...

Az 1848–49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után, október 6-án a haditörvényszék ítélete alapján, I. Ferenc József jóváhagyásával Aradon kivégeztek 12 magyar tábornokot és egy ezredest. Így a nemzet vértanúi lettek.

Megemlékezés Fazekasvarsándon

Fazekasvarsánd – Aratási hálaadó ünnep keretében emlékeztek meg Fazekasvarsándon az aradi vértanúkról. A gyermekek hálaadó énekkel tették ünnepélyesebbé az úrvacsorás istentiszteletet. Forrás: nyugatijelen.com, szöveg és fotó: H. Cs.

Az aradi vértanúkról emlékeztek meg Nyíregyházán

Nyíregyháza – Az aradi vértanúk kivégzésének 164. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak pénteken az evangélikus nagytemplomban. Forrás: szon.hu. Fotó: Sipeki Péter

Aradi vértanúk: Báró Jeszenák János és Rázga Pál evangélikus lelkész sírjánál is megelékezést tartottak

Pozsony – Pozsonyban az aradi vértanúk tiszteletére tartott megemlékezések hagyományos helyszínén a kecskekapui evangélikus temetőben, a vértanúhalált halt báró Jeszenák János és Rázga Pál evangélikus lelkész sírjánál idézték fel az aradi vértanúk és a szabadságharc emlékét vasárnap. Forrás: MTI
Feliratkozás RSS - aradi vértanúk csatornájára