aradi vértanúk

Az aradi vértanúkra emlékeztek a Felvidéken

Pozsony – 2020. október 6-án Pozsonyban, a Kecske-kapu-i evangélikus temetőben a Híd, az MKP és az Összefogás pártok képviselői közösen tisztelegtek az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc vértanúinak emléke előtt, és együtt koszorúzták meg báró Jeszenák János és Rázga Pál, evangélikus lelkész síremlékeit.

Az aradi vértanúkra emlékeztek Nagyváradon is

Nagyvárad – A nagyváradi Szent László római katolikus templomban megtartott ökumenikus istentisztelettel, majd Szacsvay Imre mártír jegyző szobrának megkoszorúzásával emlékeztek közösen az aradi vértanúkra Nagyváradon az RMDSZ, a történelmi egyházak és a civil szervezetek képviselői.

Önjelölt sztárok vagy kiválasztott hősök, cirkuszoló celebek vagy szelíd forradalmárok?

Dunaújváros – Önjelölt sztárok vagy kiválasztott hősök, cirkuszoló celebek vagy szelíd forradalmárok? Ez itt a kérdés ma, mikor október hónap elején a hősökre tekintünk. A hősökre, akik életüket adták 1848-49-ben, 1956. október 23-án, és hittel küzdöttek 1517. október 31-én is! Nem az a kérdés, hogy vannak-e hasonlók közöttünk, hanem az, hogy van-e egyáltalán oly bölcs többség, kik egyáltalán továbbadják a 171, 64 és 503 évvel ezelőtti áldozatok emlékét és értékét?

„Arad szentelt tere! Minden igaz magyar rád emlékezik ma”

Nyíregyháza – Az aradi vértanúk kivégzésének emlékét tizennyolc éven át csak titokban lehetett ápolni. A kiegyezés kellett ahhoz, hogy már szabadon és egyre bátrabban szervezzék a méltóságteljes megemlékezéseket. Így tett Nyíregyházán az evangélikus és a református egyház is 1867. október 27-én.

Az aradi vértanúkra emlékeznek Békésben

Békéscsaba – Október 6-án, kedden az aradi vértanúk tiszteletére megyeszerte rendeznek programokat. Ezen a napon a magyar lobogót félárbócra eresztik, a középületeken megjelennek a gyászlobogók.

171 éve áldozták életüket a szabadságért az aradi vértanúk

„Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mint ha valaki életét adja barátaiért.” (Jn 15,13)

Október 6. Nagyváradon: a vértanúk halála bizonyságtétel

Nagyvárad – A Nagyvárad-Olaszi templomban megtartott ökumenikus istentisztelettel és Nagysándor József emléktáblájának megkoszorúzásával emlékeztek kivégzésük 170. évfordulóján a 13 aradi vértanúra.

Az aradi vértanúk portréiból nyílt kiállítás Balatonbogláron

Balatonboglár – Fülöp Mihály aradi vértanúk portréit ábrázoló grafikáinak kiállításával emlékeztek meg a kivégzett hősökről a balatonboglári evangélikus templomban október 6-án. A kiállítás október végéig látogatható az evangélikus templomban – írták a balatonboglári evangélikus egyházközség Facebook-oldalán.

„Hol sírjaink domborulnak”

Pozsony – Pozsonyban a Kecske kapui evangélikus temetőben emlékezett a Magyarországi Evangélikus Egyház országos elnöksége az október 6-ai aradi és pozsonyi vértanúkra, akik életüket adták a magyar szabadságért.

Arad evangélikus vértanúi: Dessewffy Arisztid és Leiningen-Westerburg Károly

Kissé félve írom le ezt a címet. Az 1848-1849-es szabadságharc többek között abban különbözött a korábbi rendi felkelésektől, hogy valóban nemzeti és nem felekezeti ügy volt. Bár a szabadságharc leverése után voltak arra kísérletek, hogy „protestáns rebellióként” írják le a történteket, a megtorlás vezetői is jól tudták, hogy ez nem igaz.

Oldalak

Feliratkozás RSS - aradi vértanúk csatornájára