Észak-Korea

Misszió Észak-Koreában egykor és ma

Amikor megírtam phenjani kalandjaim második részét, azt hittem, vége van a történetnek, de nem így alakult. Az egyik magyarországi misszió felhívott, mert olvastak észak-koreai utamról, s ők éppen szeptember 1-jén adtak helyet a European NK Networknek, mely olyan keresztyénekből áll, akik szívükön viselik Észak-Korea sorsát, imaközösségeket vezetnek Európában, Dél-Koreában, sőt a diktatúrával sújtott Koreában is. Ők évente összegyülekeznek valahol Európában, beszámolnak munkájukról, imádságban hordozzák egymást, és workshopokat tartanak. – Baranka György nagytarcsai evangélikus lelkész személyes írása.

Phenjan – Baranka György észak-koreai beszámolójának folytatása

Ott hagytuk abba, hogy erős az Isten, nincs neki semmi lehetetlen. Nem lehet vele szembeszállni, illetve nem érdemes. Amikor a jeruzsálemi vezetők üldözni kezdték Jézus követőit, egy közismert rabbi – Gamáliél – tanácsolta nekik, hogy hagyják őket. Ugyanis, ha a mozgalom nem Istentől van, úgyis meg fog szűnni magától, ha pedig Istentől van, akkor ők úgy fognak feltűnni, mint Isten ellenségei. Ez ma is így van! Minden mozgalom, klub, párt megszűnt, meg fog szűnni – az egyház pedig nem azért marad meg, mert különb emberek alkotják, hanem azért, mert Isten ezen a törékeny „cserépedényen” keresztül szeretné az evangéliumot közvetíteni.

Szalmaözvegy, erős Isten

Baranka György a rendszerváltás előtt koreai nyelvű evangéliumokat vitt Észak-Koreába, egyfajta szent tudatlanságban afelől, hogy mekkora kockázatot vállal ezzel. Hite szerint Isten Phenjanban is munkálkodott azért, hogy az evangéliumok célba jussanak. Az evangélikus lelkész visszaemlékezését olvashatják.

Ökumenikus delegáció járt Észak-Koreában

Phenjan – Az Egyházak Világtanácsa (EVT) és a Református Egyházak Világközössége (REV) hat képviselőjéből álló ökumenikus küldöttség május 3. és 7. között járt Phenjanban az Észak-Koreai Keresztyén Szövetség (KFC) meghívására. A küldöttséget Olav Fykse Tveit (EVT) és Chris Ferguson (REV) főtitkárok vezették.

Akikre nem méltó a világ – Észak-koreai keresztyének látogatása Magyarországon

Budapest – Észak-Koreából származó keresztyének – akik egy dél-koreai gyülekezet tagjai – töltöttek néhány napot hazánkban 2016. május 23. és 26. között. Észak-Korea hivatalosan ateista állam. Néhány „kirakatgyülekezet” működik a fővárosban, de a hívők csendben gyakorolják hitüket. Akiről kiderül, hogy Bibliája van, vagy beszél a hitéről, azt letartóztatják – sok esetben családjával együtt – és kivégzik, vagy koncentrációs táborba zárják. Több ezren átszöktek Kínába vagy Dél-Koreába.

Koreai keresztyének felhívással fordultak a nyilvánossághoz

Szöul – A Koreai Egyházak Ökumenikus Tanácsa (NCCK) a Magyarországi Református Egyházhoz is eljuttatta felhívását és állásfoglalását, amelyben az észak-koreai rakétaprogram és az arra adott válaszlépések okozta feszültségekről tájékoztat. A koreai reformátusok diplomáciai megoldást sürgetnek.

Félek hinni valamiben – Interjú Hyeonseo Lee, észak-koreai lánnyal

Budapest – Hyeonseo Lee boldog gyermekként nőtt fel Észak-Koreában, de 18 évesen mégis elszökött onnan. Élményeit A lány hét névvel című könyvben írta le, amely a napokban jelent meg Magyarországon, a Libri Kiadó gondozásában. Hyeonseo Lee-vel alkalmunk nyílt személyesen is találkozni. Interjúnkból kiderül vallásos meggyőződése is.

Ökumenikus küldöttség tett látogatást Észak-Koreában

Puszan – Busan – Míg az Egyházak Világtanácsa (EVT) tizedik közgyűlésére készül a dél-koreai Puszanban, az ökumenikus szervezet főtitkára, a norvég Olav Fykse Tveit tiszteletes az EVT két további tagjának kíséretében Észak-Koreába látogatott. Forrás: Magyar Kurír, La Croix
Feliratkozás RSS - Észak-Korea csatornájára