egyházüldözés

Egyre súlyosabb a keresztények helyzete Burkina Fasóban

A Vatican News az elmúlt napokban interjút készített a nyugat-afrikai ország fővárosában, Ouagadougouban szolgáló olasz misszionáriussal, miután Burkina Faso északi részén dzsihadisták meggyilkoltak négy katolikus világi hívőt. Az atya biztonsági okokból névtelensége megtartását kérte.

Itt a szembenézés ideje? – Keresztény társadalmi mártírium 1944-1956 címmel rendeztek konferenciát

Budapest – Elszenvedői, áldozatai, megalkuvói vagy mártírjai voltak a felekezetek az egypártrendszeri diktatúrának? A válasz korántsem olyan egyszerű, hogy a fenti jelző valamelyikét is kiemelhetnénk – ez is kiderült a Mika Sándor Egyesület által szervezett nemzetközi konferencián.

Egyházüldözők – Beszélgetés Soós Viktor Attilával

Budapest – A Nemzeti Emlékezet Bizottság (NEB) Egyházüldözők címmel jelentette meg az Állami Egyházügyi Hivatal munkatársainak életútját. A közel 350 személyt bemutató gyűjteményről Soós Viktor Attila történésszel beszélgettünk.

Befejezetlen múlt – Beszélgetés Soós Viktor Attilával

Budapest – Hogyan épült fel az Állami Egyházügyi Hivatal? Mi volt a munkatársak feladata? Milyen kapcsolat volt a párt és az egyes felekezetek között? Miért beszélhetünk befejezetlen múlt időben a kommunista hatalom birtokosai és áldozatok feltárásáról? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk a Nemzeti Emlékezet Bizottság történészével, Soós Viktor Attilával.

„esetleg jegesmedvéket legeltethet” – Egyházüldözés szovjet módra Kárpátalján – Gondolatok Bendász István Öt év a szögesdrót mögött című könyvének széles margóira

A vörös betűs cím hegyes szögként üti az olvasóba a kérdést: ezúttal vajon miféle szögesdrótról lesz szó? A 20. század mely poklába vezet be a könyv? A 2012-ben Ungváron megjelent harmadik, bővített kiadás borítója – Matl Péter szobrászművész munkája – azonnal történelmi asszociációkat kelt: cirill betűs feliratú, szalagos-búzakalászos címerkeretben szilánkosra tört, hófehér hármas kereszt, mögötte fekete sarló-kalapács sejlik. Az alcím mindjárt pontosítja az első benyomásokat: Egy kárpátaljai görög katolikus pap naplója a Gulágban.

Egyházüldözés a Rákosi-Kádár-diktatúrában címmel pályázatot hirdetnek középiskolásoknak

Kecskemét – Egyházüldözés a Rákosi-Kádár-diktatúrában címmel pályázatot hirdet középiskolás diákok részére a Lakiteleki Népfőiskola, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, valamint a Hit pajzsa díj alapítója – közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke hétfőn az MTI-vel. Forrás: MTI
Feliratkozás RSS - egyházüldözés csatornájára