Domony

„Jó nekünk itt lennünk” – Generációk, felekezetek, nemzetiségek összhangban Domonyban

A tanítványok mondják az írásunk címeként olvasható mondatot Jézusnak a megdicsőülés hegyén, mintegy kétezer évvel később pedig egy Pesthez közeli falu evangélikusai jellemzik így közösségüket. Az Aszódi járásban fekvő, kétezer lelkes Domony gyülekezete az 1700-as évek második felében alapíttatott, temploma a falu középpontjában áll. A hétszáz fős, tót ajkú evangélikusság egy-egy énekében még ma is őrzi a szlovák hagyományokat.

Ígéret – szép szó… – Püspöki látogatás Domonyban és Vácegresen

Domony – Vácegres – Március idusán minden nagyon ünnepélyes, tartalmas és gazdagító volt, amikor Fabiny Tamás elnök-püspök és Carsten Rentzing nyugalmazott német püspök tettek látogatást nálunk a domonyi és vácegresi gyülekezetben. A hála és az öröm helyett mégis a szomorúság és a tanácstalanság könnyeivel kellett az alkalom után elválnunk, mert tudtuk, hogy hosszú ideig ez lesz az utolsó vasárnap, amikor templomba jöhetünk. Akkor Fabiny Tamás püspök tett nekünk egy ígéretet – újra meg szeretne látogatni, ha a karantént követően majd ismét megnyithatjuk a templom kapuját. Püspök úr a címben szereplő mondásnak minden bizonnyal ismeri a folytatását, hiszen Szentháromság ünnepén valóban ellátogatott hozzánk újra, hogy a két falusi gyülekezetben hirdesse az igét.

Az utolsó… – Püspöki látogatás Domonyban

Domony – Az elmúlt hétvégén Carsten Rentzing korábbi szász püspök, a Martin-Luther-Bund jelenlegi elnöke Fabiny Tamás elnök-püspökkel együtt szolgált a domonyi és vácegresi gyülekezetekben. Az általuk hirdetett igére talán nagyobb szükség volt, mint valaha a tanácstalanság és a koronavírus-járvány idején.

Hiszem, hogy a Jóisten közelében kell lennem

Láthatóan evangélikus – Mai evangélikus arcképcsarnok. Ismerje meg egy-egy gyülekezeti tag gondolatán keresztül az evangélikus egyház mai színességét.

Mindenre van erőm Krisztusban!

Láthatóan evangélikus – Mai evangélikus arcképcsarnok. Ismerje meg egy-egy gyülekezeti tag gondolatán keresztül az evangélikus egyház mai színességét.

Közösségben Istennel és emberrel

Láthatóan evangélikus – Mai evangélikus arcképcsarnok. Ismerje meg egy-egy gyülekezeti tag gondolatán keresztül az evangélikus egyház mai színességét.

Ha az ember elfogadja és keresi Istent, akkor Ő mindig ott van vele

Láthatóan evangélikus – Mai evangélikus arcképcsarnok. A reformáció 500. évében ismerje meg egy-egy gyülekezeti tag gondolatán keresztül az evangélikus egyház mai színességét.

Amikor meg(e)tettétek…

Domony – Mindig is zavart engem Jézus félremagyarázhatatlan mondata. Ott állunk majd az utolsó ítéletkor, és ő a lecsúszottak, a gyengék meg a bűnözők iránti szolidaritásomról beszél. Miért nem azt kérdezi, hányszor voltam templomban, hiszen papgyerekként és lelkészként zavarba ejtően nagy számot tudnék mondani.

Galgamenti gyülekezetek – VIDEÓ!

Ezer kilométer kerékpárral egyháztörténeti utakon az ezeréves Magyarország tiszteletére. A pesterzsébeti evangélikus ifjúság kerékpártúrája.

Megújult a domonyi evangélikus orgona – Videó!

Domony – Hálaadó istentisztelet keretében adták át a Domonyi Evangélikus Egyházközség 1890-ben épült és egy év alatt felújított orgonáját.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Domony csatornájára