1956

Mi lett volna, ha nincs 1956. október 23.? – Alternatív evangélikus ’56

Október 20-án, a szombat esti buliban feltűnt egy ismeretlen, jóképű férfi, talán Ervin a neve. Fekete hajával, sasorrával, mélyen ülő, sötét szemével, még inkább döbbenetes fejszámoló képességével mindenkit elbűvölt. Főleg a lányokat, köztük Zsókát. Sanyi féltékenyen provokálta, „ha annyira ügyes vagy, jósold meg, hány napig élek még”. Ervin komoran rámordult, „azt te ne akard tudni”. Aztán mégis felírta egy papírlapra: 4.

Megkoszorúzták Maléter Pál emléktábláját

Budapest – 2020. november 5-én Fabiny Tamás elnök-püspök és Krámer György, az országos iroda igazgatója rövid megemlékezés keretében megkoszorúzta Maléter Pál, az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírsorú honvédelmi miniszterének – az Üllői út és a Szentkirályi utca sarkán található – emléktábláját.

Bodrog Miklós gondolatai 1956-ról

Bodrog Miklós (1929–2009) lelkész-pszichológust, C. G. Jung magyar fordítóját és munkásságának szakértőjét az evangélikus egyházon kívül is sokan ismerték. Életének egyik szakaszában Miskolchoz kötődött, hiszen az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban a miskolci belvárosi evangélikus gyülekezet segédlelkésze volt, az eseményekben aktív szerepet vállalt, s cselekedeteinek következményei sokáig hátrányosan befolyásolták pályáját, a lelkészi szolgálatot kényszerűen el kellett hagynia, s pszichológusként tevékenykedett.

Jézussal a viharban – Püspöki gondolatok 1956-ról

Föltámadott a tenger… Nemcsak 1848-ban, hanem 1956-ban is így történt.

Megemlékezés a Bátrakról, a Hősökről

Szombathely – A SZEDIK (Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ) idős osztály lakói, nagyon nagy lelkesedéssel készültek az október 23.-i és az azt követő események megemlékezésére Rába Tamás terápiás munkatárs vezetésével.

A szabadság napja – 1956. október 23.

Október 23-a nemzeti ünnepünk. Az évfordulón az Evangélikus.hu korábbi írásait jelentetjük meg. Kínálatunkban kronologikus feltárást, verseket, lelkészek élményeit, forradalmi gondolatokat, mindezzel együtt pedig a szabadságvágyat elevenítjünk fel.

Az 1956-os vértanúkra emlékezik az ország

Június 16-a az 56-os vértanúk emléknapja, amikor az 1956-os miniszterelnök Nagy Imréről és mártírtársairól, a forradalmat követő megtorlás áldozatairól emlékezik meg az ország.

Evangélikus forradalom 1956-ban

Az evangélikus egyházban az 1956-os forradalom nem októberben kezdődött. Nem volt persze olyan nagy hangja, nem figyelt föl rá, és nem szurkolt neki együtt az egész világ, csak annak az evangélikus része. Mégis – csöndesen, békésen ugyan, de – az evangélikus egyházban 1956-ban forradalom zajlott le, amelynek győzelmét az országos szabadságharc kitörése hozta el, s amelyet csak 1958-ban sikerült „leverni”. Ennek a forradalomnak a középpontjában egyetlen ember állt, akinek erről sokáig talán sejtelme sem volt. Ez a személy – az olvasók talán már ki is találták – Ordass Lajos püspök.

Városi sétával emlékeztek 1956-ra a győri diákok

Intézményünk, a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium Általános Iskola és Óvoda a  hagyomány szerint a mindenkori tizenegyedik évfolyam gondjaira bízza az 1956. október 23-a tiszteletére szóló műsor elkészítését. Ebben az évben ránk került a sor, és arra gondoltunk, hogy az 1956-os győri eseményekre irányítjuk a fiatalság figyelmét.

Emlékezzünk! – Pozsgay Imre lavinát indított el egykori nyilatkozatával

1989. január 28-án Pozsgay Imre nyilatkozata 1956-ról mint népfölkelésről óriási belpolitikai változást hozott hazánk és benne az egyházak élete számára. Hosszan lehetne elemezni az úgynevezett 1956-os események történeti előzményeit és következményeit, és az értékelések, geopolitikai-társadalmi kutatások még ma sem fejeződtek be.

Oldalak

Feliratkozás RSS - 1956 csatornájára