mártír

Remete László, a templomból elhurcolt és meggyilkolt lelkész

74 éve az adventvasárnapi istentiszteletről hurcolta el, majd 1945. január 9-én gyilkolta meg a Gestapo Remete László evangélikus lelkészt, vallástanárt, a magyarok és szlovákok Bonhoefferét. Remete László hiteles ember volt, aki egyszerre lelkész, embermentő, partizán és áldozat. Ismerjük meg a mindössze 34 évet élt mártír életútját.

Ökumenikus imaórát tartottak Budapesten korunk vértanúinak emlékére

Budapest – Alberto Bottari de Castello pápai nuncius vezette az imádságot napjaink vértanúiért április 10-én este, Budapesten az Egyetemi templomban. A Szent Egyed közösség által szervezett áhítaton több keresztény felekezet képviselői is részt vettek.

Az Iszlám Állam által meggyilkolt egyiptomi kopt vértanúkra emlékeztek

Róma – Kairó – A huszonegy egyiptomi keresztényt, akiket az Iszlám Állam líbiai fegyveresei fejeztek le 2015. február 12-én, pár héttel haláluk után beiktatták a vértanúk névsorába. A vendégmunkások mártírhalálára február 15-én, a kopt naptár szerint Jézus templomban való bemutatásának napján emlékeztek.

Megemlékezést tartottak a kopt mártírokról

Budapest – Kulcsár Ferenc lelkipásztor szervezésében megemlékezést tartottak a kopt mártírokról 2015. november 29-én a Lurdy Házban. Az eseményen a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház esperes-plébánosa, dr. Khalil Youssef tartott áhítatot. Nagy Imrének, az MTVA munkatársának moderálásával az összejövetelen Pintér Béla énekes-zeneszerző zenélt.

Emlékosztlopot emeltek bányász mártírok tiszteletére

Ajka – A kommunista diktatúra bányász mártírjainak tiszteletére emlékoszlopot avattak Padragkúton, a Cser telepi parkban a Magyar Vidék Országos 50-os Szervezet kezdeményezésére. Az alkalmon áldást mondott többek között Vajda István evangélikus lelkész.

Ökumenikus imaórát tartottak Budapesten a keresztény vértanúk emlékére

Budapest – Erdő Péter bíboros vezette március 27-én este a belvárosi Szent Mihály-templomban az imádságot napjaink vértanúiért. A Szent Egyed közösség által szervezett szertartáson részt vettek több keresztény felekezet képviselői is.

Kiáltás és kiállás

Budapest – Az Aliansz Magyar Evangéliumi Szövetség 2014. május 3-ára felekezetközi konferenciát hirdetett meg Mit tehetünk az üldözöttekért? címmel a budapesti Golgota gyülekezet színháztermébe. Forrás: Evangélikus Élet

Idén is megkoszorúzták Maléter Pál emléktábláját

Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának megbízott igazgatója, Végh Szabolcs akasztotta fel az emlékezés koszorúját a mártírsorsú honvédelmi miniszter, Maléter Pál emléktáblája alá. Szöveg és fotó: Kiss Tamás
Feliratkozás RSS - mártír csatornájára