évforduló

„Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat”

Május 7-én ünnepeljük a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium névadója és egyik leghíresebb diákja születésének 245. évfordulóját.

Andorka Rudolf öröksége

Kilencven éve született Andorka Rudolf, az evangélikus egyházhoz mindvégig hű szociológusprofesszor. Életére, munkásságára és hitvallására Fabiny Tamás elnök-püspök emlékezik vissza.

Fontos évforduló miatt szólt az imádság

Tízéves a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat, ebből az alkalomból tartottak ökumenikus istentisztelet hétfő délután Debrecenben, az Attila téri görögkatolikus főszékesegyházban. Az istentiszteletet Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezette, majd Balog Zoltán református püspök hirdetett igét.

Húsz éve indult a Kőszegi Evangélikus Szeretetotthon szolgálata

Kőszeg – A hálaadás és emlékezés zárt körben, egy ünneppé vált hétköznapon történt meghívott vendégek és a gyülekezet tagjai nélkül, lakók és munkatársak közösségében a kőszegi evangélikus gyülekezet egykori konventházának falai között, amely ma a szeretetotthon harminckét lakójának otthona.

Csepreg 400 – A templomba menekültek az erőszak elől

Csepreg – Sági Ferenc csepregi helytörténész legfrissebb kutatási eredményei pár évvel ezelőtt jelentek meg a Vaol.hu oldalán. Összeállításunkat ez alapján készítettük.

Tessedik halálának 200. évfordulójára emlékeztünk

Szarvas – Szűk körben, a járványügyi előírások betartása mellett emlékeztek tegnap Tessedik Sámuelre a szarvasiak. Az esemény szokás szerint az Evangélikus Ótemplomban kezdődött, ahol a leghíresebb szarvasi halálának 200. évfordulójára nem csak egy megemlékezést, hanem egy minikonferenciát is szervezett Lázár Zsolt evangélikus esperes.

Rés a falon

1989. november 9-én törték át a berlini falat. Az esemény világpolitikai jelentőségét mutatja, hogy a kelet–nyugati hidegháborús szembenállás végét ehhez a dátumhoz szokás kötni.

Hatvani „gyümölcsfák”

Hatvan – Talán ismerős a folyamat: Maroknyi, de erős hitű keresztény közösség általában valamely tag lakóházánál rendszeresen összejön és éli hitéletét; a közösség növekedni kezd, esetleg más felekezettel együtt gyakorolja hitét; megerősödik a közösség és vele együtt az önállósodás igénye; megfogalmazódik a templomépítés gondolata és hamarosan elkezdődik a megvalósítás. A hatvani gyülekezet is megtette ezeket a lépéseket és 1935. szeptember 1-én – 85 évvel ezelőtt – eljutott a templomszentelés felemelő eseményéig.

Bencze Imrére emlékezünk születésének 100. évfordulóján – VIDEÓ!

Budapest – Szeretettel emlékezünk a 100 éve, 1920. augusztus 5-én született Bencze Imre testvérünkre azokkal a sorokkal, amelyekkel az Evangélikus Külmissziói Egyesület alapításának centenáriumára 2009-ben kiadott könyvben (Brebovszky Gyula: A Magyarországi Evangélikus Külmissziói Egyesület története) ismertették életét és szolgálatát.

Csengey Gusztáv halálának 95. évfordulójára

CSENGEY GUSZTÁV (1842-1925) az Eperjesi Evangélikus Kollégium teológiai és jogakadémiai tanára 1925. július 13-án hunyt el. A temetését eleveníti fel az alábbi írás.

Oldalak

Feliratkozás RSS - évforduló csatornájára