évforduló

Rés a falon

1989. november 9-én törték át a berlini falat. Az esemény világpolitikai jelentőségét mutatja, hogy a kelet–nyugati hidegháborús szembenállás végét ehhez a dátumhoz szokás kötni.

Hatvani „gyümölcsfák”

Hatvan – Talán ismerős a folyamat: Maroknyi, de erős hitű keresztény közösség általában valamely tag lakóházánál rendszeresen összejön és éli hitéletét; a közösség növekedni kezd, esetleg más felekezettel együtt gyakorolja hitét; megerősödik a közösség és vele együtt az önállósodás igénye; megfogalmazódik a templomépítés gondolata és hamarosan elkezdődik a megvalósítás. A hatvani gyülekezet is megtette ezeket a lépéseket és 1935. szeptember 1-én – 85 évvel ezelőtt – eljutott a templomszentelés felemelő eseményéig.

Bencze Imrére emlékezünk születésének 100. évfordulóján – VIDEÓ!

Budapest – Szeretettel emlékezünk a 100 éve, 1920. augusztus 5-én született Bencze Imre testvérünkre azokkal a sorokkal, amelyekkel az Evangélikus Külmissziói Egyesület alapításának centenáriumára 2009-ben kiadott könyvben (Brebovszky Gyula: A Magyarországi Evangélikus Külmissziói Egyesület története) ismertették életét és szolgálatát.

Csengey Gusztáv halálának 95. évfordulójára

CSENGEY GUSZTÁV (1842-1925) az Eperjesi Evangélikus Kollégium teológiai és jogakadémiai tanára 1925. július 13-án hunyt el. A temetését eleveníti fel az alábbi írás.

„Papok ivadéka vagyok” – Száztíz éve halt meg Mikszáth Kálmán

Bár írói pályája nehezen indult, végül szinte minden elismerést megkapott, amelyet a korában megkaphatott, de azt azért talán még ő maga sem gondolta volna, hogy idővel életrajza és egyes művei érettségi tételek lesznek a középiskolás diákok számára. Száztíz évvel ezelőtt, 1910. május 28-án hunyt el Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Kisfaludy, illetve a Petőfi Társaság rendes tagja, a budapesti egyetem tiszteletbeli bölcsészdoktora.

Emlékező írás jelent meg Orlai Petrich Somáról, elhunytának 140. évfordulóján

Pápa – Száznegyven esztendeje hunyt el a hajdani pápai diák, a XIX. század éledő magyar képzőművészetének jeles úttörőjére, – Jókai Mór szavaival élve – az „ihletett festész”: Orlai Petrich Soma. Életéről az Infopapa.hu oldal jelentetett meg egy rendkívül részletgazdag írást, két részletben. Ezt ajánljuk.

Pillanatképek az idén húszéves Neumann-versenyről

Sopron – Április 7-én pontosan húsz éve kezdődött el az evangélikus iskolák közötti informatika verseny, a Neumann-verseny. Mit is lehet írni erről a húsz évről? Néhány képben idézem fel ezt a szép 20 évet.

Jeszenák János, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vértanúja

220 éve született báró Jeszenák János, Nyitra vármegye főispánja, a felvidéki katonai körzet kormánybiztosa. A forradalom és szabadságharc bukása után a vérbíróság halálra ítélte, és Pesten, 1849. október 10-én kivégezték.

Hálaadó Istentiszteletet tartottak Borsodnádasdon

Borsodnádasd – Nyolcvanöt éves a borsodnádasdi evangélikus templom. Az ez alkalomból tartott ünnepi istentiszteleten igét hirdetett Balázs Tibor evangélikus lelkész. A Laurum Blockflöte együttes pedig zenei előadásával tette színessé a szép ünnepet.

Vágyódás Isten temploma után – 233 éves a nyíregyházi evangélikus Nagytemplom

Nyíregyháza – Az 1753-ban ide települt tirpák ősök „kövekbe épített hitvallása”; a nagytemplom, a főbejárat felett és az orgonakarzaton máig ragyogó arany betűkkel hirdeti: ERŐS VÁRUNK AZ ÚRISTEN! A templomszentelési évfordulót gyülekezeti nap keretében ünneplik meg a mai utódok évek óta. Idén a felújításra váró Istenháza mellett a most felújított gyülekezeti házért is hálát adtak október 19-én és 20-án.

Oldalak

Feliratkozás RSS - évforduló csatornájára