fénykép

17 fotó a hazai evangélikusság 20. századi történetéből

A Fortepan egy 2010-ben indult közösségi, szabad felhasználású fotóarchívum, amelyen jelenleg 115.982 fotó található. Az oldal lehetőséget ad arra, hogy régi fotókon keresztül egy olyan világba csöppenjünk, amelyről csak a történelemkönyvekben tanultunk, és arra is, hogy ismerős helyszínekre, arcokra bukkanjunk a legváratlanabb pillanatban. Elsőként a legizgalmasabb evangélikus vonatkozású, 20. századi (és egy kicsit még korábbi) fotókat gyűjtöttük össze.

Egy Kossuth-fénykép margójára

Budapest – A Magyar Nemzeti Múzeum egy Kossuth Lajosról készült dagerrotípia kiállításával ünnepelte a forradalom és szabadságharc évfordulóját.

Varga Mihály: a magyaroknak különösen sokat adott a reformáció

Budapest – Idén ünnepeljük, hogy immár ötszáz éve vannak jelen az emberiség életében a reformáció eszméi, amelyek új kezdetet jelentettek az élet minden területén, így a hitben, a politikában, az oktatásban és a gazdasági életben is – emelte ki Varga Mihály, a II. kerületi Marczibányi Téri Művelődési Központ fotókiállításának csütörtöki megnyitóján.

Isten kegyelméből szabadon – Fotópályázat

Budapest – A reformáció 500. évfordulójának megünneplésére a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerülete egy fotókkal illusztrált imádságos könyv kiadásával készül. A könyvben szereplő fotók elkészítésére pályázatot írunk ki Isten kegyelméből szabadon címmel.

Családi csoportkép

Nemrégen egy fénykép akadt a kezembe. Már nem emlékszem, hogy mikor készülhetett, de az egész család rajta van. Talán egy karácsonyi ebéd vagy fontos születésnap alkalmából gyűltünk így össze, s kerültünk lencsevégre. Lehet, hogy nagyapa – nekem dédapa – egyik kerek évfordulója volt éppen.

Gyönyörű fotósorozat készült a nyíregyházi evangélikus Nagytemplomról

Nyíregyháza – Palkó György római katolikus, vallását gyakorló épületfotós az idei adventben azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a Nyíregyházán megtalálható öt templomot lefotózza, és olyan formában mutassa be szépségüket, amivel az „igazi” adventre terelheti a hangsúlyt a plázákban, vásárokon látható „advent” helyett. A nyíregyházi Nagytemplomot is sikerült lefényképeznie.

Idén is várjuk fényképeiket az adventi koszorúkról!

Budapest – Már évekkel ezelőtt hagyományt teremtettünk honlapunkon, az evangelikus.hu oldalán azzal, hogy közzétettük a „küldje be fényképét adventi koszorújáról” című felhívásunkat. Az idén is várjuk olvasóink adventi koszorúkról készített felvételeit!

Fotókiállítás Cinkotán: „Túl az időn”

Budapest – Túl az időn címmel rendezett kiállítást a Cinkotai Evangélikus Egyházközség és az általa nemrég létrehozott Jezsovics Pál Evangélikus Galéria Alapítvány. Az alapítvány a gyülekezet múltjának ismert alakjáról, Cinkota korábbi lelkészéről kapta a nevét. Azért nevezi magát galériának, mert elsődleges célja, hogy a képzőművészet segítségével mutassa be és őrizze meg a helyi közösség értékeit a múltból és a jelenből – a jövő számára. Szöveg és fotó: Vető István
Feliratkozás RSS - fénykép csatornájára