GEKE

Izlandi evangélikusokkal bővült a Leuenbergi Közösség

Reykjavík – Az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) felvette tagjai közé az Izlandi Evangélikus Egyházat. Mindeközben a közösség elnöke, a svájci Gottfried Locher – a saját református egyházában ellene indult eljárás következtében – a GEKE vezetéséből is távozott.

Bővült a Leuenbergi Közösség

Az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) felvette tagjai közé az Izlandi Evangélikus Egyházat, mindeközben a Közösség elnöke lemondásra kényszerült.

Európai választások – út a megbékéléshez

Bécs – Az Európai Protestáns Egyházak Közösségének Tanácsa (GEKE) nyilatkozatot adott ki, amelyben az európai parlamenti választásokon való részvételre buzdítja a kontinens állampolgárait.

„Euróárvák” néven új program indul

Bécs – A Kelet- és Közép-Európát sújtó elvándorlás családokra gyakorolt káros következményeinek enyhítésére indított támogatási programot az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE).

Európa protestáns egyházai az európai parlamenti választásokon való részvételre buzdítanak

Bécs – Strasbourg – Az Európai Uniót érintő problémák és kihívások tükrében az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) arra kérte a kontinens polgárait, hogy májusban vegyenek részt az EU-választáson. A február 10-én kiadott állásfoglalásban a GEKE Tanácsa arra bátorít, hogy vegyünk részt Európa jövőjének és irányának alakításában.

Együtt Európáért

Bécs – 100 éve ért véget az első világháború: közös emlékezés a jövő érdekében. Az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE/CPCE) 8. nagygyűlésének állásfoglalása.

Párbeszéd indul az európai protestánsok és a Vatikán között

Bázel – A jövőben az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) és a Vatikán az ökumenikus párbeszéd hivatalos partnerei lesznek. A protestáns egyházközösség, amelynek tagja a Magyarországi Evangélikus Egyház is, Gottfried Locher elnök vezetésével a bázeli főtemplomban írta alá vasárnap ünnepi istentisztelet keretében az ehhez szükséges dokumentumot, amelyet a Vatikán részéről Kurt Koch bíboros jegyzett.

Szabadon, közösségben, elkötelezve – Nagygyűlést tartott a GEKE

Bázel – Két történelmi jelentőségű dokumentumot fogadott el az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE) 8. nagygyűlése, amely szeptember 13–18. között, jelenleg is ülésezik Bázelben, Svájcban. Az első világháború végének 100. évfordulója emlékére elkészített írást a magyar református teológus, dr. Fazakas Sándor jegyzi a GEKE nevében; a szeptember 16-án, vasárnap délelőtt aláírt protestáns–vatikáni dialógusról szóló szándéknyilatkozat pedig a GEKE számára történelmi jelentőségű. A Magyarországi Evangélikus Egyházat a GEKE újraválasztott tanácstagja, Cselovszkyné dr. Tarr Klára képviselte az alkalmon.

Deficittől az esélyig – A diaszpórahelyzet protestáns értelmezésének megújulása

Népegyház – diaszpóra – missziói terep címmel rendezett az Evangélikus Hittudományi Egyetem Egyháztörténeti Tanszéke műhelykonferenciát. Az előadások fókuszában az egyházkormányzati elvek és egyházszervezési modellek biblikus, történeti és rendszeres teológiai alapjai álltak. A konferencián elhangzott előadásokat a Lelkipásztor közölte, tőlük kaptunk engedélyt az Evangélikus.hu honlapon való publikálásra. Dávid Adél előadása: Deficittől az esélyig: a diaszpórahelyzet protestáns értelmezésének megújulása.

Mario Fischer lett az Európai Protestáns Egyházak Közösségének új főtitkára

Varsó – Bécs – Mario Fischer, a hessen-nassaui protestáns egyház lelkésze követi Michael Bünker püspököt az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE) főtitkári pozíciójában. Ez alkalommal azonban most először főállásban.

Oldalak

Feliratkozás RSS - GEKE csatornájára