Kálvin János

Időutazás Straßburgba Kálvin, Luther és Bach idegenvezetésével

Strasbourg nevét hallva manapság egy izgalmas, pezsgő életű város jut eszünkbe, amely az Európai Unió egyik központja, ahol a német és a francia kulturális háttér különleges, egymást megtermékenyítő kölcsönhatása érvényesül – a cikkben a városnév írásmódjának váltakozása is tükrözi e kettősséget. Ha a pandémia idején korlátozva vagyunk is az utazásban, most lélekben mégis kerekedjünk fel Straßburg irányába.

Bemutatták A lutheri reformáció 500 éves öröksége című könyvet

Budapest – A Luther Kiadó és a Magyarországi Luther Szövetség 2018. június 28-án az Evangélikus Országos Múzeumban könyvbemutatót tartott, melynek keretében két előadást is meghallgathattak az érdeklődők.

Kálvin Jánosról és Luther Mártonról neveznének el utcákat Marosvásárhelyen

Marosvásárhely – Két marosvásárhelyi utcanév megváltoztatásáról is szavazni fognak a keddi soros decemberi tanácsülésen a választott önkormányzati képviselők. A javaslatokat a református és magyar evangélikus egyházközségek fogalmazták meg, és az RMDSZ-es tanácsosok terjesztették be.

A reformáció 500 éves öröksége: Luther és Kálvin az istentiszteletről

Budapest – A Magyarországi Luther Szövetség és a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága szervezésében jubileumi előadássorozatra kerül sor minden hónap utolsó csütörtökén a Deák téri Evangélikus Országos Múzeum előadótermében. 2017. november 30-án dr. Hafenscher Károly evangélikus lelkész, miniszteri biztos (Reformáció Emlékbizottság) tartott előadást Luther és Kálvin az istentiszteletről címmel.

Pár perc csend a Párbeszéd Házában – A Kálvin és Ignác konferencia margójára

Budapest – A józsefvárosi Horánszky utcai épület különleges rendezvénynek adott otthont. A népes hallgatóság és a közreműködői csapat ökumenikus közösségben vizsgálta meg a kérdést: Van-e közös útja a református és jezsuita – tágabb felfogásban a protestáns és katolikus – lelkiségnek? Bár a protestáns és katolikus ellentéteknek fél évezredes története közismert, de a kölcsönös megismerés vágya és a közeledés gyakorlata is legalább fél évszázados múltra tekinthet vissza, így a kora délutáni megnyitóra összegyűlt részvevők tanúskodtak arról, hogy az egymás iránti kölcsönös bizalmatlanság falai leomlóban vannak, s reménység szerint teret nyithatnak a párbeszédnek.

A reformáció palackba zárt szelleme

Budapest – Sokan és sokféleképpen igyekeznek ebben az esztendőben emléket állítani a keresztény hitet megújító reformátoroknak, Luther Mártonnak és Kálvin Jánosnak. Kiállítások, konferenciák, koncertek sora idézi meg az ötszáz éve kezdődött reformáció máig elevenen ható szellemét. És akadnak olyanok is, akik a szellemet – a régi módszernek megfelelően – palackba igyekeznek zárni. Jelen esetben 0,33 literes söröspalackba.

A reformáció színei – Tanulmányúton jártak az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatói

A reformáció színei tematikájú egyháztörténeti és ökumenikus tanulmányúton fontos történelmi helyszíneket jártak végig az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatói kis csapatunkkal, Korányi András professzor vezetésével 2016. október 8–16. között. Erről szól Gömbös Tamás teológus hallgató személyes beszámolója, amelyet az alábbiakban olvashatnak.

Konferenciával és kiállítással zárultak a Kálvin emlékévek – Evangélikus díszvendégek a záráson

Budapest – A Magyarországi Református Egyház Kálvin János Emlékbizottsága 2014. október 18-án a 2009 – 2014 közötti Kálvin Emlékévek zárórendezvényeként konferenciát szervezett Budapesten, a szépen felújított Kálvin téri református templomban. A genfi reformátor születésének 500. és halálának 450. évfordulója közötti évek hazánkban egy új „Kálvin-reneszánsz" lehetőségét teremtették meg.

Reformációi emlékverseny volt a Sztehlo gimnáziumban

Budapest – A tavaly először megrendezett reformációi emlékverseny sikere nyomán idén másodszor hirdette meg a Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium a magyarországi reformáció kezdetének nagy személyiségeivel, eseményeivel, kiadványaival és helyszíneivel foglalkozó történelmi versenyét az evangélikus gimnáziumok diákjai számára a Reformációi Emlékbizottság támogatásával. A reformáció Magyarországon és Erdélyben című versenyen az egy órás írásbeli feladatmegoldást prezentációval megtartott előadások követték a pestszentlőrinci evangélikus templomban. Szöveg: Kákay István
Feliratkozás RSS - Kálvin János csatornájára