Márton-nap

Öröm a köbön

Aszód – 2019. november 10-e egy csodálatos és nagyon tartalmas nap volt az Aszódi Evangélikus Egyházközségben. A templomszentelési emlékünnep alkalmából a gyülekezet azért adott hálát, hogy közel 300 éve áll a templom és hangzik benne Krisztus evangéliuma. Lőrincz Csaba, a gyülekezet lelkésze a 84. zsoltár alapján hangsúlyozta, hogy a boldogság és öröm az Istennel való találkozásból fakad, s nem elég egy anyagból épített templomnak örülni; mindannyiunknak, testünknek és életünknek Isten templomává kell válnia.

Márton-napi vigadalmak Dunaújvárosban és Kisapostagon

Dunaújváros – Immáron 23. éve annak, hogy Dunaújvárosban Reisch György lelkész idején először volt Márton-napi lámpás felvonulás. Ez azóta hagyománnyá vált, hiszen minden évben megrendezték. Sőt, ezen alkalom annyira népszerűvé vált, hogy számos óvoda, iskola, játszóház is átvette ezt a szokást a gyülekezettől; így például Kisapostagon is már a település magáénak érzi ezt az ünnepet.

Márton-napi díjátadás Luther születésnapján

Budapest – Bár kétségtelen, hogy a Márton-nap hagyománya a mai Szombathely területén 316-ban vagy 317-ben született Szent Márton püspök – honfoglalás előtt kialakult – kultuszában gyökerezik, és ünnepi emlékezetét évszázadokon át a római katolikus egyház ápolta, ám újabban a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) is megkülönböztetett figyelmet szentel a téli évnegyed kezdő dátumának. Igaz, a november 11-i Márton-napon – érintett ismerőseink, rokonaink köszöntésén túl – mi, protestánsok elsősorban egy másik „katolikusról”, a reformáció elindítójaként számon tartott Ágoston-rendi szerzetesről emlékezünk meg…

Márton-nap Pitvaroson

Pitvaros – 2018. november 10-én Pitvaroson második alkalommal került megrendezésre a Márton-nap az Ambrózfalva–Csanádalberti–Pitvarosi Evangélikus Egyházközség és a Pitvarosi Teleház közös szervezésében, melynek helyszíne a helyi művelődési ház volt.

Márton-napi felhívás

Szent Márton (316/317–397), Savaria – ma Szombathely – szülötte. Római katona, a későbbi tours-i püspök, aki köpenyének felét adta a koldusnak. Ez volt mindene, hiszen a köpenye másik fele a Római Birodalom tulajdonát képezte. A legenda úgy folytatódik, hogy Jézus Krisztus, amikor a feltámadás után dicsőségesen bevonul a mennyországba, az angyalok csodálkozva fogadják, mert egy viseltes római katonai köpeny felében látják viszont. Kérdőre vonják, mire Jézus így válaszol: „Barátom, Márton adta nekem.”

Márton-nap Kisapostagon és Dunaújvárosban

Dunaújváros – Ezen a hétvégén is lehetett a programok közül választani Kisapostagon és Dunaújvárosban. Csütörtökön a reformáció ötszázadik évfordulójáról vetített képes előadást hallhattunk a helyi lelkész tolmácsolásában, a bibliakiállítás helyszínén.

Hálás reménységgel az 501. évforduló felé

A Magyarországi Evangélikus Egyház tisztelettel meghívja Önt és családját 2017. november 11-én 15 órakor a Deák Téri Evangélikus Templomban megrendezésre kerülő Reformáció évének záró ünnepségére. A rendezvényen áhítattal szolgál Gáncs Péter elnök-püspök. Előadást tart Szabóné Mátrai Mariann evangélikus lelkész. Az ünnepség keretében kerülnek átadásra az Ordass- és a Prónay-díjak. A műsorban közreműködnek az evangélikus iskolák, óvodák gyermekei, tanulói.

Konferencia a Mártonokról Szombathelyen

Szombathely – Egyszerre lezárták a Szent Márton-évet és megnyitották a Reformáció Emlékévet a Mártonok – Szent Márton és Luther Márton erőfeszítései a hit védelmében – című konferenciával Szombathelyen, 2016. november 12-én, az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház helyiségeiben.

„A Jézusban bízó embereknek kell világítaniuk a világban” – Márton-napi lampionozás Szarvason

Szarvas – Ötödik alkalommal rendezte meg az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség és a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvoda a Szent Márton napi lampionozást. A közel ezer fős gyülekezet szemerkélő esőben kezdte meg a lampionos sétát az iskolától az Ótemplomig.

Márton-nap Kisapostagon és Dunaújvárosban

Kisapostag – Kisapostagon 2015. novenber 11-én a helyi óvoda és a Benedek Elek Általános Iskola vett részt a Márton-napi felvonuláson. Az intézményekben elkészültek a lámpások valamint a libás fejdíszek és ezekkel érkeztek a résztvevők az evangélikus templomba, ahol a Mártonokról volt szó képes előadás formájában.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Márton-nap csatornájára