holokauszt

Egy iskolai szakkör minikutatása: Fókuszban Trianon és a holokauszt emlékezete

Aszód – Kik emlékeznek jobban a 20. századi magyar történelem két meghatározó eseményére, Trianonra és a holokausztra: a hat évfolyamos képzésre járó, azaz a történelmet egy cikluson át tanuló gimnazisták vagy a históriát kétszer négyéves bontásban (5–8. osztály általános iskola, 9–12. évfolyam gimnázium) tanuló diákok? Ezt a kérdést próbáltuk megvizsgálni egy kérdőív segítségével egy szakkör keretein belül az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium diákjaival.

Holokauszt-túlélőkkel találkoztak Berlinben

Holokauszt-túlélőknek rendeztek találkozót Berlinben. Lebovits Imre és családja is részt vett ezen a találkozón. Élményeit az alábbi beszámolóban osztotta meg szerkesztőségünkkel.

A szalézi szerzetesrend előtt tisztelegtek a holokauszt-emléknapon

Budapest – A szalézi szerzetesek embermentő munkájára emlékeztek április 15-én a holokauszt-emléknap alkalmából a Terror Háza Múzeum előtt.

Keresztény-zsidó párbeszéd Kertész Imre életművéről

Budapest – Az Asztali beszélgetések sorozat keretében Darvas István rabbi és Fabiny Tamás evangélikus püspök beszélgetett a kertészi életmű egy-egy idézete alapján a holokausztról és az emlékezet kérdésköréről a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk – VIDEÓ!

Budapest – Az Országgyűlés 2000-ben született döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A Zákeus Média Centrum filmjében Poór János a zsidó családok hitbeli segítéséről mesélt.

Az emlékezés mint lehetőség – A holokauszt nemzetközi emléknapjára

Budapest – „Elfelejtettek, mintha meghaltam volna, olyan lettem, mint egy kallódó tárgy.” (Zsolt 31, 13) Az ENSZ Közgyűlése január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor.

Megtalálták a zsidómentő skót misszionáriusnő végakaratát

London – Évekig rejtve maradt egy padláson, de végül napvilágra került néhány Jane Haining-dokumentum. Jane Haining az egyetlen skót, akit hivatalosan is kitüntettek, amiért életét adta, hogy a zsidóknak segíthessen. Haining 1944-ben halt meg az auschwitzi koncentrációs táborban. A feljegyzéseket és a fotókat a skót egyház edinburgh-i székhelyének tetőterén találták, most a Skót Nemzeti Könyvtárba helyezik át.

Gáncs Péter beszéde a pharrajimos, a roma holokauszt évfordulóján

Budapest – A Sant'Egidio Közösség szervezésében imaórát tartottak a kislétai gyilkosság és a pharrajimos évfordulóján. Az ökumenikus imaórán Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke tartott beszédet.

Ökumenikus imaórát tartottak a roma holokauszt emléknapján

Budapest – „A mai napon is a legkülönbözőbb módon gyilkol az erőszak” – fogalmazott Gáncs Péter elnök-püspök a kislétai gyilkosság és a roma holokauszt évfordulóján. Az ökumenikus istentiszteleten számos áldozat hozzátartozója is jelen volt. A felekezetek képviseletében imádkozott Székely János katolikus segédpüspök, Balog Zoltán református lelkész, Radnóti Zoltán rabbi és Aaron Stevens skót presbiteriánus lelkész is.

A holokauszt áldozatainak emléknapján tartották az Élet menetét – Közöljük Gáncs Péter gondolatait

Budapest – Az Élet menete vasárnap délután indult el a Dohány utcai zsinagógától. A sófár hangjára a tömeg a Károly körút–Deák tér–József Attila utca–Széchenyi tér–Zrínyi utca útvonalon keresztül a Szent István-bazilika előtti térre tartott. A kirekesztés ma is fenyegető veszélyeire figyelmeztettek, valamint a keresztények és zsidók összefogásának fontosságát hangsúlyozták a rendezvény szónokai.

Oldalak

Feliratkozás RSS - holokauszt csatornájára